Megújul az Xbox Store
dreampage 2020. Aug. 03.

Hamarosan megújult külsőt kap az Xbox One menüjében elérhető Áruház alkalmazás. Az új Xbox Store gyorsabbá és áttekinthetőbbé válik, és sokkal kényelmesebben lehet kontrollerrel használni. Az új app tesztje napokon belül megkezdődik.

Lassan, de biztosan közeleg az Xbox Series X megjelenése, ami több szempontból is új korszakot nyit az Xbox történelmében. Ennek köszönhetően a Microsoft számos ponton felújítja az Xbox konzolok menürendszerét is, kezdve az egyik sarkalatos ponttal, az Áruház (Store) alkalmazással. A jelenleg használatban lévő app konzolon távolról sem ideális, ám ezt hamarosan leváltja egy új, ami minden téren komoly előrelépésnek ígérkezik.

Talán a legfontosabb, hogy az új technológiára épülő Áruház sokkal gyorsabb, mint a jelenlegi. A „hideg” (vagyis a konzol bekapcsolása utáni első) indítás is kevesebb, mint két másodperc alatt végbemegy, utána pedig ennél is gyorsabban lehet böngészni a játékok adatlapjai között. Gyorsabban megjelennek az adatok, és a beágyazott videók is könnyebben indulnak el, idomulva az alkalmazás dizájnjához. Könnyebb lesz a kategóriák között válogatni, a keresési eredmények részletesebben szűrhetők, ha pedig egy játékból több kiadás is kapható, egy egyszerű képernyőn hasonlítható össze, melyikben milyen tartalmak vannak.

Az új Áruházban a bal oldalon található egy átfogó menü, ez a View gombbal bármikor előhozható. Itt könnyen és gyorsan lehet a kategóriák között váltani, de átalakult a Kosár és a Kívánságlista is, ez utóbbihoz könnyebben lehet játékokat hozzáadni, illetve a kedvezményeket nyomon követni. Az is örömteli hír, hogy az új alkalmazás a visszafelé kompatibilis Xbox és Xbox 360 játékok árait is ugyanúgy jeleníti meg, mint az Xbox One címekét.

Az átalakított menürendszer és a gyorsabb működés mellett az új alkalmazásban a biztonság is nagyobb hangsúlyt kapott. A Store használatához most már mindenképp be kell jelentkezni egy Microsoft Fiókkal, hogy biztosan mindenki a neki megfelelő tartalomból válogathasson. A szülői felügyeleti beállítások is érvényesek, vagyis egy adott gyermekprofillal sem keresni, sem böngészni nem lehet majd az egyébként blokkolt tartalmak között. A korhatár besorolás is egyértelműbb lesz, mivel minden játék beágyazott trailere egy szabványos képernyővel indul, ahol az aktuális besorolás (ez ugye nálunk a PEGI) logója látható.

Aki videó formájában is szeretné megnézni, hogy néz ki, és hogyan fut az új Áruház, az Major Nelson legutóbbi videocastjában teheti ezt meg (22:15-től).

Az új Xbox Store alkalmazás tesztje augusztus 5-én indul az Insider tagok számára. A végleges, nyilvános kiadás valamikor az idei év későbbi részében érkezik, néhány hónap múlva.