Mindenki számára megnyílt az xCloud
dreampage 2021. Jun. 29.

Az Xbox Game Pass Ultimate részeként elérhető felhőalapú játék most már PC-n és iOS rendszerű mobil eszközökön is működik, a játékokat ráadásul Xbox Series X szerverek futtatják, az eddiginél is jobb minőségben.

Nagy lépést tett előre az Xbox ökoszisztéma, és az Xbox Game Pass Ultimate tagság részeként elérhető xCloud: mostantól a böngészőkön keresztül is elérhető a felhőalapú játék Windows 10 PC-n és Apple mobil eszközökön (iPhone, iPad), a világ 22 országában. Egyszerűen csak el kell látogatni az xbox.com/play oldalra, bejelentkezni a Microsoft-fiókkal, és Ultimate tagság esetén máris streamelhetőek a felhőből a játékok. A szolgáltatás Microsoft Edge, Google Chrome és Apple Safari böngészőkben működik.

Ez hatalmas lépés, hiszen világszerte több milliárd Windows 10 PC illetve iOS rendszerű eszköz van használatban, ezeken pedig mind elérhetővé vált az Xbox Game Pass Ultimate felhőalapú kínálata. Ráadásul technikai oldalról is fejlődés történt. Az Xbox Felhőalapú Játékot mostantól Xbox Series X hardverek szolgálják ki. A Microsoft befejezte az adatközpontok fejlesztését, így most már a felhőből streamelt játékokban is élvezhetőek az Xbox Series X előnyei: a magasabb képfrissítés, a rövidebb töltési idők, és a jobb grafikus beállítások azoknál a játékoknál, amik kihasználják az újgenerációs Xbox képességeit. A felhőalapú játék az erősebb szervereknek köszönhetően 1080p felbontással és 60 fps képfrissítéssel élvezhető, alacsonyabb válaszidővel, mint eddig.

A felhőalapú játékok természetesen ugyanolyan Xbox játékok, mint amikkel konzolon játszhatunk. Minden mentés az Xbox felhőben szinkronizálódik, így ha egy játékot elindítunk, akkor pontosan onnan folytathatjuk, ahol másik platformon abbahagytuk. Ha elkezdtünk egy játékot konzolon, akkor bárhol és bármikor folytathatjuk PC-n vagy telefonon, majd a konzolra visszatérve a frissebb előrehaladás is megmarad. Teljesen mindegy, ki melyik eszközön játszik, a felhőből is elérhető minden funkció, például az online multiplayer is, és minden tartalom, achievement, mentés, barát velünk tart.

Az sem gond, ha valakinek a PC-je nem elég erős a játékok futtatásához, hiszen a stream a felhőből érkezik. Bármelyik Windows 10-es laptopon egy gombnyomással indítható a DOOM vagy az Outriders, az MLB The Show 21, a Minecraft Dungeons, vagy a több száz felhőalapú játék bármelyike. Elég egy Xbox kontrollert párosítani az eszközhöz, de más kontrollerek is támogatottak. Kifejezetten mobil eszközökhöz készült kiegészítők is elérhetők, de több tucat játék érintőképernyős irányítással is rendelkezik, amiket további perifériák nélkül is játszhatunk a telefonokon.

Ez tehát egy kulcsmomentum ahhoz, hogy az Xbox játékokat többen és egyszerűbben érhessék el, mint valaha. Xbox Series X hardver által hajtva, még jobb képminőséggel és válaszidővel, PC-n, iOS és Android rendszerű készülékeken, egyszerűen a böngészőn keresztül még soha nem volt ennyire egyszerű játszani. Csak egy Xbox Game Pass Ultimate tagságra van szükség.

Az Xbox Felhőalapú Játék (Béta) ezen az oldalon érhető el: https://www.xbox.com/hu-hu/play