App ajánló: Háttérkép Stúdió 10
dreampage 2018. Jan. 02.

Egyre több minőségi alkalmazás érhető el Xbox One-ra, köszönhetően az UWP rendszernek. A Good2Create háttérkép appja remek megoldás, hogy látványos képeket rakjunk be a dashboard mögé.

Év elején amúgy is lassan őrölnek a malmok, úgyhogy a játékok mellett van idő az appok között is nézelődni. A tavaly ősszel megújult Xbox One dashboard egyik nagy előnye, hogy a háttérképek jobban látszanak, így mutatós képekkel látványosan fel lehet dobni a konzol menüjét. Bár képeket több módon is beállíthatunk (például USB eszközről, vagy a játékokban készített képek, illetve achievement képek között válogatva), a Good2Create alkalmazása erre egyszerűbb és látványosabb megoldást nyújt.

A Háttérkép Stúdió 10 (Xbox One-on Wallpaper Studio 10 néven keressük) egy elegánsan megtervezett háttkérkép gyűjtő app. Különböző kategóriák között válogathatunk, ahol több száz látványos fotót tehetünk be háttérnek. Ez így önmagában még nem nagy dolog, de amiben ez az alkalmazás többet tud társainál, hogy nemcsak UWP (vagyis elérhető Windows 10 PC-re, telefonra és Xbox One-ra is), de ha létrehozunk egy opcionális fiókot, akkor Android vagy iOS eszközökre is egyszerre állíthatjuk be ugyanazt a fotót.

De az app kihasználja az Xbox Live lehetőségeit is, például képes értesítéseket küldeni, naponta új képeket kínál, és a Bing galériát is listázza az elmúlt 14 napból. Tölthetünk fel saját háttérképeket is a közösség számára, és kereshetünk külön Ultra HD (4K) felbontású képeket is. A kezelőfelülete kontrollerre szabott, vagyis nem virtuális egérmutatót használ, hanem rendesen kurzorral lépkedhetünk benne.

Sajnos az app működése távolról sem tökéletes, főként a mindenhol felbukkanó reklám bannerek miatt. Néha képes teljesen összeomlani is, ha nem sikerül ezeket betölteni, és ilyenkor rögtön a dashboardon találjuk magunkat. 490 forintért megvehető a reklámmentes változat, egyébként teljesen ingyenes. Mivel minden lépésnél újra betölti a képeket, a működése eléggé le tud lassulni, reméljük, ezen javítanak még.

A hibái ellenére viszont a Háttérkép Stúdió 10 hiánypótló alkalmazás Xbox One-on, így aki nem akar külső eszközökkel, a netről letöltött képek másolgatásával szüttyögni, annak ez egy jó megoldás, hogy gyorsan keressen gyönyörű fotókat. A jelenlegi Xbox One menü szerencsére már csak minimálisan takarja ki a képeket, így szinte bármilyen fotóval jól mutat, érdemes eljátszani vele.