Megérkezett Xbox One-ra a Kodi
dreampage 2018. Jan. 02.

Másfél évtized után a legendás XBMC médialejátszó hazatért, és az Univerzális Windows Platformnak köszönhetően most már Xbox One-ra is elérhető. A 18-as verzió még nem teljes, de így is érdemes kipróbálni.

Kisebb év végi meglepetést kaptak az Xbox One tulajok azzal, hogy a nagyjából 15 évvel ezelőtt, az eredeti Xbox konzolon indult XBMC szoftver újra elérhetővé vált konzolon, épp csak eltelt két generáció, és közben nevet is váltott a program. A fejlesztők viszont ugyanazok, és céljuk újra a legjobb Xbox-os médialejátszó elkészítése.

Persze a Kodi útja korántsem volt egyszerű. Miután 2010-ben, a piaci változások miatt leállt a konzolos XBMC fejlesztése, a készítői nem gondolták, hogy valaha is visszatérnek erre a platformra. Ám itt jött képbe az Univerzális Windows Platform (UWP). Miután a Microsoft elkezdte egy tető alá hozni a Windowsos eszközöket, beleértve az Xbox One-t is, újra megnyílt a lehetőség, hogy konzolon is elérhető legyen a sokak által még ma is szép emlékekkel őrzött médialejátszó.

A fejlesztés még így sem volt egyszerű, ahogy azt hosszú blog posztban elemezgetik is a készítők. Az azonban mindenképp mérföldkő, hogy végre publikussá vált a Kodi 18-as, eddigi legfrissebb verziója Xbox One-on is. Azt persze nem győzik hangsúlyozni a fejlesztők, hogy a szoftver még nincs kész, így alapvető funkciók is hiányoznak belőle (mint például a Blu-Ray lemezekről, vagy külső merevlemezről történő lejátszás). Bugok is akadnak, amiket folyamatosan igyekeznek hatékonyan eltaposni. Az alapok és a kezelőfelület viszont már a helyén van, és innentől gőzerővel folyik a Kodi fejlesztése.

A nyílt forráskódú lejátszóhoz Xbox One-on is telepíthetők különféle külső add-onok és modulok, ezekhez a neten számos leírás van, illetve streamelhetők filmek a helyi hálózaton keresztül is. És bár az app jelenleg csak korlátozott funkcionalitással bír Xbox One-on, az XBMC Foundation 2018-ra nagyon sok fejlesztést ígér.