Az Xbox One védett a Meltdown és a Spectre ellen
dreampage 2018. Jan. 08.

Az elmúlt hetekben két komoly biztonsági rés is megrázta az informatika világát, amik az összes modern processzort érintik. Úgy néz ki, hogy az Xbox One tulajdonosoknak szerencsére nem kell aggódniuk.

Januárban robbant a hírbomba, miszerint az x86 és ARM architektúrájú processzorokban komoly biztonsági rés látott napvilágot. A Meltdown névre keresztelt sebezhetőség elsősorban az Intel processzorokat érinti, ám a másik, Spectre nevű rés az AMD egységeire is hatással lehet. A jelenlegi konzolokban AMD Jaguar processzorok változatai dolgoznak, ezért joggal merült fel a kérdés, vajon kell-e tartanunk illetéktelen hozzáféréstől.

Az Xbox One tulajdonosok ebből a szempontból megnyugodhatnak. Mike Ybarra, az Xbox platform vezetője Twitteren jelezte, hogy a konzol védett a most felbukkant sebezhetőségekkel szemben:

„Az Xbox biztonsági architektúrája már véd a közelmúlt chipeket érintő sebezhetőségei ellen” – írja január 5-i tweetjében.

Mindez az Xbox One, Xbox One S és Xbox One X konzolokra egyaránt érvényes. A dolog azért nem mellékes, mert sokan Xbox konzolon kezelik a fiókjukat, a bejelentkezésektől és jelszavaktól kezdve a bankkártya adatokig. Jó tudni, hogy a fenti biztonsági kockázatokat illetően ezt nyugodtan tehetjük a továbbiakban is. A Microsoft egyébként már a Windows 10-hez is kiadott egy gyors biztonsági frissítést, illetve a processzorgyártók is dolgoznak a saját megoldásaikon.

A Microsoft-fiókunk biztonsága érdekében a fentiektől függetlenül is mindig érdemes bonyolult jelszót használni, illetve a https://account.microsoft.com/security oldalon bejelentkezve mindenképp érdemes biztonsági adatokat (például másodlagos email cím és/vagy telefonszám) megadni, illetve frissen tartani. Nem szabad elfelejteni, hogy a Microsoft-fiókhoz tartozik az összes előfizetés (Xbox Live Gold, Game Pass, EA Access, Office), és az összes digitális vásárlás. Ha elveszítjük a hozzáférést, akkor csak a biztonsági adatok segíthetnek visszaszerezni azt.