Megérte várni: Ethan Carter X-en a legjobb
dreampage 2018. Jan. 23.

Exkluzív játékmód, nagyobb felbontás, jobb képfrissítés és szebb látvány. A The Vanishing of Ethan Carter Xbox One verziójában komoly munka fekszik, így a várakozásért cserébe többet kapunk.

Joggal merülhetett fel a kérdés, mi tartott ennyi ideig: a The Vanishing of Ethan Carter eredetileg már 2014 végén megjelent PC-re, az Xbox One tulajok tehát több, mint három évet vártak rá. A fejlesztő The Astronauts nemrég hosszú cikkben foglalkozott a témával, amiben leírják a késlekedés okát, de az is kiderül, hogy nem egyszerű portról van szó. A Microsoft konzolján a kaland legjobb változatával játszhatunk.

Az egyik ok az, hogy a fejlesztők egy kis csapatot alkotnak, akik nem tudnak egyszerre sokfelé koncentrálni, a misztikus kalandjáték után pedig más projektbe fogtak. A késlekedés másik oka már izgalmasabb: a játékot a korábbi, Unreal Engine 3 grafikus motorról UE4-re kellett konvertálni, az Xbox One verzió alatt ráadásul már ennek is a legfrissebb kiadása fut, ami jobb bevilágítást és továbbfejlesztett effekteket jelent. Nem aprózták el az Xbox One X támogatást sem: a legerősebb konzolon választható 1080p, 1440p és 2160p (4K) felbontás is, a képfrissítést pedig rögzíthetjük 30 fps-en, vagy hagyhatjuk szabadon, így az alacsonyabb felbontások esetén 60 fps is elérhető.

A grafika mellett pedig a játék is bővült, mégpedig egy exkluzív játékmóddal. A játékosok visszajelzései alapján létrehozták a Free Roam módot, amiben történet, misztikum vagy horror elemek nélkül, szabadon bejárható a játék gyönyörű világa. Ez a mód különösen sok munkát igényelt, hiszen sok tereptárgyat át kellett alakítani, el kellett tüntetni például a vérfoltokat stb. Összehasonlító képeket lehet nézni a fejlesztők blogján.

A legfrissebb Unreal motorral, szebb grafikával és nagyobb tartalommal elmondhatjuk, hogy megérte ilyen sokat várni a The Vanishing of Ethan Carterre, és bárcsak minden fejlesztő így kezelné a saját játékait. A magyar áruházban ráadásul még olcsóbb is az Xbox változat (csak 3,990 Ft), úgyhogy tényleg az összes legyet agyoncsapja egyszerre.