FPS Boost – Megduplázott képfrissítés Xbox Series X|S-en
dreampage 2021. Feb. 17.

Az újgenerációs Xbox konzolok tulajdonosai a mai naptól több régebbi, eredetileg Xbox One-ra kiadott játékot élvezhetnek megduplázott képfrissítéssel. Az „FPS Boost” funkció egyre több cím esetén lesz elérhető.

Amikor a Microsoft mérnökei az Xbox Series X és Xbox Series S konzolokat tervezték, tudták, hogy folytatni akarják a 2015-ben megkezdett visszafelé kompatibilitási programot. Bár csaknem minden régebbi játék jobban fut az új gépeken, köszönhetően a villámgyors SSD-nek, vagy a Quick Resume funkciónak, a kompatibilitásért felelős csapat még tovább megy. Bizonyos játékok még komolyabb javításokat kapnak az új konzolokon, például a képfrissítést tekintve.

Az Xbox Series X|S konzolokban található erősebb CPU, GPU, illetve több és gyorsabb memória lehetővé teszi, hogy a korábbi játékok jobban fussanak, mint valaha. A csapat ezért kifejlesztette a régebbi címek számára az FPS Boost (FPS Növelés) funkciót, amely új módszerekkel megkétszerezi, sőt bizonyos esetekben akár megnégyszerezi egy-egy játék képfrissítését anélkül, hogy a fejlesztőknek bármi dolga lenne vele. A magasabb, stabilabb képfrissítés simább mozgást, ezáltal sokkal jobb játékélményt nyújt. Bár nem minden játék esetén alkalmazható, az FPS Boost technológia sok cím esetében tükörsima mozgást eredményez, ezáltal azok jobban futnak, mint eredetileg.

A Microsoft bejelentése szerint a mai naptól a következő játékokban érhető el az FPS Boost:

  •          Far Cry 4
  •          New Super Lucky’s Tale
  •          Sniper Elite 4
  •          UFC 4
  •          Watch Dogs 2

Azért ezeket a játékokat választották elsőként, mert ezek többféleképp mutatják be a technológiában rejlő lehetőségeket. A New Super Lucky’s Tale például akár 120 fps-ben is képes futni, míg az UFC 4 főleg Xbox Series S-en jelent komoly előrelépést a 60 fps képfrissítéssel. Ez azonban csak a kezdet. Hamarosan további játékokat jelentenek be, amelyekben elérhetővé válik a képfrissítés növelése, az Xbox Dashboard pedig idén tavasszal úgynevezett Kompatibilitási Opciókkal gazdagodik – ebben a menüben külön ki-be kapcsolható lesz mind az FPS Boost, mind az Auto-HDR funkció a visszafelé kompatibilis játékoknál.

Az Xbox Guide menü megnyitásakor, ha épp egy régi játék fut, ezeket a funkciókat egy-egy címke is jelöli majd, hogy lássuk, éppen milyen javításokkal fut az adott cím. A Kompatibilitási Opciókkal pedig mindenki maga döntheti majd el, hogyan akar a régebbi produkciókkal játszani: megtartva az eredeti formájukat, vagy kihasználva az Xbox Series X|S extra erejét.

Ezek az új lehetőségek, így az FPS Boost is mindenki számára igénybe vehető, nem kell rendelkezni az adott játékkal, hiszen némelyik például Xbox Game Pass-ban is elérhető. A New Super Lucky’s Tale és a Sniper Elite 4 például már benne is vannak a szolgáltatásban, így a tagok ezeknél már most kipróbálhatják az új lehetőségeket.

Az Xbox csapat azt tartja szem előtt, hogy a már megszerzett játékok velünk kell, hogy tartsanak, ha lehet, egyre jobb formában. Ezért játszható négy generáció több ezer játéka Xbox Series X|S konzolokon. A jövőben pedig még több játék kap további javításokat, hogy a régi kedvenceket még szebb képpel, még simább mozgással játszhassuk, kihasználva az új generáció erejét.

[Forrás: Xbox Wire]