Elite Dangerous – Áprilisi frissítés
dreampage 2019. Apr. 11.

Hosszú szünet után újabb funkciókkal gazdagodik a Frontier Developments űrszimulátora, az Elite Dangerous. A brit fejlesztők tegnap közzé tették, mi várható április végén. Nagyobb változtatások helyett kisebb, hasznos módosításokat kapunk.

Tavaly ősszel, a Beyond sorozat lezárásaként kaptunk utoljára komoly frissítést a legnagyobb űrhajó-szimulátor játékoz. Az Elite Dangerous ekkor rengeteg újdonsággal bővült, azóta viszont csend honolt a fejlesztők háza táján. David Braben csapata, a Frontier most megtörte ezt, és bejelentette az új frissítés érkezését, amire nem is kell sokat várnunk, hiszen már ebben a hónapban megérkezik.

A rendkívüli fantáziával elnevezett, Áprilisi Frissítés nevű frissítés a nagy horderejű kiegészítők és tartalmak helyett a meglévő élmények finomítására koncentrál. Vagy, ahogy a fejlesztők mondják: életminőség-javító ráncfelvarrást kapunk, amiben tényleg szerepel néhány érdekesség. Elsősorban az új játékosok és a kezdő pilóták örülhetnek, de mindenki számára akad valami, amit kipróbálhat.

Az Elite Dangerous April Update újdonságai röviden:

Kezdő zóna: Az új pilóták, illetve az újonnan létrehozott karakterek egy speciálisan erre a célra elkerített, néhány rendszerből álló területen indíthatják karrierjüket. Ezt a részt addig lehet elérni, amíg a játékos el nem éri az első rangot a kereskedelem, harc vagy felfedezés területén. Itt a küldetések is egyszerűbbek, a hajó visszavásárlása pedig olcsóbb, ha baj történne. Minderre egyébként azért van szükség, mert sok tapasztalt játékos előszeretettel garázdálkodik a kezdő rendszerekben, és kilövi az újonc pilótákat. Erre most már kevésbé lesz lehetőség.

Új modulok:

  • Advanced Docking Computer – Fejlettebb dokkoló számítógép, ami már nem csak bedokkolni, de űrállomásról kivezetni is tudja a hajót. Ez jelentősen megkönnyíti az új játékosok dolgát, de a nagy hajók pilótái is fellélegezhetnek, mert az állomások szűk kijáratai gyakran gondot okoznak a tapasztaltabbaknak is.
  • Supercruise Assist – Ez is egy afféle robotpilóta, aki segít a megfelelő sebesség tartásában egy célpont megközelítésekor. Irányítani nem tudja a hajót (továbbra is nekünk kell ráfordulnunk a célra), de elkerülhető vele a túllövés, illetve bolygó körüli pályára is tud állni.

Hogy a két új modul ne más elől foglalja a helyet, az összes kis űrhajó 2 db, a közepes és nagy hajók 1 db Class 1 méretű opcionális modulhellyel bővülnek, visszamenőlegesen is.

Navigációs Panel: Hogy áttekinthetőbb legyen, mi történik egy adott rendszerben, a Nav Panel új oszlopot kap, amin belül rendezettebb formában vehetjük számba a tevékenységeket, és azok fenyegetési szintjét. Ilyen tevékenység például a háborús és kitermelő zónák. Ezen az új panelen információkat látunk az érintett frakciókról, erőforrásokról és a kihívás szintjéről (Threat Level). Az is jól látható lesz, ha egy zóna esetleg túl magas szintű az aktuális rangunkhoz képest.

Pilóta Kézikönyv (Pilot’s Handbook): Egy új kategória a Kódexen belül, amely az elérhető tevékenységeket veszi sorra, és azt is elmagyarázza, hogy ezekhez mire van szükség (például milyen űrhajó vagy felszerelés ajánlott). Így ha valaki épp nem tud magával mit kezdeni a 400 milliárd csillagrendszer között, itt kereshet valami tennivalót.

Kereskedelem: Az űrállomásokon található piacok (Commodities Market) képernyője részletesebbé válik, így könnyebb lesz átlátni, mit hol érdemes adni-venni. Kiemelésre kerülnek az esetleges, aktív küldetések számára releváns áruk, és a közeli rendszerekben elérhető készletekről és profitról is szerezhetünk információt.

Csillagközi Kezdeményezések (Interstellar Initiatives): Így hívják mostantól a közösségi célokat, amik nem hetente változó feladatok, hanem nagyjából egy teljes hónapot felölelő feladatsorok lesznek a közösség részére, nagyobb ívű történettel. A tartalmasabb feladatok hatása is nagyobb léptékű lesz a galaxis számára, mint eddig – hogy ez pontosan mit jelent, az a gyakorlatban derül majd ki.

Egyéb újdonságok:

  • Új főmenü GalNet hírekkel és más információkkal
  • A tréning küldetések közvetlenül a pilótafülkéből is elérhetőek lesznek, a játék bármely pontján
  • Tippek a töltőképernyőn
  • Hibajavítások (teljes lista a megjelenés napján várható)

Az Elite Dangerous Áprilisi Frissítés 23-án, kedden érkezik, és mindenki számára ingyenes lesz. Ez mindenképp egy kisebb update-nek minősül, és az előttünk álló időszakban hasonló foltozásokra lehet még számítani. A Frontier elmondása szerint az igazán nagy horderejű változások 2020 végén jönnek, ekkor az Elite „egy új korszakba” lép majd – de az még odébb van.