10 millió felett a Mixer
dreampage 2018. Jan. 29.

Bár még mindig gyerekcipőben jár, a Microsoft élő stream platformja egyre növekszik. Tavaly több komoly funkcióval bővült a Mixer, és hamarosan továbbiakat kap.

Nagy év volt 2017 a Mixer – a Microsoft most már saját stream szolgáltatása – számára. A szolgáltatás nevet váltott (eredetileg Beam-nek hívták, de néhány országban ezzel jogi gondok adódtak), és világszerte elérhetővé vált mindenki számára. A technikai fejlesztések közé tartozott az FTL technológia (a másodperc törtrésze alatti késés) javítása, a 4 fős kooperatív stream bevezetése, ezek mellett pedig a közösség is egyre nagyobb és aktívabb.

A nemrég közzétett összefoglaló alapján a Mixer tavaly első ízben lépte át a 10 milliós havi aktív felhasználó számot, ami ugyan még így sem óriási szám, a trend szépen felfelé mutat. Xbox One-on ráadásul szinte magától értetődő a szolgáltatás használata, hiszen a konzol menüjébe be van építve, így néhány gombnyomással bármikor indítható a közvetítés.

A szinte valós idejű képnek köszönhetően egyre több interaktív játék jelenik meg. Mixer integrációt kapott például a Minecraft, a Hello Neighbor, a Killing Floor 2, a Telltale Games címek, és az idén megjelenő The Darvin Project is – ezeket a játékokat nemcsak nézni lehet, hanem a nézők hatással is lehetnek a történésekre. Az eszközöket folyamatosan bővítik, hamarosan pedig két további funkció is elérhetővé válik a platformon:

  • Adományozás – A nézők közvetlenül adományozhatnak pénzt a streamereknek Mixeren keresztül.
  • Microsoft Store Integráció – Bármelyik Xbox One vagy Windows 10 játékot közvetlenül is megvehetjük Mixeren keresztül, ha éppen annak a közvetítését nézzük. Ez összesen több, mint 5000 játékot érint. Impulzív vásárlók jobb, ha odafigyelnek magukra!

Bár a Mixer továbbra is fiatal és kicsi, nem is az a célja, hogy átvegye a piac vezetését, sokkal inkább kreatív és új eszközöket adni a játékosok kezébe. A 2018-as fejlesztésekről többet is megtudhatunk majd idén nyáron, az E3-on. Addig is, akit érdekelnek a Mixer lehetőségei, itt olvashatja el, hogyan kell Xbox One-ról játékot közvetíteni.