Elite Dangerous: A jövő
dreampage 2017. Oct. 10.

Múlt héten tartotta a Frontier saját rendezvényét, amin többek között az is kiderült, milyen újdonságokkal készülnek az Elite Dangerous galaxisában jövőre. Új űrhajók, grafikai fejlesztések és más új lehetőségek a láthatáron. Közeledik a Beyond.

Régóta foglalkoztatja a játékosokat, hogy mit tartogat a jövő az Elite Dangerous számára. A világ jelenleg legjobb és legnagyobb űrszimulátora nemrég kapta meg a 2.4-es frissítést, ami végre aktív szereplőként mutatta be a Thargoid idegen fajt, a játék fejlesztői pedig most a játékmenet magjának bővítésére és javítására koncentrálnak. Október 7-i előadásukban le is rántották a leplet a 2018-ban várható frissítések egy részéről. Az új évad neve: Beyond.

Jövőre gyakorlatilag négy nagy frissítést kapunk, nagyjából háromhavonta. Az első és az utolsó negyedben érkezik a két nagy ráncfelvarrás, a kettő között pedig kisebb tartalmi bővítésekre számíthatunk. Nézzük, mit jelentettek be pontosan.


Új űrhajók

Az Elite flottájába jó néhány új űrhajó kerül be 2018-ban, ezek közül kettőt mutattak be részletesebben. A Krait egy közepes méretű, vélhetően vadász / hadihajó, amit már régóta pletykáltak a verebek, a Chieftain viszont egy teljesen új dizájn. Kinézetre egy nagyobb, akár harci, akár univerzális célokra használható járműnek tűnik, az eddigiektől eltérő tervezéssel. Később a Szövetség (Alliance) is saját hajókat állít szolgálatba, melyek teljesen eltérnek majd a Föderációs és Birodalmi hajóktól.


Grafikai fejlesztések

Idén novemberben Xbox One X támogatás érkezik a játékhoz, de ez csak a jéghegy csúcsa. Jövőre egészen megújul az Elite Dangerous látványvilága. A bolygók és holdak felszíne sokkal részletesebbé, élethűbbé és színesebbé válik – vége a bézs színű égitesteknek. A galaxis sokkal szebb és változatosabb hellyé válik, új felszíni anyagokkal és shaderekkel. De nemcsak a talajon, az űrben is számíthatunk változásra: az egész játék teljesen új globális bevilágítási rendszert kap, ami élethűbb színeket, anyagokat és fényhatásokat jelent majd.


Bővülő lehetőségek

A Frontier beszélt egy keveset az új játékmeneti és „életminőség javító” funkciókról is. Csak néhány ezek közül:

  • Galnet Audio: Az Elite saját hírcsatornáját nemcsak olvasni, hanem hallgatni is lehet majd a beépített, igen kellemes hangú beszéd szintetizátornak köszönhetően. A Galnet híreit akár repülés közben is hallgathatjuk majd. (Videó itt.)
  • Kódex: A játék végre saját kódexet kap, amiben megnézhetünk és elolvashatunk mindent, amit a játékban szereplő dolgokról, felfedezéseinkről és sok minden másról tudni lehet.
  • Wing küldetések: Ha több játékos Wing-be csatlakozik, akkor lehetőségük lesz speciális, többszereplős kooperatív küldetéseket végrehajtani a galaxisban. Részletesebben erről nem beszéltek a fejlesztők, valószínűleg a jelenlegi missziók nagyobb, több űrhajót kívánó változataira számíthatunk.
  • Squadron: Egy teljesen új funkció. Lehetőség lesz játékos csoportokba tömörülni, ezek olyanok lesznek, mint máshol a klánok. A repülőszázadok saját, közös festéssel (és akár logóval) rendelkeznek majd, de ennél tovább is lehet menni: saját űrkikötőt lehet majd vásárolni, ezek a hatalmas mega-űrhajók bárhová elhelyezhetők az űrben, és dokkolási, illetve más szolgáltatásokat nyújtanak majd a század tagjainak. Gyakorlatilag egy saját űrállomás.
  • Bányászati fejlesztések: A fejlesztők megpróbálják érdekesebbé és szórakoztatóbbá tenni a bányászatot. Új lehetőségeink lesznek az aszteroidák tartalmának megvizsgálására, és akár komplett sziklákat is felrobbanthatunk, így jutva gyorsabban a nyersanyagokhoz.

A Frontier Developments persze nem fedte fel az összes kártyáját, sok más újdonsággal is készülnek a jövő évre. Ami fontos: 2018 folyamán ezeket a fejlesztéseket mindenképp megkapjuk, hogy melyiket mikor, az majd év közben dől el. És ami még fontosabb: azok számára, akik rendelkeznek a Horizons évaddal, a jövő év minden frissítése teljesen ingyenes lesz.