Drágultak az Artifex Mundi játékok
dreampage 2018. Feb. 07.

Rossz hír a tárgykeresős puzzle játékok rajongói számára: februártól az Artifex Mundi drágábban adja a játékait, amit közleményben tudattak a nagyérdeművel, és meg is indokolták ennek szükségességét.

Ha valaki mostanában az Xbox Áruház kínálatát böngészte, és feltűnt neki, mintha az Artifex Mundi kalandjátékok nem annyiba kerültek volna régebben, mint most, nem az emlékezete csalt. Sajnos a lengyel játékfejlesztő csapat valóban árat emelt, és februártól minden játékuk jóval drágábban kapható. Ami az Xbox One címek árát illeti, ez minden darab esetében 2,990 forintról 4,990 forintra nőtt. Ez vonatkozik az új, és visszamenőleg az összes régebbi címre is, illetve a különböző csomagok árára is kihat. A cég közleményben indokolta a lépést.

„A jelenlegi piaci helyzet egyre nagyobb befektetést követel a részünkről, ezért azt a nehéz döntést kellett hoznunk, hogy megemeljük a játékaink árát. A jövőben még több kalandjátékot szeretnénk kiadni Xbox One-ra és PS4-re, olyan gyorsan és hatékonyan, amennyire csak lehetséges, de a minőség feláldozása nélkül. Ez több embert, több munkaórát és több költséget jelent. Reméljük, hogy megértitek a döntést, és a jövőben is támogattok bennünket.”

A lépés bizonyos szempontból érthető – az Artifex Mundi szeretne még nagyobb rendszerességgel, még több játékot elhozni konzolokra, a legújabb játékuk (Nightmares from the Deep 3) ráadásul már Xbox One X támogatást is kapott, és 4K-ban fut. Olyan szemszögből viszont kérdőjeles ez az egész, hogy a lengyelek játékai mind ugyanarra a sémára épülnek, a konzolokra optimalizált rendszer és irányítás már készen áll, a játékok pedig mind elérhetők PC-re és mobilokra, vagyis a játékelemek mind a helyükön vannak. Kérdés, hogy tényleg indokol-e ekkora árnövekedést a (látszólag egyszerű) konverziók felgyorsítása.

További érdekesség viszont, hogy – talán épp a fentiek miatt – a lengyel cég előfizetéses modell bevezetését is tervezi, ami hasonlóan működne az Xbox Game Pass és az EA Access tagságokhoz. Ennek részleteiről azonban – konzolra is elérhető lenne-e, és milyen havidíjjal – egyelőre semmilyen információ nincs.

Jelenleg egyébként épp Artifex Mundi akció van Xbox Live-on, több játékuk és csomagjuk is olcsóbban kapható, sajnos azonban még így is drágábbak, mint az áremelkedés előtt voltak. Nincs más választásunk, mint lenyelni a keserű pirulát, hogy ha a jövőben ilyen – egyébként nagyon szép és igényes – puzzle játékokra vágyunk, akkor mélyebben leszünk kénytelenek a zsebünkbe nyúlni.