Megjelent a Shenmue I & II
dreampage 2018. Aug. 21.

Egy újabb legenda tért vissza. Hosszú várakozás után ma végre megjelent a Sega egyik legjelentősebb címe, az újra kiadott Shenmue sorozat első és második része. Ryo Hazuki bosszúhadjárata elkezdődik… ismét, ezúttal Xbox One-on.

Az ezredforduló idején, 2000. év végén a valaha látott legszebb és egyik legjobb játéknak számított a Sega AM2 Dreamcast exkluzív játéka, a Shenmue, amely soha nem látott részletességű világba helyezett egy valóban drámai történetet. Akkoriban kezdett elterjedni a „nyílt világú játékok” fogalma, és bár Yu Suzuki eposza technikailag nem számít ilyennek, lehetőségei és összetettsége miatt ez volt az egyik első játék, ahol tényleg egy létező, élő világban érezhettük magunkat.

A történet főszereplője Ryo Hazuki, akinek apját egy téli éjszakán megöli a rejtélyes Lan Di – mindezt Ryo szeme láttára. Az ifjú harcművész ekkor dönti el, hogy bosszút áll, bármibe kerül is. A kaland aztán csavarosabbá és rejtélyesebbé válik, mint azt bárki gondolná. Japánból később Hong Kongba vezet az út a Shenmue második részében, ahol még nagyobb világ, még több szereplő kerül a képbe. A projekt akkoriban a valaha volt legdrágább fejlesztésnek számított, és sok tekintetben forradalmi volt, a történetmeséléstől a játékmenetig. Például a Shenmue honosította meg a QTE (Quick Time Event) kifejezést is a játékok világában.

A Sega most úgy gondolta, ideje újra kiadni ezt a két klasszikus játékot. A grafikát sajnos nem érte változás, így a mai szemmel már kopottas látvánnyal kell beérnünk, egy kicsivel nagyobb felbontásban, de lényeges módosítások nélkül. A Shenmue gyűjtemény csak újrakiadás, nem remake. Más újdonságok viszont vannak benne:

  • Választható klasszikus vagy modern irányítás
  • Mindkét rész esetében választható angol vagy japán szinkron
  • Átalakított és modernizált kezelőfelület

Aki szeretne egy nagyot nosztalgiázni, vagy megnézni, mi számított a játékfejlesztés csúcsának az ezredforduló környékén, annak tökéletes választás a Shenmue I & II. Sok-sok órányi kaland és szerepjáték, egy nagyon jól kidolgozott történet, és a videojáték-történelem egyik legfontosabb darabja, ami most már Xbox One-on is elérhető, méghozzá igen jó áron.