Áprilisban jön a Space Engineers
dreampage 2020. Feb. 23.

Több év várakozás után végre elkészült, és hamarosan megjelenik a Space Engineers Xbox One változata. A Keen Software House űrbéli építkezős játéka április közepén érkezik, és már előrendelhető az Áruházból.

PC-n már több, mint 4 millió eladott példány felett jár a jelenlegi egyik legnépszerűbb sci-fi játék. A cseh illetőségű Keen Software House fejlesztése, a Space Engineers ezzel jelentős mérföldkövet lépett át, hamarosan pedig jön a következő: elkészült a játék Xbox One-ra optimalizált változata.

Biztosan sokaknak ismerősen cseng a játék címe, hiszen immár 5 éve, hogy bejelentették a konzolos változatot, ám a konverzió az első években egyszerűen nem működött. Végül kitartó munkával sikerült átültetni az alapvetően PC-s játékot Xbox One-ra, a kontrollerre optimalizált kezelőfelület és radikális teljesítménybeli fejlesztések után pedig az utolsó akadály is elhárult. A sci-fi építkezős játék (amit sokan csak úgy jellemeznek, mint „Minecraft az űrben”) ritkán látott kalandra hív: űrhajósainkkal a bolygókon vagy aszteroidákon kitermelt erőforrásokból gyakorlatilag bármit megépíthetünk. Űrbázisokat, űrhajókat, amikkel új égitestekre juthatunk el, háborúzhatunk vagy kereskedhetünk. Szinte teljes szabadságot kapunk komplett világok létrehozásához.

Az Xbox One verzió funkcionálisan megegyezik a PC változattal, tartalomban és bizonyos tekintetben viszont eltér attól. A következőket érdemes tudni róla:

Grafika:

  • 1080p felbontás és 60 fps képfrissítés minden Xbox One konzolon.
  • Xbox One X-en stabilabb teljesítmény, részletesebb textúrák, jobb modellek, árnyékok és speciális effektek.

Multiplayer:

  • 2 fős online multiplayer Xbox One S-en.
  • Ha a házigazda Xbox One X, akkor 4 fős multiplayer lehetséges.
  • Dedikált szerverek egyelőre nem lesznek.
  • Cross-play Xbox és PC között nincs.

Játékmódok és egyebek:

  • Csak Safe Mode (kísérleti funkciók nem engedélyezettek).
  • Külső modok és programozható blokkok nincsenek.
  • Játékon belüli Műhely (Workshop) viszont lesz, így az ellenőrzött modokat és világokat PC és Xbox One között oda-vissza meg lehet osztani.
  • Hivatalos szcenáriók: First Jump, Learning to Survive & Never Surrender

Irányítás:

  • Xbox One kontrollerre optimalizált kezelőfelület (radiális menükkel).
  • Teljes körű billentyűzet és egér támogatás a PC változattal megegyező felülettel.
  • A játék a kettő között automatikusan vált attól függően, mit használunk hozzá.

A fejlesztők nagy hangsúlyt helyeztek a Space Engineers teljesítményére – áldásos munkájuknak köszönhetően a játék ötször jobban fut, mint korábban, ez egyébként a PC verziót is pozitívan érinti, hiszen ezeket a csiszolásokat minden játékos megkapja. Így érhető el Xbox One-on a 60 fps, persze arra felhívják a figyelmet, hogy a megépített világok függvényében azért lehetnek lassulások.

A Space Engineers kétféle változatban rendelhető elő. Mindenki megkap mellé három extra öltözéket (Veteran Mark II, NextGen és Aviator), de az Ultimate Edition ennél tovább megy, és további kozmetikai elemeket, dekorációkat, űrruhákat és egyéb extrákat is kínál. A játék korrekt árcédulával érkezik egyébként, 6,900 és 10,400 forintba kerül a két csomag.

Virtuális űrbányászok, felfedezők és hódítók tehát készülhetnek. 2020. április 15-én végre konzolon is belevethetjük magunkat az űrbéli építészet és felfedezés világába.