Idén 20 éves az Xbox
dreampage 2021. May. 13.

Komoly mérföldkövet lép át idén az Xbox, a Microsoft konzolja ugyanis húsz éve indult útjára. A vállalat ennek örömére ünnepi eseménysorozatot jelentett be, amely november 15-ig tart.

Szinte hihetetlen, de az Xbox márka idén ünnepli a huszadik évfordulóját – a Microsoft legelső konzolja 2001. november 15-én jelent meg az Egyesült Államokban, ezt követően pedig világszerte. Két évtizeddel ezelőtt a konzolos élmény CRT tévét és vezetékes kontrollereket jelentett, a játékok 640x480-as felbontásban futottak, az Xbox pedig 8 GB tárhelyet és mindössze 64 MB memóriát kínált. A multiplayer pedig azt jelentette, hogy valaki ott ült mellettünk a kanapén.

A mai Xbox élmény radikálisan más. Pillanatok alatt be lehet ugrani a játékokba Xbox Series X|S konzolokon, PC-n vagy akár mobilon, ha az ember rendelkezik Xbox Game Pass Ultimate tagsággal. A játékok nagy része 4K HDR-ben fut, és bármikor együtt lehet játszani a világszerte havonta belépő, immár 100 millió Xbox Live játékossal. Már a játékokat sem feltétlenül kell külön megvenni, hiszen Game Pass előfizetéssel több száz cím bármikor letölthető és játszható.

Xbox platformra a mai napig nagyjából 7 ezer játék jelent meg, ma pedig változatosabb kínálat, többféle világ és történet érhető el, mint valaha. (Melyik volt az első Xbox achievemented?) A közösség eddig már több, mint 1 billió (ezermilliárd) Gamerscore-t ért el összesen.

Ez az év nemcsak az Xbox, hanem a platform legfontosabb sorozata, a Halo huszadik évfordulója is egyben. 2001 novemberében lépett először Master Chief a rejtélyes gyűrűvilág felszínére, és ez a pillanat meghatározta az Xbox jövőjét. Éppen ezért ikonikus pillanat lesz, amikor idén ősszel a sorozat legújabb darabja, a Halo Infinite végre megjelenik.

Az évforduló természetesen nemcsak nosztalgiázásból, hanem sok minden másból is áll. A Microsoft akciókkal, eseményekkel ünnepli az Xbox fennállásának 20 évét, egészen 2021. november 15-ig. A következőkre lehet számítani dióhéjban:

  • Aki szeretné a közösségi médiában megosztani az Xboxos élményeit vagy emlékeit, használja az #Xbox20 hashtaget. Sztorik, barátságok, achievementek… bármi.
  • Az Xbox honlapján új, 20. évfordulós háttérképek érhetők el.
  • Személyre szabható a konzolunk is: a legutóbbi frissítés óta elérhető egy 20. évfordulós profilkép, és egy új dinamikus háttér, „Az Eredeti” néven (ez utóbbi csak Series X|S konzolokon).
  • A csapat összeállított egy gyűjteményt az Xbox 20 évének néhány legmeghatározóbb játékaival és sorozataival. Aki megmártózna az Xbox történelmében, a gyűjteményt itt érheti el.
  • Május 13-án este, 21:00 órától a Twitch.tv/Xbox csatornán kezdetét veszi az ünnepi stream sorozat, elsőként természetesen a Halo: Combat Evolved játékkal.
  • Novemberig természetesen még több bejelentés, esemény (ne feledjük, hamarosan E3) és más aktivitás várható – ezt az évet a huszadik évforduló ünneplése fogja meghatározni.

Minden további információ az eseménysorozatról elérhető ezen az oldalon.

Akár a kezdetek óta Xbox rajongó vagy, akár új játékos, érdemes figyelemmel kísérni az ünnepi évet, az elmúlt két évtized nosztalgiája mellett ugyanis a jövőről is lehull a lepel. Vajon hol leszünk újabb húsz év múlva?