Megérkezett a 2018. októberi Xbox One frissítés
dreampage 2018. Oct. 12.

A mai nappal a Microsoft kiadta a legújabb Xbox One frissítést, aminek a legnagyobb újdonsága a megújult Avatarok rendszere, de ezen kívül is tartalmaz egy-két érdekességet.

Szinkronban a – némileg elhalasztott – Windows 10-es októberi frissítéssel, a Microsoft Xbox One-ra is kiadta a dashboard legújabb verzióját. Ebben nagy változásokat nem kell keresni, inkább kisebb, de régóta igényelt funkciók kerültek be. Megérkeztek végre a vadonatúj Xbox Live Avatarok, a Dolby Vision támogatás, és új nyelveket tanult a beépített narrátor is.

Új Xbox Avatarok

Az Insider programban egy ideje már tesztelés alatt voltak a megújult, a korábbiaknál sokkal szebb és jobban animált, kifejezőbb, de mindenekelőtt sokkal jobban testreszabható Xbox Live Avatarok, amik most mindenki számára megérkeztek. A jelszó itt a nyitottság: új Avatarunk bármilyen lehet, bőrszínre, testalkatra, esetleges fogyatékosságra, öltözékre vagy kiegészítőkre való tekintet nélkül. A Microsoft olyan rendszert alkotott, amelyben mindenki kifejezheti magát, ezek az új karakterek ráadásul sokkal szebbek, részletesebben kidolgozottak, köszönhetően a Unity grafikus motornak is.

Ha a szerkesztőben beállítottuk az új figurát, akkor fotót is készíthetünk róla profilkép gyanánt, bármilyen pózban, szögből, különféle hátterek előtt és effektekkel. Az Avatarok ezen kívül sok helyen megjelennek a Dashboardon (ha akarjuk), például a profil oldalakon, a Community oldalon, achievementek mellett, és más helyeken. Elindult az új Avatar Store is, ahol folyamatosan bővülő választékból lehet csemegézni, ruhadarabok, komplett öltözékek, kellékek és sok más között. Vannak/lesznek licenszelt dolgok is, például Halo vagy Gears of War ruhák.

Dolby Vision támogatás

Az Xbox One S és Xbox One X konzolon ezentúl támogatják a Dolby Vision HDR szabványt, egyelőre csak filmek és streamelt tartalom esetében. Ilyen szolgáltatást jelenleg csak a Netflix nyújt, később viszont több app is frissülni fog DV támogatással. Ez a technológia azért előnyös, mert dinamikusan, akár jelenetről jelenetre is képes állítani a képernyő kontrasztját és fényerejét, így mindig optimális képminőséget biztosít.

Bekapcsolni itt lehet: Settings / Display and sound / Video output / Video modes / Allow Dolby Vision

Ehhez persze olyan tévé is szükséges, ami támogatja a Dolby Visiont. Akit érdekel ez a technológia, annak a Windows Central készített listát a ma kapható, kompatibilis típusokról.

Új Narrátor nyelvek

Minket ez annyira nem érint (mint ahogy az új Cortana / Alexa integráció sem), de a teljesség igénye miatt jegyezzük meg, hogy a Narrátor funkció új nyelvekkel bővült. Az Xbox One képernyője most már spanyol, portugál, lengyel, svéd és holland nyelven is felolvastatható.


A frissítést az Xbox One a következő bekapcsolásnál automatikusan felajánlja (a Guide menüben a Settings ikont tessék figyelni), de manuálisan is lehet ellenőrizni, hogy elérhető-e már, a Settings / System / Updates menüben.

Az Xbox One Dashboard fejlesztése természetesen tovább folyik, de hogy mikor érkeznek további funkciók (billentyűzet és egér támogatás, esetleges magyar nyelvű menü stb.), arról jelenleg nincs információ. A novemberi XO18 eseményen remélhetőleg erről is többet tudunk majd.