2020 novemberi Xbox frissítés
dreampage 2020. Dec. 01.

Xbox One-ra és Xbox Series X|S konzolokra megérkezett a legújabb dashboard frissítés. Modelltől függően új dinamikus témákkal, Auto HDR jelzővel és más kényelmi funkciókkal válik még jobban használhatóvá az Xbox konzolok rendszere.

Még egy hónapja sincs, hogy elkezdődött az új konzolgeneráció az Xbox Series X|S megjelenésével. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a munkának vége, sőt: a Microsoft továbbra is fejleszti a konzolok menürendszerét. Ahogy Xbox One-on, úgy az új gépeken is rendszeresen várhatóak kisebb-nagyobb frissítések, amik új, vagy jobban használható funkciókkal és hibajavításokkal teszik könnyebbé a játékosok életét. A 2020 novemberi frissítés is ilyen, és a következőket tartalmazza dióhéjban.

Új dinamikus hátterek (Series X|S)

A dinamikus hátterek az Xbox Series X|S konzolok egyik új funkciója, ami mozgással és változó színekkel dobja fel a gépek menüjét. Megjelenéskor egyféle dinamikus háttér volt választható, ez most hat új opcióval egészült ki.


Auto HDR címke (Series X|S)

Xbox Series X|S konzolokon bevezetésre került az automatikus HDR funkció. Ez sok olyan korábbi játék színeit és kontrasztját dobja fel, amik eddig nem támogatták ezt a funkciót – az új gépek ezt hardveresen megoldják. Az Auto HDR-rel futó játékok jobban mutatnak a kompatibilis tévék képernyőjén, mintha korábbi Xbox konzolokon játszanánk. Az Xbox Guide menü megnyitásával a kép jobb oldalán most már látható egy Auto HDR címke, ha az adott játék ezzel a fejlesztéssel fut.


„Series X|S-re optimalizálva” címke (Series X|S)

Ez nem kifejezetten új fejlesztés, de lesznek, akik csak most kapják meg: a Saját játékok és alkalmazások (My Games & Apps) menüben a játékok csempéin megjelenik egy X|S jelvény, ami azt jelenti, hogy az adott cím rendelkezik az újgenerációs konzolokra optimalizált funkciókkal, ami lehet 60/120 fps képfrissítés, sugárkövetés és sok más. Így egyszerűbb azonosítani azokat a játékokat, amik kihasználják az Xbox Series X|S konzolok extra tudását.


Játéktevékenység fül (One, Series X|S)

Az Xbox Guide menüben átalakított/átnevezett Játéktevékenység fülön nyomon követhetők az achievementek, illetve az aktuálisan játszott játékkal kapcsolatos tevékenységeket lehet megnézni. Ki játszik még vele, kihez lehet csatlakozni, milyen események érhetők el stb.


Családi profilok beállítása első indításkor (One, Series X|S)

Idén szeptemberben elérhetővé vált telefonokon az Xbox Family Settings (Xbox Családi Beállítások) alkalmazás, amivel könnyen karbantartható a család minden tagjának profilja, beállítható a képernyőidő és sok más korlátozás a gyermekprofilok számára. Most ennek a funkcionalitásnak egy része már az Xbox konzolok első üzembe helyezésekor elérhető, így az első indításkor hozzá lehet adni további tagokat a virtuális családhoz.


Hamarosan érkező Xbox Game Pass játékok előtelepítése (One, Series X|S)

Az Xbox Game Pass-ba hamarosan érkező játékok egy részét elő lehet telepíteni, így nem akkor kell őket letölteni, amikor megjelennek, vagy bekerülnek a szolgáltatásba. A funkció most már konzolon és a mobilos Xbox alkalmazásban is elérhető, igaz, nem minden játék esetében él. Egy adott címet kiválasztva az Előtelepítés gombra kell kattintani – a képen látható Dragon Quest XI esetében például ez a funkció már használható.

2021-ben tovább folytatódik az Xbox dashboard fejlesztése, elsősorban a felhasználói visszajelzések alapján. Azok a haladó felhasználók, akik szívesen részt vennének a rendszer alakításában, és az elsők között szeretnék megkapni a legújabb (de fejlesztés alatt álló, éppen ezért nem teljesen stabil) frissítéseket, azok most már Xbox Series X|S konzolokkal is beléphetnek az Xbox Insider Programba. A linkelt oldalon minden információ megtalálható erről.