Megjelent a Kingdom Come: Deliverance
dreampage 2018. Feb. 13.

Hosszú évek fejlesztése után végre megjelent a Warhorse nagyszabású középkori szerepjátéka, a Kingdom Come: Deliverance. Irány a Cseh Királyság, ahol egy valódi bosszútörténet vár, Xbox One X támogatással.

A középkor olyan téma, amit sajnos nagyon kevés játékfejlesztő csapat dolgoz fel hitelesen – a szerepjátékok többnyire a fantasy és a mágia vonalán emelik magukhoz az emberiség e sötét korszakának elemeit. Nem így a cseh Warhorse Studios, amely minden szempontból a feltétlen élethűségre törekedett első produkciója megalkotásakor. Tölthető a Kingdom Come: Deliverance.

1403, a Cseh Királyság. Főszereplőnk Henry, egy kovács fia, akinek faluját feldúlják Zsigmond magyar király seregei, és lemészárolják szüleit. Bosszúszomjtól hajtva Henry beáll Lord Radzig Kobyla katonái közé, hogy együtt vegyék fel a harcot Zsigmond inváziója ellen. Persze hamar kiderül, hogy jóval több forog itt kockán, mint egy kovács becsülete. Vissza kell állítani a királyság élére annak jogos uralkodóját, és békét kell hozni a két ország közé.

A Kingdom Come több szempontból is figyelemre méltó alkotás. Először is teljesen életszerű próbál lenni – nincs benne sem varázslat, sem fantasy elemek. Minden tárgy, étel, ruha, páncél és fegyver valódi középkori eszközök alapján lett mintázva, ahogy a nyílt világ is eredeti tervrajzok és ásatási leletek felhasználásával készült. A harcrendszer is élethű (és ehhez mérten nehéz), a különböző sisakok korlátozzák a látást, a nehéz páncél lassítja a mozgást, a sérülések pedig nem gyógyulnak maguktól, kötözésre és gyógynövényekre van ehhez szükség. Még a játék zenéi is korhűek, nagyzenekari előadásban hallhatjuk őket a kaland közben.

Nem csoda, ha a játék címe régről ismerős – a Kingdom Come gyakorlatilag 2012 óta készül. Most végre megérkezett, méghozzá Xbox One X támogatással: ezen a konzolon fut legnagyobb felbontásban, és a legmagasabb grafikus beállításokkal. Egy részletesen kidolgozott, mély, kemény RPG, amihez mindenkinek nagyon jó játékot kívánok!