Megérkezett a tavaszi Xbox One frissítés
dreampage 2018. Apr. 25.

Számos újdonsággal és rég várt funkcióval a Microsoft végre kiadta a tavaszi Xbox One frissítést, ami így már nemcsak az Insiderek, hanem mindenki számára elérhető. A 1804-es verziószámú rendszer sok olyasmit tartalmaz, amit a közösség már régóta igényelt.

A tavaly őszi nagyobb frissítés után ma végre megérkezett az Xbox One tavaszi ráncfelvarrása is. A konzol operációs rendszere nem alakul át radikálisan, de sok olyan dolog bekerült, ami hasznos lehet, akár most, akár a jövőben. Az Insider programban ezek az újítások már kipróbálhatók voltak, most viszont mindenki megkapja őket. Íme, a legfontosabb újdonságok dióhéjban:

  • Natív 1440p támogatás. Azok, akik 1440p (2560x1440) felbontású monitort használnak Xbox One-hoz, eddig nem élvezhették maradéktalanul az ilyen képernyők előnyeit. A rendszer mostantól viszont támogatja ezt a felbontást, így a játékokat a monitor natív pixelszámával futtathatjuk Xbox One X-en, ez pedig szebb képet eredményez.
  • VRR (Variable Refresh Rate) támogatás. Ha rendelkezünk olyan tévével vagy monitorral, ami támogatja az AMD Freesync technológiát, akkor ezt most már Xbox One-nal is élvezhetjük. A Freesync 2 technológia lényege, hogy jelentősen csökken a képtörés, mert ha valami miatt leesik a képfrissítés, akkor a képernyő is lassabban frissít, igazodva a játékhoz. Ezt jelenleg csak nagyon kevés képernyő támogatja, de a jövőre nézve hasznos funkció lehet.
  • Auto Low Latency Mode (ALLM). Ezt a különleges módot bekapcsolva automatikusan állítható a képernyő válaszideje a tartalomtól függően – persze csak olyan képernyők esetén, amik támogatják a HDMI 2.1 szabványt. Ezzel elméletben tovább javítható a gyors játékok reakcióideje, még simább és közvetlenebb játékmenetet eredeményezve.
  • Mixer kontroller megosztás. Mixeren streamelve a játékokat, az egyik kiválasztott néző számára megoszthatjuk a játék irányítását, így ő játszhat vele közvetlenül PC-ről, egy virtuális kontrollerrel, vagy egy rendes Xbox kontrollert a PC-hez csatlakoztatva.
  • Időzített témák. A világos és sötét témák között az Xbox One konzol ezentúl automatikusan is tud váltani a megadott időpontokban. Ez hasznos akkor, ha például az esti sötétségben nem akarjuk a fehér hátterű világos témát nézni.
  • Twitter megosztás. Az Xbox One-on rögzített képeket és videókat ezentúl közvetlenül megoszthatjuk Twitteren, nincs szükség köztes lépésekre.
  • Edge javítások. A konzol saját böngészőjének kezelőfelülete átalakult, ami így nem csak jobban hasonlít a PC-s testvérére, de funkciókban is bővült. Most már lehetőség van képeket és videókat letölteni a konzolra (vagy onnan fel), el lehet némítani az egyes lapokat, hangosan fel lehet olvastatni az oldalakat, illetve automatikus űrlapkitöltést is beállíthatunk. Javult az EdgeHTML motor is, így az oldalak jobban/gyorsabban jelenhetnek meg.
  • Audio javítások. A háttérben szóló zene hangerejét most már a játék hangerejéhez képest lehet balanszolni (eddig csak a zene hangerejét állíthattuk). A rendszerhangok is megváltoztak, illetve most már a térben is szólnak, például attól függően, hogy a képernyő melyik részén mozgunk a kurzorral.
  • Új Games With Gold menü. Hasonlóan az Xbox Game Pass menühöz, a My Games & Apps-ba egy megújult GWG menü került, ahonnan könnyebben lehet az épp aktuális ingyenes játékokat letölteni.
  • EA Access lap. Szintén a My Games & Apps újításaként a dedikált EA Access lapon megnézhető, éppen milyen ingyenes játékokat kínál a kiadó saját szolgáltatása.
  • Mixer javítások. Most már nem szakad meg az adás, ha éppen játékot váltunk, illetve lehetőség van közvetlenül a Guide menüből átnevezni a streamet.
  • Xbox Live Klub javítások. Egy adott klubon belül lehetőség van szűrni a legnépszerűbb bejegyzések között. A klub adminisztrátorok több szűrési feltételt kaptak, amikkel beállítható, hogy milyen tagok jelentkezhetnek az adott klubba.
  • Nyílt Xbox Live bajnokságok. A Tournament funkció kibővült, így most már nem kell klubtagnak lennünk ahhoz, hogy egy, a funkciót támogató játékhoz bajnokságot hozzunk létre, vagy csatlakozzunk hozzá. Ezt a játékok központjában (Game Hub) is megtehetjük.

Hol nézhetem meg, hogy elérhető-e már a frissítés?

Ha a konzol automatikusan nem dobja fel a frissítést, vagy nem mutatja a Guide menü Settings részén, akkor a Settings / System / Updates menübe kell menni, és ott az „Update console” gombra kattintani. Ha ez a gomb még nem aktív, akkor a frissítés egyelőre nem érhető el – de legkésőbb a napokban mindenkinek meg kell kapnia.

(Képek: Windows Central)