Bemutatkozik az új Xbox dashboard
dreampage 2020. Aug. 19.

A Microsoft egységesíti az Xbox konzolok, PC-s és mobilos alkalmazások kezelőfelületét és dizájn nyelvezetét. Az év végén minden szebb, könnyebben használható és sokkal gyorsabb lesz.

Az Xbox Áruház felújítása után várható volt, hogy az új, az eddiginél jóval modernebb és áramvonalasabb dizájn a teljes Xbox dashboardra (menürendszerre) kiterjed majd. Pontosan ez történik – a Microsoft a mai napon bejelentette, hogy az idei év végén egységes kinézetet kap az Xbox konzolok menüje, illetve a számítógépes és a mobiltelefonos Xbox appok.

A cél az, hogy bármelyik eszközt használjuk is, az Xbox élmény ugyanolyan legyen: gyors, könnyen áttekinthető, és persze látványos. Az eddigi kinézetnek tehát hamarosan búcsút mondhatunk, a helyét egy sokkal kifinomultabb és modernebb dizájn veszi át – a konzolos menük felépítése és elrendezése viszont nem változik jelentősen, úgyhogy nem kell újra megtanulni, mi hol van. Az új vizuális dizájnnál sokkal fontosabb, ami a háttérben történik: minden sokkal gyorsabb lesz.

Az Xbox Series X például kevesebb, mint fele annyi idő alatt indul el, mint az Xbox One, játékból a főmenübe visszatérni 30%-kal gyorsabb, az operációs rendszer pedig 40%-kal kevesebb memóriát igényel, mint a mostani. Ehhez hasonlóan az új Áruház is villámgyors – kettő másodperc alatt indul első indításkor, az új navigációs lehetőségekkel pedig sokkal könnyebb megtalálni a játékokat.

Megújulnak a közösségi Xbox alkalmazások is, úgy PC-n, mint mobilon. Ez nem csak a kinézetet és a sebességet érinti, hanem konkrét funkciókat is. A konzolon rögzített képeket és videókat például automatikusan átküldhetjük a telefonos alkalmazásba, ahonnan rögtön (és a konzolos virtuális billentyűzetnél sokkal gyorsabban) megoszthatjuk azokat bármelyik közösségi felületen. Ugyanígy gyorsabb lesz üzeneteket és meghívókat küldeni egymásnak, a konzol Guide menüjében pedig egy helyre kerülnek a partik és az üzenetváltások, így egy helyen találjuk a teljes közösséget.

Ezeket a funkciókat és újításokat persze nem a Microsoft találta ki saját kútfőből: a játékosok visszajelzései alapján alakították ki őket, és így fognak tenni a jövőben, az Xbox Series X novemberi megjelenése után is.

Az „Új Digitális Xbox Élmény” elemeit már a következő hetekben elkezdik tesztelni, a teljes átalakulásra pedig novemberben, az Xbox Series X megjelenésekor számíthatunk. A munka ekkor sem áll le, a visszajelzések alapján folyamatosan fejlesztik az új, sokkal szebb és sokkal gyorsabb felületet.