Megérkezett az őszi Xbox One frissítés
dreampage 2017. Oct. 16.

Októberre ígérték, a mai napon pedig meg is érkezett a nagy őszi Xbox One dashboard frissítés, ami jelentősen átalakítja a konzol menürendszerének bizonyos pontjait.

Idén nyáron jelentette be a Microsoft, hogy a Windows 10-hez hasonlóan az Xbox One is ráncfelvarrást kap. A plasztikai műtét ma megy végbe, a napokban mindenki konzolja frissülni fog (automatikusan és ingyenesen), a rendszer pedig nemcsak könnyebbé és némileg gyorsabbá válik, de új funkciókkal is gazdagodik. Ezek közül néhány, dióhéjban:


Főbb frissítések:

  • Áttervezett Home képernyő. Tisztább dizájn mellett jobban testre is szabható az új kezdőképernyő. Lehetőség van úgynevezett tartalmi blokkokat hozzáadni (vagy törölni). Ezek lehetnek játékok, barátok, appok… A cél, hogy a függőlegesen lapozható menüben csak az jelenjen meg, amire tényleg kíváncsiak vagyunk.
  • Kitűzések. Mostantól akár 40 alkalmazás (játék vagy app) is ki lehet tűzve a Home képernyő aljára.
  • Sötét és világos téma. Akárcsak Windows 10-en, most már Xbox One-on is választhatunk a fehér alapú világos, vagy az eddig megszokott sötét téma között. Ez kiterjed a Guide, a Store és a többi rendszerképernyő dizájnjára is.
  • Újratervezett Guide. Az új almenü nem oldalról nyílik meg, mint eddig, hanem „ablakos” módon, a függőleges helyett vízszintes elrendezésben. Jobbra-balra válthatunk a kategóriák között, fel-le pedig az adott fülön közlekedhetünk. Több funkció érhető el innen, egyúttal a Guide menü intelligens is lett. Ha például éppen közvetítünk, akkor automatikusan a stream funkciók jelennek meg, és így tovább.
  • Community oldal. A megújult dizájn jobban kihasználja a képernyő területét, több tartalmat jelenít meg, de a beépített szűrővel jobban testre szabhatjuk, hogy mit akarunk látni. Képek, videók, achievementek, barátok, klubok stb.
  • Game DVR. A videórögzítő most már 1080p-ben tud klipeket felvenni (a Settings menüben lehet beállítani). A maximális hossz ennél a beállításnál csak 2 perc, de ha külső merevlemezt csatlakoztatunk a gépre, és oda rögzítünk, akkor akár 60 perces videókat is felvehetünk. Xbox One X-en lehetőség lesz 4K/HDR képek és videók rögzítésére is.
  • USB webkamera támogatás. Streamereknek jó hír, hogy bármilyen USB kamerát rádughatunk az Xbox One-ra, így stream közben arcunkat is hozzátehetjük a közvetítéshez (korábban ezt csak Kinecttel lehetett megoldani). Ugyanígy Skype-hoz is használhatunk bármilyen kamerát.


Felkészülés az Xbox One X-re:

Azok, akik tervezik, hogy Xbox One X-re váltanak, már most megkezdhetik a felkészülést az új konzol érkezésére ezekkel a funkciókkal:

  • 4K assetek előtöltése. Ha egy játékhoz már elérhetők a 4K grafikai elemek (textúrák stb.), akkor nem kell megvárni az Xbox One X-et, ezek már most letölthetők normál Xbox One-ra is. Hagyományos gépeken ennek nem lesz hatása, de így elő lehet készülni, nem akkor kell nekiállni letölteni a frissítéseket, mikor már itt az új gép.
  • Külső merevlemez támogatás. A telepített játékokat egyszerűen átmozgathatjuk külső merevlemezre, amit aztán az Xbox One X-hez csatlakoztatva máris játszhatunk tovább – illetve az új konzol automatikusan felajánlja az aktuális frissítéseket is. Ez a leggyorsabb mód a játékok átvitelére.
  • Játékok másolása hálózaton. Ha az Xbox One és az Xbox One X ugyanarra az otthoni hálózatra van csatlakoztatva, lehetőség van ezen keresztül átmásolni a játékokat egyik gépről a másikra (ha nincs külső merevlemezünk erre a célra), így nem a Live-ról kell újra letölteni a játékokat.


Egyéb frissítések:

  • Store. Külön leszűrhetünk az „Xbox One X Enhanced” játékokra, így láthatjuk, mik azok, amik jelentősen szebbek lesznek majd az új konzolon. Továbbá az Áruházat most már Xbox One-on és Windows 10-en is egységesen Microsoft Store-nak hívják.
  • Mixer fül. Egyszerűbb és látványosabb lett a dashboard Mixer oldala, ahol a közvetítésekből előnézetet is láthatunk.
  • Mixer stream. Ha a sávszélességünk megengedi, akkor Mixeren is már 1080p-ben mehet a közvetítés. Ez automatikus, nem kell hozzá állítani semmit.
  • Guide. Több funkció streamerek részére.
  • Xbox Assist alkalmazás. A korábbi Xbox Help helyét veszi át az új app, ami segítséget nyújt az Xbox One funkcióihoz.
  • Arab és héber nyelvi támogatás.

Az új Xbox One frissítés mindenki gépére automatikusan megérkezik a következő néhány napban. Ha ezt mégsem akarod megvárni, ellenőrizheted, hogy elérhető-e már, ha bemész a Settings / System / Update menübe. Ha aktív az „Update Console” gomb, akkor már frissíthető.