Megérkezett a májusi Xbox frissítés
dreampage 2021. May. 11.

Quick Resume javításokkal, audió passthrough lehetőséggel és más apróságokkal a mai napon elérhetővé vált a májusi Xbox frissítés, ami kényelmesebbé teszi a konzolos játékot. A szülők is kaptak néhány új lehetőséget.

Az Xbox csapat folyamatosan dolgozik a szolgáltatás és a konzolos játékélmény javításán, ennek újabb állomásához érkeztünk ma – megérkezett ugyanis a májusi frissítés, ami néhány fontos, és a játékosok által régóta kért funkciót tartalmaz.

Quick Resume javítások

A Quick Resume (Gyorsindítás) funkció lehetővé teszi Xbox Series X|S konzolokon, hogy a játékok között villámgyorsan lépkedjünk, és ne kelljen őket mindig elölről indítani. A konzol egy új játék indításakor az aktuális cím állapotát az SSD-re menti, majd onnan bármikor, akár a gép újraindítása után is másodpercek alatt képes visszatölteni. Így akár a legnagyobb játékokba is pillanatok alatt visszaléphetünk, nem kell céglogókat és töltőképernyőket bámulni.

A májusi frissítéssel a Quick Resume funkció még jobb lett, megbízhatóbban működik, és gyorsabban tölti be a felfüggesztett játékokat. Könnyebb lett a funkciót támogató játékok kezelése is. Az Xbox Guide menü megnyitásakor a képernyő jobb oldalán megjelenő Quick Resume címke jelzi, hogy az adott cím támogatja ezt a lehetőséget. A Játékok és alkalmazások menüben pedig megjelent a Quick Resume csoport, ahová bekerülnek a felfüggesztett játékok, így mindig láthatjuk, hogy épp melyek vannak „fagyasztva”, készen a villámgyors visszatöltésre. Ez a csoport akár a kezdőképernyőre is kitűzhető, és egyenként is eltávolíthatók belőle a játékok, ha arra lenne szükség.

Passthrough audió média alkalmazásokhoz

A jobb hangminőség érdekében most már lehetőség van bekapcsolni a Továbbítás (Passthrough) funkciót. Ez lehetővé teszi, hogy az alkalmazások audió dekódolása áthaladjon a konzolon, így a külső hangrendszer a lehető legjobb minőségben szólaljon meg. Az opció a Beállítások menüben, az Általános / Hangerő és akusztikus kimenet menüpont alatt található.

Új dinamikus hátterek

Xbox Series X|S konzolokon lehetőség van mozgó, dinamikus hátterek beállítására. A kínálatba most két új darab került. Az egyik a Fénypontok, a másik Az Eredeti – ez utóbbi a legelső Xbox dashboard háttere volt, igazán nosztalgikus élmény.

A dinamikus hátterek a Beállítások / Általános / Személyre szabás / Saját háttér menüben találhatók.

Szülői beállítások: multiplayer engedély játékonként

Tavaly ősszel jelent meg az Xbox Family Settings (Családi beállítások) app iOS és Android rendszerű mobil eszközökre, melyekkel könnyedén lehet a gyermekek profiljait kezelni, és különböző engedélyeket beállítani hozzájuk (például képernyőidő, tartalmi korlátozások stb). Ettől a hónaptól játékonként kezelhetők a multiplayer (online többjátékos) engedélyek. Ha a gyerek a szülői beállítások miatt nem ér el egy-egy játékot, akkor azt a konzolon, vagy az Xbox Family Settings alkalmazásban lehet engedélyezni. Ugyanitt többet is meg lehet tudni az adott játékról, az egyedi engedély pedig bármikor vissza is vehető.

Xbox app fejlesztések

Az Android és iOS rendszerű eszközökre elérhető Xbox alkalmazás is tovább fejlődik. Az app értesítést küldhet, ha egy kedvencként megjelölt barátunk belép. Frissül az achievementek lapja is, ezek mellett most már a játékok statisztikáit is láthatjuk, köztük a játékkal töltött időt. A csevegések betöltése és az üzenetküldés is gyorsabb lett az alkalmazáson belül.


Ez egy újabb lépés tehát, hogy az Xbox élmény minden eszközön és képernyőn jobb és kényelmesebb legyen. Ezzel természetesen nincs megállás, hiszen még nagyon sok funkció van fejlesztés alatt – nemsokára érkezik például a Chromium alapú Edge böngésző, és még nagyon sok egyéb újítás.

Ha az új frissítést a Guide menüben nem jelzi a konzol, akkor a Beállítások / Rendszer / Frissítések menüben manuálisan is elindítható a frissítési folyamat.