15 éves a Star Wars: Knights of the Old Republic
dreampage 2018. Sep. 17.

Minden idők legjobb Star Wars játéka és a valaha készült egyik legjobb RPG – a BioWare legendás mesterműve nemrég múlt tizenöt éves, és Xbox One-on a mai napig kapható és játszható.

Vannak játékok, amik örökre beírták magukat a történelemkönyvekbe és a játékosok emlékezetébe. Másfél évtizeddel ezelőtt kevesen gondolták volna, hogy egy olyan Csillagok Háborúja cím, aminek a története több ezer évvel a filmek előtt játszódik, majd ilyen lesz. 2003. szeptember 12-én jelent meg Európában a BioWare szerepjátéka, a Star Wars: Knights of the Old Republic, PC mellett kizárólag Xboxra, ami sok szempontból formabontó volt.

Mai szemmel visszatekintve a játékra látszik, hogy mennyire. A KotOR-ban rengeteg olyan dizájnelem és játékmeneti alap megtalálható, amikre például a Mass Effect trilógia is épült. A részben körökre osztott, részben valós idejű harcrendszer papíron furcsának tűnt, a gyakorlatban mégis működött. A fantasztikus küldetések, az irányítható párbeszédek, a jó és a sötét oldal közötti egyensúlyozás a későbbi játékokban finomodott tovább, de ez volt az, ami hosszú évekre lerakta a BioWare RPG-k építőköveit. Nem mellesleg pedig a fejlesztők olyan univerzumot, szereplőket és történetet alkottak, ami ma is pontosan olyan élvezetes, mint akkor.

Csak néhány érdekesség a játékról: a rendezője egy bizonyos Casey Hudson, az írója Drew Karpyshyn (a későbbi Mass Effect trilógia mögötti zsenik, ugye), a játék zenéjét pedig Jeremy Soule (egyebek mellett az Elder Scorlls játékok zeneszerzője) jegyzi. A KotOR szinkronban is új mércét állított fel, például szerepel benne az a Jennifer Hale, aki később a női Shepard hangja lett. De a játék legnagyobb vonzereje, hogy egy teljesen más korszak bemutatásával is tökéletes Star Wars hangulatot áraszt magából, meghintve a BioWare legendás profizmusával. Jedik és Sith-ek háborúja, mély karakterek, érdekes mellékküldetések, bűnbandák, űrcsaták, ismert és ismeretlen helyszínek, és rengeteg háttér-információ a galaxisról. Elejétől a végéig zseniális produkció.

Miért jók a Microsoft digitális játékok megőrzésére tett erőfeszítései? Épp ezért: a Star Wars: KotOR elmúlt 15 éves, de a jelenlegi konzolon továbbra is játszható a visszafelé kompatibilitásnak köszönhetően, ráadásul jobb minőségben, mint valaha. Xbox One-on 4x, Xbox One X-en 16x nagyobb felbontásban, éles textúrákkal, 60 fps-ben, tulajdonképpen HD remasterként játszható az eredeti kaland, ami ráadásul nevetségesen olcsón, 990 forintért szerezhető be az Áruházból.

Mindenki, aki szereti a jó RPG-ket, a BioWare aranykorszakát, és a Csillagok Háborúját, tartozik magának annyival, hogy ha kimaradt, bepótolja ezt a legendát. A KotOR név nem véletlenül cseng annyira jól a játékosok fülében. Egy élő legenda, amit másfél évtized múltán is érdemes (újra)játszani.