1 éves a Mixer
dreampage 2018. May. 25.

Születésnapot ünnepel a Microsoft: éppen egy éve, hogy a korábban Beam néven ismert stream platform átalakult. Sok új funkciónak örülhettünk azóta, most pedig ajándékoknak is.

Éppen egy éve, hogy a Microsoft által felvásárolt Beam szolgáltatás nevet váltott, és jelentős terjeszkedésbe kezdett. A névváltoztatásra egyébként jogi okok miatt volt szükség, de ma már senki fülét nem üti meg, hogy Mixert kell emlegetnünk. Az elmúlt év a bővülésről és az új funkciók beépítéséről szólt. Bár a Mixer továbbra is kicsi, az egyik legfejlettebb stream platform, és szép eredményeket ért el egy év alatt – ez derül ki a fejlesztők blogjából. Csak néhány statisztika:

  • 2017 decemberében a havi aktív Mixer felhasználók száma átlépte a 10 milliót.
  • Az elmúlt egy évben 400%-kal nőtt a Mixer partnerek száma.
  • Négyszeresére nőtt a nézőszám, és több, mint ötször annyi közvetítést nézünk, mint egy éve.

Az elmúlt tizenkét hónapban folyamatosan, gyakorlatilag szinte heti rendszerességgel frissült a Mixer, legyen szó a desktop vagy a mobilos felületről, új funkciók megjelenéséről, vagy az Xbox One appról, ami most már a konzol rendszerének szerves része. Ebben az időszakban sok kényelmi funkció jelent meg, csak néhány példa:

  • Közvetlen játékvásárlás a Microsoft Áruházban a közvetítések alól.
  • 4 fős cross-platform közös közvetítések, akár Xbox One-ról, PC-ről vagy mobilról.
  • MixPlay: interaktív játékok megjelenése, amikbe a nézők is beleszólhatnak.
  • Xbox One kontroller megosztás, így akár egy néző is átveheti a játék irányítását.
  • Új alkotói eszközök megjelenése (pl. Lightstream integráció).

MixPlay

Az online közvetítések egyik legnagyobb innovációja (és amit sokan nem is tudnak) a teljesen interaktív streamek megjelenése. Egyre több Xbox One játék támogatja ezt, csak néhány példa: Telltale játékok, Minecraft, Darwin Project, City of Brass, Descenders, Deep Rock Galactic… Három további játék csatlakozik ehhez a sorhoz hamarosan: Earthfall, Next Up Hero és Late Shift. Ezek a címek mind támogatják, hogy a közvetítés alatt speciális gombok jelenjenek meg, amikkel a nézők beavatkozhatnak a történésekbe – például segíthetik vagy akadályozhatják a játékost.

De a Mixer még ennél is tovább ment. Az interaktivitásnak és az 1 másodperc alatti reakcióidőnek (FTL technológia) hála interaktív játékok is megjelentek a platformon, amiket nézhetünk és játszhatunk egyszerre, bármennyi másik játékossal együtt, Xbox One-ról és PC-ről is. Ilyen játékok például a Mixer Mini Golf és a Truck Stars.

A jövőben még jobban testreszabható lesz ez a funkció, JavaScript és HTML technikákkal teljesen szabadon beállíthatóak lesznek a stream ablakok és a MixPlay gombok.

Fejlesztések

Az egyéves évforduló nem csak az ünneplésről szól, a Mixer komoly fejlesztéseket jelentett be. Hamarosan átalakul, és még kényelmesebben használható lesz a desktop és a mobilos felület, könnyebb lesz megtalálni adott streamereket és játékokat.

Szintén újdonság, hogy megnyílt a HypeZoneRainbow6 csatorna. Mi az a HypeZone, kérdezitek? Olyan csatornák, ahol a nap 24 órájában a különböző multiplayer meccsek utolsó, legizgalmasabb pillanatait nézhetjük. Ilyen csatornával rendelkezik a PUBG és a Fortnite, hozzájuk csatlakozott most a Ubisoft taktikai lövöldözős játéka. Miért jó ez? Mert nem kell komplett meccseket végignézni, folyamatosan csak az utolsó pillanatokat és a győzelmeket láthatjuk. Jó eséllyel bárki bekerülhet az adásba, aki eljut a végjátékba – ja, és közvetíti.

És ha azt hinnénk, mindez csak a Microsoftról szól, akkor egy friss hír: a Hi-Rez Studios bejelentette, hogy a komplett SMITE e-sport ligáját kizárólag Mixeren közvetíti, beleértve a most megalakuló PS4 bajnokságot is. Ezen a platformon ugyanis egyedi felület alakítható ki, például valós időben frissülő ranglistákkal és más extra funkciókkal.

További e-sport újdonság, hogy a Mixer és az ESL megállapodást kötött, aminek értelmében több, mint 15000 órányi élő adás lesz látható a Microsoft platformján olyan játékokból, mint a Counter-Strike: GO, League of Legends és Dota 2. Az ESL a Mixer FTL technológiáját fogja használni, hogy az élő e-sport közvetítések tényleg élők legyenek, késés nélkül.

Ajándékok

A folyamatosan javuló stream élményen kívül azért konkrétabb ajándékokat is kapunk. Mindenki, aki május 24-28 között bejelentkezik a platformon, és legalább 10-es szinten van (vagy ezt eléri ebben az időszakban), ingyenes 1 hónapos csatorna előfizetést kap, illetve akár 90 nap Mixer Pro tagságot, annak minden előnyével. Az évfordulót új emote-okkal is emlékezetesebbé tehetjük.

A sok újdonság és fejlesztés mind megtekinthető képeken a Mixer fejlesztők blogjában, itt látható az új felület, a MixPlay eszközök, linkek további csatornákhoz és tudnivalókhoz. Egyetlen év, és ilyen hosszú cikket kellett róla írnom! Boldog születésnapot, nektek pedig jó közvetítést / nézelődést!