Darwin Project: Battle Royale másképp
dreampage 2018. Mar. 13.

Elérhetővé vált az Xbox Game Preview Program keretében a Darwin Project, ami a mapanság népszerű battle royale stílust csavarja egy kicsit más irányba. Mindezt nem is teszi rosszul – érdemes vetni rá egy pillantást.

A tavalyi év második felétől szinte a csapból is a battle royale műfaj folyik. A PlayerUnknown’s Battlegrounds szinte berobbant a köztudatba, hogy aztán az ingyenes Fortnite elhúzzon mellette, közben pedig egyre-másra érkeznek a klónok és trónkövetelők, mintha mindenki szeretne egy szeletet ebből a multiplayer élet-halál harc tortából. Most új versenyző érkezett, amely első látásra unalomig ismertnek tűnik, de azért akadnak benne érdekességek.

A Darwin Project a többihez hasonlóan egy külső nézetes, árkádos játékmenetű és rajzfilmszerű kinézettel megáldott multiplayer aréna játék, ám a hatalmas tömegek helyett itt csak tizenegyen játszanak. Pontosabban tízen, hiszen a plusz egy játékos maga a játékmester, aki a nézők számára teszi izgalmasabbá az összecsapásokat. Igen, a Scavengers Studio játéka erősen hajaz a klasszikus Éhezők Viadalára – itt is távoli jövőben járunk, ahol a vadonba kirakott túlélők jelentik a fő műsoridőt.

Éppen emiatt a Darwin Projectben van néhány újdonság a hasonszőrű alkotásokhoz képest. Itt is gyűjtenünk kell alapanyagokat (fát és bőrt), amiből tárgyakat és ruhákat gyárthatunk, de ugyanilyen fontos, hogy ne fagyjunk halálra. A hideg ellen tábortüzeket kell gyújtani, ami viszont a többi játékos számára is jól látható füstöt eredményez, szóval akár céltáblát is rakhatunk a hátunkra. A pályák kisebbek, a harcok pedig lőfegyverek helyett fejszékkel és íjakkal zajlanak.

A játékmester eközben egy drónról figyeli az eseményeket, és különböző extrákkal avatkozhat be a játékba. Például elektronikát helyezhet ki, amivel a résztvevők speciális képességeket szerezhetnek, felgyógyíthat valakit, vagy épp akadályozhat másokat. A játék még ennél is tovább megy: Mixer integrációval a közvetítések tényleg interaktívvá válnak, és maguk a nézők is befolyásolhatják az eseményeket.

A fentiek miatt érdemes odafigyelni a Darwin Projectre, egyszerű battle royale klón sors helyett ugyanis jó eséllyel megtalálhatja a maga közönségét. A játék egyelőre a Game Preview része, vagyis még sok optimalizáció és tartalom kerül bele, de már így is jól fut, letisztult, könnyen kezelhető felülete van, és ingyen is kipróbálható két órán keresztül.