Ne állj szóba idegenekkel
dreampage 2017. Aug. 04.

Egyre több Xbox Live felhasználó szembesül vele, hogy hamis, idegen profiloktól kap lájkokat, barát kéréseket vagy kéretlen üzeneteket. Kétségbe esni nem kell, könnyű ez ellen védekezni.

Az utóbbi időben felütötte a fejét az a trend, hogy Xbox Live-on idegenek, látszólag csinos lányok küldözgetnek üzeneteket, vagy ajánlgatnak weboldalakat, klubokat. Ez privátban ugyanúgy megtörténik, mint például Xbox Live klubokban. A jelenséggel kapcsolatban már subreddit is létrejött.

Az egyedi játékosképek bevezetése óta megszaporodtak az ilyen hamis profilok illetve spam botok, mert egy-egy látványos képpel könnyebb felhívni a figyelmet a bejegyzésekre. A Microsoft egyébként tud a dologról, és dolgoznak rajta, hogy ezek a profilok ne kapjanak nagy hangot, de ezt egy nagyjából hatvanmilliós játékosközösségben értelemszerűen nem könnyű biztosítani.


Árthat-e nekem?

A legfontosabb kérdés, ami mindenkit érdekel, hogy ezek a spam botok, vagy akár valós személyek árthatnak-e a játékosoknak. A válasz az, hogy Xbox Live-on keresztül nem. Hiába küld valaki üzenetet, még ha válaszolunk is rá (bár ez nem tanácsos), nem tud hozzáférni a profilunkhoz vagy az adatainkhoz. Ha azt látjuk, hogy valaki minden tevékenységünket (achievementek, képek, videók) lájkolja, azzal sem kell törődni – valószínűleg csak a figyelmet akarja felkelteni.

Az ilyen emberek vagy botok általában játékos csoportokat, rosszabb esetben weboldalakat próbálnak népszerűsíteni ezzel a módszerrel. A legjobb, ha ezeket a megkereséseket figyelmen kívül hagyjuk, mert egy teljesen normális csoport nem ilyen módszerrel toboroz tagokat. Ha pedig esetleg weboldalak linkjét kapjuk üzenetben, semmiképp ne kattintsunk rá!

Többen jeleztek automatikusan generálódó üzeneteket, beszélgetéseket is. Ha például egy vadidegen ránk köszön (Hi, Hello stb.), és válaszolunk rá, további kérdések jönnek (lásd ezt a képet). Mivel játszunk, hány évesek vagyunk… egy további, jól bevált kezdő szöveg szerint az „Xbox Live keresőjében találtam meg a neved”. Ez, bár technikailag nem kizárható, szinte egész biztosan nincs így. Ám mindenképp azt kell észben tartani, hogy ha az Xbox Live keretein belül maradunk, akkor más felhasználók ilyen formában nem árthatnak nekünk.


Hogyan lehet megszabadulni tőlük?

Az egyik megoldás lehet azt beállítani, hogy idegenek (tehát akik nem a barátaink Live-on) ne küldhessenek nekünk üzenetet. Ezt a következő helyen lehet beállítani Xbox One-on:

  • Settings / Account / Privacy & online safety
  • Ezen belül: Xbox Live safety / Custom / View details & customize
  • Communication & multiplayer

Ha a képen látható beállítást „Friends”-re állítjuk, akkor onnantól csak a barátlistánkon lévők tudnak üzenetet küldeni.

Ha ezt mégsem akarjuk korlátozni, lehetőség van egy-egy profil tiltására is. Ezt akár közvetlenül a beszélgetésből is megtehetjük (Report or Block), és akár jelenthetjük is a profilt a Microsoft felé.


Mindenképp tartsuk észben

Ez a jelenség sajnos valószínűleg nem olyan, ami egy-kettőre el fog tűnni Xbox Live-ról, vagy más online rendszerekből. De a legfontosabb, hogy idegenek sem üzenetekkel, sem lájkokkal, sem bármi mással nem tudnak ártani, vagy hozzáférni a profilhoz, ha egy kicsit is odafigyelünk.

A következőkre érdemes mindig odafigyelni:

  • Soha senkinek ne adjuk meg a profilunkhoz tartozó email címet és/vagy jelszót!
  • Soha ne kattintsunk üzenetben érkező weboldal linkekre! Kizárólag akkor, ha azt egy ismerős küldi, akiben megbízunk.
  • Idegenek köszönő üzeneteire jobb, ha nem válaszolunk. Ha angolul, vagy olyan nyelven íródott, amit nem értünk, akkor pláne ne.
  • Ha egy idegen, ismeretlen profil láthatóan hamis képpel folyamatosan lájkol vagy hozzászól mindenhez, vagy ne reagáljunk rá, vagy ha nagyon zavar, blokkoljuk a profilt a fent megadott módon.

Sajnos, ahogy az egész interneten, úgy Xbox Live-on sem kizárható, hogy előbb-utóbb belefutunk gyanús alakokba. A jó hír, hogy az Xbox rendszerén keresztül ezek nem tehetnek semmit, és könnyű kikerülni vagy tiltani őket. És, bár talán illúzióromboló, de ne higgyük el, hogy 1000-es szintű pro játékosok, vagy modell kinézetű csajszik akarnak velünk hirtelen ismerkedni. Ahogy az örökzöld mondás tartja: ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az.