Ilyenek lesznek az Xbox fejlesztések
dreampage 2017. Jan. 26.

A Microsoft elkezdte helyére rakni a következő nagyobb Xbox és Windows 10 frissítés, a Creators Update építőelemeit. Az Insider program résztvevői mindkét platformon kipróbálhatják a fejlesztések első hullámát, amikről most további részleteket is kaptunk.

Nemsokára mindenki megkapja a Windows 10 következő nagy frissítését – érkezik a Creators Update, ami számítógépen elsősorban a tartalomgyártók, konzolon pedig tulajdonképpen mindenki számára érdekes fejlesztéseket és új funkciókat hoznak. Változik az Xbox One dashboard is, bár inkább működésében, semmint küllemében. Akik részt vesznek egyik vagy másik (vagy mindkét) Insider programban, azok a hét vége felé kapják meg az operációs rendszerek Preview, vagyis előzetes verzióit. Ahogy az lenni szokott, az új funkciók működése ilyenkor még nem végleges, így hibákra, kiforratlanságokra lehet számítani. Az új funkciók közül a legfontosabbak:

  • Beépített Beam stream (Xbox One és Windows 10): Habár ez a funkció az Insiderek számára is csak később lesz elérhető, az egyik legjobb újdonságnak tűnik. Egyetlen gombnyomással elkezdhetünk közvetíteni a Microsoft saját, Beam platformján. A közvetítések nemcsak, hogy interaktívak lehetnek, de sokkal kisebb késéssel működnek, mint más platformok. A Beam saját „FTL” technológiája miatt a nézők kevesebb, mint 1 másodperc késéssel látják azt, amit a játékos csinál, így szinte valós időben reagálhatnak és avatkozhatnak be a játékba. Xbox One-on a Guide menüből, Windows 10-en a Game Barról (Windows + G) érhetjük majd el.
  • Game Mode (Windows 10): Xbox One-on egy ideje már működik az a funkció, hogy az operációs rendszer – a lehetőségekhez képest – minél több erőforrást a 3D játékok futtatásának rendeljen alá, ez a funkció pedig most PC-kre is elérhető lesz. Utóbbi platformon a Game Mode tetszés szerint ki-be kapcsolható, és míg a Preview változatban csak néhány cím, addig megjelenés után az összes Windows 10-es UWP és Win32-es játék esetén élni fog. Ez pedig nagyobb, de még inkább kiegyensúlyozottabb teljesítményt jelenthet.
  • Játék beállítások Windows 10-en: A Windows 10-es Beállítások menü kap egy dedikált gaming szekciót, amit az Xbox logóra kattintva érhetünk el. Itt külön kezelhetjük majd a Game Bar, a Game DVR (Játékvideó-rögzítő), a streaming és a Game Mode beállításait.
  • Szülői felügyeleti eszközök: A Microsoft tovább fejleszti a szülői beállításokat is Xbox One-on. A dolog lényege, hogy egy gyerek profil esetén egyszerűen beállítható lesz, hogy a hét adott napjain hány órát játszhat a profil tulajdonosa. Ez amolyan időzítőként működik.

Az új Xbox One Dashboardról egy bemutató videót is kaptunk, ahol Larry Hyrb és Scott Henson, az Xbox mérnökcsapatának egyik tagja beszélnek nekünk az újdonságok egy részéről.

A Windows 10-es Game Mode-ról is kaptunk egy rövid bemutatót. Ebben láthatjuk az új beállítások menüjét, és megtudhatunk egy-két dolgot a funkció működéséről.

Fontos hangsúlyozni, hogy az Insider program(ok) tagjai nem azonnal kapják meg az összes, fentebb taglalt újdonságot. A funkciók fokozatosan kerülnek be a Preview változatba, így mostantól a végleges megjelenésig rendszeres frissítésekre lehet számítani. Nem minden funkció fog azonnal és úgy működni, ahogy azt majd – remélhetőleg – a publikus megjelenés után látjuk.

Aki további részleteket szeretne megtudni az Insider programokról, a következő oldalakon tájékozódhat:

Az Xbox One és Windows 10 Creators Update pontos kiadási dátuma még nem ismert, valamikor idén tavasszal érkezik.