Forza Horizon 4 részletek
dreampage 2018. Jun. 13.

Idén sem maradunk Forza játék nélkül. A várakozásoknak megfelelően visszatér a Horizon sorozat, az immár belsős stúdió, a Playground Games fejlesztésében. Ideje átnézni a főbb tudnivalókat.

Minden évben úgy érezzük, hogy egy új Forza epizód már nem tud újat mutatni, aztán mindig kiderül, hogy a fejlesztők kitaláltak valamit, amit eddig nem láthattunk ezekben a játékokban. A Forza Horizon 4 alapvetően három pillérre támaszkodva újít: az első a helyszín (Nagy-Britannia), a második a dinamizmus (változó évszakok), a harmadik pedig technikai jellegű. Ez az első Horizon, amit kifejezetten Xbox One X-re fejlesztettek, a Playground Games ráadásul immár belsős stúdióként a Microsoft és a ForzaTech grafikus motor minden támogatását megkapta.

Az E3-on bemutatott trailer nagyjából bemutatja, mire számíthatunk dióhéjban. Az új játék borítóján az aktuális „hős autó”, a McLaren Senna pózol, láthatjuk akcióban az egyes évszakokat és időjárási viszonyokat, és képet kaphatunk arról, milyen látvánnyal szolgál a negyedik felvonás. Érdemes a videót 4K-ban nézni, megállítani és kikockázni, megfigyelni a részleteket az autókon, az épületeken.

A napokban sok információ kiderült a játékról, illetve volt szerencsém kézhez kapni a játék teljes termékleírását, nézzük át ezeket:

  • A játéktér nagysága körülbelül a harmadik részével azonos, vagyis nem kapunk jelentősen nagyobb térképet. A helyszín Anglia és Skócia vidéki tájaira fókuszál elsősorban, a legnagyobb város Edinburgh lesz benne. Sok más fontos pont is szerepel a játékban, kastélyok, világítótornyok, tavak, völgyek.
  • A Forza Horizon 4-ben összesen 450 autó szerepel, ez az eddigi legnagyobb Horizon-autólista.
  • Visszatér a harmadik részben bemutatkozó dinamikus égbolt, fejlődött viszont a bevilágítás, az anyagok viselkedése, élethűbbek a textúrák, sűrűbb a növényzet stb.
  • Xbox One X-en kétféle grafikus mód választható: „Felbontás” (natív 4K / 30 fps) és „Teljesítmény” (1080p / 60 fps) mód. Ez pedig nagy szó, mert nyílt világú Forza játékot most először játszhatunk majd 60 fps-ben konzolon.

Karrier:

  • A karrier mód ismét arra fókuszál, hogy Horizon Szupersztárrá váljunk, tehát valószínűleg most nem szervezőként / építőként veszünk részt rajta, hanem egyszerű versenyzőként. Az egyedi versenyek létrehozásának lehetősége viszont megmarad: saját futamokat hozhatunk létre, amiket meg is oszthatunk a közösséggel.
  • Folyamatos előrehaladás: Most először nemcsak a karrier versenyek, hanem minden tevékenység hozzájárul az előrehaladáshoz. A felfedezés, a festés, a barangolás közbeni trükkök stb.
  • Testreszabási lehetőségek: Karakterünkre ebben a részben már többféle ruhát vehetünk, sőt saját ingatlanunk is lehet. Vehetünk házat, ami afféle központ / garázs / gyorsutazási pont szerepet tölt be, de bizonyos eredményekért cserébe, ajándékba is kaphatunk ilyet (például a VIP tagságért is jár).

Online világ:

  • Most először a Forza Horizon 4 egy teljesen online világban (shared world) játszódik, vagyis szabad barangolás közben más játékosokkal találkozhatunk.
  • A játékosokkal összeverődhetünk csapatba, illetve könnyebben lehet kommunikálni, akár headset nélkül is, a d-padra kiosztott gyorscsevegés funkcióval.
  • Az évszakok hetente fognak változni a játékban, a központi szerver által vezérelve. Minden héten új évszak új versenyeket és kihívásokat jelent. Ennek nem csak kozmetikai jelentősége van: télen például befagynak a tavak, ezáltal új területek érhetőek el, a jégen egyedi versenyeket és eseményeket rendeznek stb.
  • Az időjárás is a szerver alapján változik (gyakorlatilag az egész Horizon 4 világ a felhőben fut), vagyis ha online vagyunk, mindig ugyanazokkal a körülményekkel találkozunk, mint a többi játékos.
  • Forzathon Live: Visszatér a Forzathon, de különálló kihívások helyett itt már hirtelen felbukkanó, csoportos online eseményekkel is számolhatunk szabad barangolás módban.
  • Mixer integráció: A Horizon 4-ben is lehetőség lesz interaktív közvetítésekre, ilyenkor a nézők szó szerint beavatkozhatnak a játékba, és segíthetik, vagy épp akadályozhatják a játékost.
  • Multiplayer: Lesz „Casual” és „Ranked Teams” mód is.

Támogatás és egyebek:

  • A korábbi részekhez hasonló módon később a Horizon 4-hez is két nagyobb kiegészítő jelenik meg. Az első 2018 decemberében, a második 2019 első felében.
  • Az Autóbérlet nem havi, hanem heti autókat kínál: minden héten 2 új autó, 21 héten keresztül. Ha valaki később vesz Autóbérletet, az visszamenőleg is megkapja a már kiadott járgányokat.
  • A Forza Horizon 4 alapjáték mérete körülbelül 75 GB lesz.
  • A játék teljes magyar felirattal érkezik!

A Forza Horizon 4 október 2-án jelenik meg Xbox One-ra és Windows 10-re Xbox Play Anywhere és cross-play támogatással, illetve az Xbox Game Pass-ba is rögtön bekerül (ez mindkét platformon kihasználható). Sok szempontból ismerős, mégis új, de az biztos, hogy nagy sikerre számíthat. Az ugyanis szintén elhangzott az E3-on, hogy az előző rész, a Forza Horizon 3 már 9 millió játékos felett jár. A játék már előrendelhető az Xbox Áruházból, a szokásos háromféle változatban. Az Ultimate Edition előrendelői már szeptember 28-án elkezdhetnek vele játszani.