Megérkeztek az új kompatibilis Xbox játékok
dreampage 2018. Apr. 17.

Jó hír, hogy az első körben bővülő eredeti Xbox kínálat egy cím kivételével elérhető a magyar Áruházban is. Így hét plusz egy klasszikussal bővült a Visszafelé Kompatibilitási lista, amelyek ma estétől tölthetők Xbox One-ra.

A Microsoft ígéretéhez híven a mai nappal bővíti a kompatibilis „eredeti Xbox” játékok listáját. Összesen nyolc cím érkezik, melyek közül hét digitálisan is kapható a magyar Áruházban, méghozzá nagyon jó árakon. Olyan legendás játékok ezek, amiket lemezen már aligha lehet itthon beszerezni (bár a kompatibilitás természetesen működik azokkal is).

De nem csak a digitális játékmegőrzés miatt fontos ez a program: ilyen minőségben még soha, sehol nem játszhattunk ezekkel a játékokkal. Az emuláció lehetővé teszi, hogy stabilabb teljesítménnyel, jobb képminőséggel és nagyobb felbontásban élvezhessük a játékokat. Az eredetihez képest Xbox One-on 4x-es, Xbox One X-en 16x-os felbontásban játszhatunk, képtörés és lelassulás nélkül, felcsavart textúra filtering (vagyis tisztább, élesebb textúrák) mellett.

A mai napon a következő játékok válnak elérhetővé (magyar linkek és árak):

Miért nem kapható a Jade Empire?

A BioWare Xbox exkluzív szerepjátéka a kompatibilitási lista egyik leginkább várt címe, ezért biztos sokan nem örülnek annak, hogy digitálisan nálunk nem kapható. A helyzet a következő: azok az eredeti Xbox játékok, amik korábban már kaphatók voltak digitálisan a nyugati országokban (például az előző generációs kompatibilitási program keretében), azok nem kerülnek fel további régiókba, így hozzánk sem. Egyszerűen csak „aktiválódnak” Xbox One-on is. A Microsoft tájékoztatása szerint ennek jogi oka van, az eredeti digitális ajánlat ugyanis csak meghatározott országokra érvényes, amit visszamenőleg már nem tudnak bővíteni. Ezeknél a játékoknál viszont a lemezes változat ugyanúgy használható, tehát aki rendelkezik vele, ugyanúgy játszhat vele Xbox One-on is. Az emulátor felismeri, csak digitálisan nem lehet megvenni.

Bár az új kompatibilis Xbox játékok már elérhetőek az Áruházban, Xbox One-ra csak ma este 18 órától lesznek letölthetők. A program április 26-én bővül újra, akkor 11 további Xbox játékkal.

FRISS: A játékok most már Xbox One-ra is letölthetők. Ahhoz, hogy konzolon is a magyar árak látszódjanak, a System / Language & Location menüben a „Language Location” legyen: „English (Hungary)”. Ez a beállítás különbözik az alatta lévő lokációtól. A kompatibilis játékokat csak bankkártyával lehet kifizetni. Aki weboldalról veszi meg, annak a vásárlás után a játék megjelenik a Ready to Install listában, ahonnan lehet telepíteni.