Már 130 játék van az Xbox One X Enhanced listán
dreampage 2017. Sep. 20.

Világszerte megkezdődtek az Xbox One X normál kiadásának előrendelései, ezzel együtt pedig egyre több fejlesztő jelenti be az új konzol teljes támogatását. A lista már 130 játékot számlál, és a java még hátra van.

Az E3-on még csak 30, a Gamescomon már 100, most pedig már 130 játékról ismert, hogy valamilyen formában támogatni fogja az Xbox One X konzol extra lehetőségeit. Ezzel együtt a világ minden táján elindult az előrendelés, így a készletből hamar kifogyó „Project Scorpio Edition” után most már a konzol normál kiadását is meg lehet rendelni.

Nem feltétlenül tudja viszont mindenki, hogy mit is jelent az Xbox One X támogatás pontosan, így jöjjön egy kis kérdezz-felelek ezzel kapcsolatban.


Mit jelent az, hogy Xbox One X Enhanced?

A kifejezés magyarul: Feljavítva Xbox One X konzolra. Ha egy játék dobozán vagy adatlapján ezt a logót látjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen formában kihasználja az új konzol extra erejét. A fejlesztőkre van bízva, hogy a felbontást, a képfrissítést, a grafikai effekteket, vagy bármi mást részesítenek előnyben, az biztos, hogy ezek a játékok Xbox One X-en lesznek a legszebbek, és futnak a legjobban az összes konzol közül.

A listán nem szereplő játékok is futnak majd Xbox One X-en?

Igen. Az összes játék, ami valaha Xbox One-ra megjelent, és a jövőben megjelenik, futni fog az összes konzolon (Xbox One, Xbox One S és Xbox One X). Ugyanez érvényes a kiegészítőkre – minden, Xbox One-hoz készült kontroller, kormány, headset és bármi más működik mindhárom modellen. Az „Xbox One X Enhanced” logó csupán azt jelenti, hogy az adott játék jelentősen szebb lesz One X-en.

A Microsoft bejelentette, hogy most már 130 olyan cím van, amik megkapják ezt a logót, köztük olyanok, mint a Far Cry 5, az L.A. Noire, a Greedfall és az Okami HD.

Mi a helyzet azokkal a játékokkal, amik nem „Xbox One X Enhanced” logósak?

Ezek is jobban fognak futni Xbox One X-en, ez gyakorlatilag minden játékra elmondható, mégpedig a konzol tulajdonságai miatt. Stabilabb lesz a képfrissítés és a felbontás, eltűnik a képtörés, ezáltal javul a képminőség és a játékélmény, valamint 50%-kal gyorsulnak a töltési idők.

Szükség van 4K tévére az „Xbox One X Enhanced” játékokhoz?

Nem. Az Xbox One X konzol automatikusan leskálázza a nagyobb felbontású játékokat 1080p-re (ez a Supersampling technológia), aminek köszönhetően jobb lesz a képminőség, mint natív 1080p esetén. Szintén automatikusan fel lesznek csavarva bizonyos effektek, vagyis a hagyományos tévéken is látható lesz a különbség: gyorsabb töltési idők, részletesebb textúrák, jobb képminőség, jobb élsimítás, kevesebb képtörés és stabilabb képfrissítés.

Hogyan zajlik majd a frissítés?

Az Xbox One X frissítések mindenki számára ingyenesek és automatikusak lesznek. Ha külső adattárolón vannak a játékok, és ezt a One X-hez csatlakoztatjuk, a konzol automatikusan feldobja az összes frissítést. Ha közvetlenül a konzolra töltünk le vagy telepítünk egy játékot, akkor már automatikusan a nagyobb felbontású elemeket tölti le hozzá.

Hol lehet megnézni a feljavított játékok listáját?

Az Xbox One X Enhanced lista (folyamatosan frissítve) itt nézhető meg.


A program jelentőségéről egy videót is megnézhetünk, ebben Larry Hyrb és Albert Penello beszélgetnek arról, mit is jelent az Xbox One X támogatás a gyakorlatban.

Később egyébként az Xbox Áruházban, konzolon és az xbox.com oldalon is szűrhetünk majd külön az Xbox One X Enhanced játékokra, de más szűrők is bekerülnek, így kereshetünk natív 4K vagy HDR támogatású címeket is, ha épp ezt tartjuk fontos szempontnak.

Az Xbox One X konzol november 7-én jelenik meg világszerte, így hazánkban is, 164,990 forintos áron. Előrendelési linkek a hivatalos honlapon találhatók.