Dolby Vision támogatást kap az Xbox One
dreampage 2018. Jul. 16.

Az Xbox One S és X konzolok hamarosan megkapják a Dolby Vision frissítést, ezzel a második HDR szabvány is elérhetővé válik a Microsoft platformján. Első körben filmeken élvezhetjük a minden eddiginél jobb képminőséget.

Nemrég jelentette be a Microsoft, hogy hamarosan már a Dolby Vision formátumot is támogatni fogják az Xbox One S és Xbox One X konzolok. Ez a HDR formátum a HDR10-zel ellentétben akár képkockánként is tudja állítani a kép fényerejét és a színeket, vagyis minden jelenethez és képernyőhöz ideális képbeállításokat kapunk. A mozis technikákat sem nélkülöző szabványt eddig nem ismerték a konzolok, az Xbox One viszont most ebben is erősít.

Első körben a Netflix alkalmazással lehet majd Dolby Vision formátumú tartalmakat streamelni, ősszel viszont a 4K UHD Blu-Ray filmekhez is megérkezik ez a funkció (mindkét Xbox One típus lejátssza ezt a formátumot). A Dolby szerint ezzel a technikával minden másnál jobb színeket és élesebb képet kapunk. A technológia ráadásul akár 10000 nit fényerőig kalibrálható, amivel bőven jövőálló, hiszen a jelenlegi tévék ennek csak a töredékét tudják megjeleníteni. A funkcióhoz persze Dolby Vision-t támogató tévére vagy monitorra lesz szükség. Játékokról egyelőre nincs szó, de hosszabb távon valószínűleg ezek is megjelenhetnek HDR10 mellett DV támogatással.

A Dolby Visionnel az Xbox One újabb lépést tesz afelé, hogy ne csak a legjobb játékkonzol, de a legjobb multimédiás központ is legyen – a streaming és médiacenter appok mellett a közelmúltban kapta meg a Windows Sonic és a Dolby Atmos hangformátumot, olyan technológiákat támogat, mint a 120 Hz és variálható képfrissítés (VRR), a FreeSync 2, a HDR10 szabvány mellé pedig most a DV is megérkezik. A funkciót egyelőre az Insider program résztvevői tesztelik, ősszel várható, hogy mindenki számára elérhetővé válik.