Megnő a Game DVR felbontása
dreampage 2017. Sep. 15.

Az Xbox One X közeledtével sok ponton fejlődik az Xbox One operációs rendszere, amiből a hagyományos konzolok is hasznot húznak. Az egyik ilyen új opció lesz, hogy 1080p-ben is rögzíthetünk videókat a játékokból.

Az Xbox One saját, beépített videó- és képrögzítő szoftvere, a Game DVR mindig is a konzol egyik sokat használt, de technikailag gyenge pontja volt. Bár a 2013-as megjelenés óta javult az általa rögzített videók képminősége, ez még mindig messze van a dedikált capture kártyák szintjétől. Idén ősszel, a következő nagy frissítéssel szerencsére javulni fog a helyzet mindenki számára: elérhetővé válik az 1080p opció a videó rögzítés esetén, sőt, ezentúl közvetlenül külső USB meghajtóra is menthetjük a klipeket.

A változást a napokban jelentette be a Microsoft, az Insider program bizonyos tagjai pedig már tesztelhetik is a funkciót. Az első beszámolók szerint a képminőségre jó hatással van a nagyobb felbontás, nemcsak a pixelszám miatt, hanem a tömörítés is jobbnak tűnik. Rossz hír viszont, hogy magasabb felbontáson csak rövidebb klipeket lehet majd rögzíteni: 5 percről 2 percre csökken a maximális hossz. (Xbox One X-en még nem ismert a videók maximális hossza.) Természetesen megmarad az eddigi, 720p lehetőség is, 5 perces maximális hosszúsággal.


Az őszi frissítés után a következő minőségben lehet majd videókat rögzíteni:

  • Xbox One: 1080p/30 fps SDR
  • Xbox One S: 1080p/30 fps SDR
  • Xbox One X: 4K/60 fps SDR/HDR

További új lehetőség lesz a videók külső meghajtóra vagy merevlemezre való mentése, így az USB eszközt PC-hez csatlakoztatva azonnal átvihetők lesznek a videók, nem kell azokat feltölteni Xbox Live-ra vagy OneDrive-ra. Fontos viszont megjegyezni, hogy egy adott külső eszközt nem lehet egyszerre játékok telepítésére és videók tárolására is használni, mert ezek fájlrendszere eltérő. Formázáskor azt kell kiválasztani, hogy játékok és appok, vagy PC-kompatiblis Game DVR videók tárolására akarjuk használni a csatlakoztatott tárolót.

Hol lehet beállítani a Game DVR felbontását? (Az őszi frissítés után.)

  • All Settings / Preferences / Broadcast & capture / Game clip resolution

Hol lehet beállítani a felvételek tárolási helyét? (Az őszi frissítés után.)

  • All Settings / Preferences / Broadcast & capture / Capture location

(Ehhez természetesen előzőleg az kell, hogy a konzolhoz csatlakoztassunk egy USB 3.0 eszközt, amin beállítottuk, hogy média tárolására akarjuk használni.)

Azért is éri meg külső merevlemezre menteni a klipeket, mert így a – manuálisan indított – felvételek hossza akár 1 óra is lehet.

Bővülnek tehát a Game DVR lehetőségei, és javul a minősége is, de az Xbox One X lehet az a konzol, ami ténylegesen is kiválthatja a dedikált rögzítő kártyák szerepét. Az akár 4K felbontásban, 60 fps képfrissítéssel, HDR színekben rögzített és HEVC (H.265) eljárással kódolt videók valószínűleg minden igényt kielégítenek majd képtisztaság és mozgás tekintetében.