Márciusi Xbox One frissítés részletek
dreampage 2016. Mar. 02.

A Preview program tagjai már most, mindenki más egy kicsit később, de valószínűleg még ebben a hónapban megkapja a soron következő Xbox One frissítést, ami ezúttal tényleg komolyabb újításokat és hasznos funkciókat fog tartalmazni.

A Microsoft továbbra is szorgosan jegyzeteli a felhasználók visszajelzéseit az Xbox One felhasználói felületét illetően, és igyekszik minél hamarabb a lehető legtöbb kérést megvalósítani. A márciusi frissítés több komoly újítást tartalmaz, ami mindenképp előrelépés a konzol használatának kényelmét illetően.

Ezek a főbb újdonságok, amik a következő frissítésben várhatók:

  • Kompatibilis Xbox 360 játékok vásárlása Xbox One-on keresztül – Az Xbox One-os Store végre kap egy rendes Xbox 360 szekciót, ahonnan (a weboldal meglátogatása nélkül) könnyen tölthetjük majd le a kompatibilis játékokat. Ez már nagyon kellett, a visszafelé kompatibilitás bevezetése óta talán a leginkább hiányolt lehetőség volt.
  • Parti chat közvetítése Twitch streamben – Akik sokat közvetítenek Xbox One-ról, azok tudják, hogy néha jó lenne az egész partit hallani a nézőknek. Erre most már lesz lehetőség. Ha valakit behívnak egy partiba, de nem akarja, hogy a hangja közvetítve legyen, visszautasíthatja ezt a lehetőséget. Ettől ő még tud beszélgetni a többiekkel, de a hangja nem lesz hallható a közvetítésben.
  • Parti chat hangjának kivezetése hangfalra – Be lehet állítani, hogy a parti csevegés hangját csak a headsetben, hangfalon vagy mindkettőn egyszerre halljuk.
  • Állítható Game DVR felvételi idő – Mindenki tudja, hogy amikor kiadjuk az „Xbox Record That” parancsot (akár hanggal, akár az Xbox Guide menüben), a konzol eredendően az elmúlt 30 másodpercet rögzíti. Ha ennél hosszabbat akarunk, snappelni kell a Game DVR appot, és ott végezni el a műveletet. Ennek vége: a beállítások között végre lehetőség lesz beállítani az alapértelmezett hosszt, így a Guide-ban rányomva is rögzíthet a gép 15, 30, 45 másodperc, 1, 3 vagy 5 perc hosszúságú videót is. (Ugyanez a Chatpad programozható gombjára is érvényes.)
  • Achievementek követése a Guide-ban – Nem kell snappelni az Achievements appot ahhoz, hogy egy játék eredményeit megnézzük, azok ugyanis közvetlenül a Guide-ban is látszani fognak, méghozzá az adott eredmény előrehaladását jelző csíkkal együtt, valós időben. Így sokkal könnyebb lesz szemmel tartani, hogy épp hol járunk egy-egy achievement megszerzése terén.
  • Videók lejátszása közvetlenül az Activity Feedben – A barátaink által rögzített videókat közvetlenül a tevékenység csatornán nézhetjük majd végig, és videó kezelő funkciókat (lejátszás, megállítás, teljes képernyős mód) is kapunk hozzá.
  • 16 fős parti chat – Önmagáért beszél. Ezentúl tizenhatan is lehetnek egy partiban, Xbox One-on és a Windows 10-es Xbox alkalmazásban is.
  • Xbox 360 achievementek az Activity Feedben – Miután egyre többen és többet játszanak kompatibilis Xbox 360 játékokkal One-on, így logikus, hogy az ezekben megszerzett achievementek is megjelenjenek a tevékenység csatornában. A hozzájuk tartozó képek persze nem olyan szépek (hisz a régi achievementek még nem voltak felkészítve ilyesmire), de az információ látható lesz.
  • Weboldalak meglátogatása közvetlenül a Game Hubból – Ha egy játék fejlesztői kitesznek egy linket az adott játék Hubjába, az egy kattintással behozható lesz az Edge (illetve Windows 10 esetén az alapértelmezett) böngészőben.
  • Avatarok összehasonlítása – Bármelyik barátunkkal vagy Xbox Live taggal összehasonlítható lesz saját Avatarunk. Meg lehet majd nézni, ki milyen ruhát visel, és azt egy kattintással meg is venni, ha tetszik. Mindez One-on és Windows 10-en is elérhető lesz az Avatars app frissítése után.
  • Hírnév rendszer változások – Mivel a játékosok legtöbbje „Good”, azaz megfelelő minősítéssel szerepel a Live-on, ezért a jövőben csak azoknak a profilján lesz ott a hírnév, akik nem ebbe a kategóriába esnek. A figyelem tehát így azokra fog inkább hárulni, akik ennél alacsonyabb besorolásba esnek, a többieknél felesleges kiírni.

Az újdonságokat az alábbi videóban is szemléltetik nekünk:

Az Xbox One mellett természetesen a Windows 10-es Xbox app is frissülni fog majd, a fenti funkciókat ez is megkapja (plusz még néhányat, mint például a konzolon már elérhető Gamerscore ranglista). Azt jelenleg nem tudni, hogy a frissítés mikor érkezik pontosan, de valószínűleg ebben a hónapban.