20XX – Mega Man nyomdokain
dreampage 2018. Jul. 12.

Bár idén ősszel visszatér a Capcom legendás, kék hőse, a Mega Man sorozat hangulatát már most átélhetjük egy új indie platformerben. A 20XX érdekes műfajokat kever, láthatóan sikerrel.

Bocsánatos bűn, ha valaki még nem hallott a Batterystaples Games vagy a Fire Hose Games csapatáról. A néhány fős stúdiót olyanok alkotják, akik maguk is nagy rajongói a retró platformereknek, ezen belül is a Mega Man sorozatnak. Kickstarteren kezdték a gyűjtést a legújabb projektjük megvalósításához, ami most révbe ért: a 20XX már elérhető Xbox One-ra.

A távoli jövőben egy robotlázadás tör ki a Földön, úgyhogy két páncélos hős, Nina és Ace elindul, hogy rendet tegyen a rosszalkodó gépkatonák között. Főhadiszállásuk a bolygó keringő űrállomás, és ez szolgáltatja a játék egyik csavarját is. A 20XX ugyanis roguelike játék, ami azt jelenti, hogy minden halál után „elölről” kell kezdeni. Ez a kifejezés persze nem teljesen állja meg a helyét, hiszen a pályák minden alkalommal véletlenszerűen változnak, vagyis soha nem fogunk kétszer ugyanazzal a szinttel találkozni. A játék során összegyűjtött cuccokból azután az űrállomáson fejleszthetjük karaktereinket, így minden próbálkozással egyre erősebbé válunk.

A 20XX játékmenete abszolút nem titkoltan a Mega Man X stílusára épül, hasonlóan magas kihívással, hatalmas főellenségekkel és pontos, precíz irányítással. A folyamatos fejlesztés teszi lehetővé, hogy azért mindenkinek legyen esélye végighaladni a játékon, a több, mint 100 power-up mellett pedig sokféle nehézségi beállítás és módosító is alkalmazható a kihívás testreszabásához.

A kampány ráadásul kettesben is tolható, mert van helyi én online kooperatív mód (utóbbi az indie játékok között ritkaság), illetve különböző napi és heti feladatok, kihívások is. Szóval, aki szereti a Mega Manhez hasonló platformer játékokat, annak mindenképp érdemes figyelni erre is.

A 20XX már tölthető Xbox One-ra 6,200 forintért. Érdekes, és az első tesztek alapján minőségi alternatívát nyújthat a Capcom legendás sorozata mellé.