Pihenőre megy a Forza sorozat
dreampage 2019. Jan. 11.

2019-ben minden valószínűség szerint nem lesz új Forza játék, ehelyett a sorozat mögött álló csapatok az aktuális epizódokat fejlesztik tovább. Nagy változásokra számíthatunk a Motorsport 7 és a Horizon 4 esetében is.

Volt a tavalyi E3-on egy interjú, ami valahogy elkerülte a videojátékos sajtó figyelmét, pedig nagyon is fontos volt. Dan Greenawalt, a Turn 10 Studios kreatív direktora mondta: „A Turn 10 Motorsport csapatának 100%-a továbbra is a Forza Motorsport 7-en dolgozik.” Ez szokatlan kijelentés volt, mert korábban még sosem fordult elő, hogy ennyivel a megjelenés után (a Forza 7 akkor már kilenc hónapja piacon volt) még mindig aktívan fejlesszék a sorozat epizódjait.

Aki régebb óta Xbox játékos, az pontosan tudja, hogy 2011, vagyis a Forza Motorsport 4 megjelenése óta minden évben óramű pontossággal jelentek meg az új részek, „vetésforgóban” a Horizon szériával. Ez egészen tavaly őszig volt így, a trend viszont minden jel szerint megszakad, a Forza franchise pedig szünetet tart, legalábbis új játék nem fog megjelenni 2019-ben. Ehelyett a két, aktuális epizód, a Motorsport 7 és a Horizon 4 fejlődik és bővül tovább ebben az évben.

Júliusban Chris Esaki, a Forza 7 kreatív rendezője megerősítette Greenawalt szavait: „Csak szeretném újra elmondani, ugyan ezt mások már közölték, de az egész csapat – 100% – továbbra is a Forza Motorsport 7-en dolgozik. Ezt azt jelenti, hogy nem megyünk Forza Motorsport 8-at csinálni. Nem csinálunk nagy kiegészítőt. Amit csinálunk, az a már meglévő Motorsport élmény fejlesztése, hogy ez mindenkinek jobb legyen.”

Ha a vetésforgó tovább működne, akkor idén ősszel kellene a Forza 8-nak érkeznie – ez nem fog megtörténni. Felmerül a kérdés, hogy miért nem. A képlet egyszerű: belátható időn belül (valószínűleg 2020 őszén) megérkezik a következő Xbox konzol, a következő nagy Forzát pedig – megint csak valószínűleg – inkább már erre tervezik. A nagy technikai ugrás miatt több időre van szükség (emlékszünk még, hogy a 2013-as Forza 5 csak minimális tartalommal tudott megjelenni, mivel szinte mindent újra kellett modellezni az új generációhoz), a jelenlegi gépekből pedig a Forza 7 és a Horizon 4 tulajdonképpen minden kifacsart, amit lehetett. 4K, 60 fps, dinamikus időjárás és napszakok. Ezt nem lehetne egy újabb játékkal überelni, úgyhogy inkább a két legjobbat fejlesztik tovább, amíg megérkezik a nextgen.

Forza Motorsport 7

A Turn 10 Studios legutóbbi játéka már el is kezdte az átalakulást, hiszen soha nem látott, radikális módosításokon esett át, ami korábban nem volt jellemző egyik epizódra sem. A Forza 7 kapott:

  • új menürendszert,
  • új ütközésmodellt,
  • új force feedback rendszert a kormányokhoz,
  • teljesen újrarajzolt pályahatárokat,
  • rengeteg e-sport opciót és csiszolást.

Idén pedig, ha hihetünk a híreknek, további gyökeres változásokon megy majd át a játék. Az egyik legfontosabb lesz a Forza Szabályrendszer (Forza Race Regulations, FRR) bevezetése. Ez az online multiplayerbe kerül, először a nyilvános Hopperekbe, később a privát lobbikba is, és innentől kezdve örökre megváltoztatja a Forza Motorsport játékok multiplayer részét. Az FRR lényege, hogy végre tényleg ösztönözze a sportszerű versenyzést, és megfelelően büntesse a normálatlanul vezető játékosokat. Ehhez kapcsolódóan később valószínűleg egy komplett „autósiskola” is bekerül a játékba, ami megtanítja, mi számít (nem) megfelelő viselkedésnek a pályán.

A szabályokkal együtt a Drivatarokat is „átképzik”, hogy olyanok legyenek, mint az élő emberek. Esaki elismeri, hogy a jelenlegi AI nem túl élethű, ezt teljesen átalakítják (továbbra is felhőalapú lesz), és állítólag máris komoly eredményeket értek el új versenyívek és szabályok betanításával. Ha igaz, ezzel az egyjátékos futamok is jóval élvezetesebbé válnak majd.

A Turn 10 Studios a bevilágításon is dolgozik. Ha minden a tervek szerint alakul, valamikor 2019-ben új festőműhelyt kapunk, amiben természetes fény mellett, sőt változtatható fényviszonyoknál festhetjük az autókat, de a bevilágítás a játék minden részére kiterjed, így jobb fényeket és természetesebb látványt kaphatunk eredményül. Még a fentieknél is nagyobb vállalkozás a Forza Motorsport teljes fizikájának és vezetési modelljének átalakítása, bár lehet, hogy ezt a Forza 7-ben már nem látjuk: Esaki szerint ez egy többéves munka, ami talán csak 2021-re fejeződik be (épp időben a nextgen Forza 8 megjelenéséhez, akár).

Végezetül a tartalom: a Forza Motorsport 7-ben idén kibővül a gyorsulási versenyek módja, továbbra is havonta kapunk ingyenes „Spotlight” autókat, de a Turn 10 más lehetőségeket is vizsgál. Komplett bővítmények, új pályák sincsenek kizárva, ezek ugyanis a rajongók legfőbb kívánalmai. Látható tehát, hogy bár idén nem lesz új Forza Motorsport, az abban megjelenő újdonságokat tulajdonképpen a hetedik részbe oltják inkább, és így fejlesztik tovább a következő generáció számára.

Forza Horizon 4

Hasonló cipőben jár a Playground Games is a tavalyi év legjobb autós játékával. A Forza Horizon 4 túl szép, túl jó és túl nagy ahhoz, hogy záros határidőn belül magára hagyják – a következő konzolig nem lenne érdemes újabb részt fejleszteni. A játék nemrég kapta meg az első nagy kiegészítőjét, hónapokon belül pedig érkezik a második, amiről még semmit nem tudunk, de ezen felül is minden hónapban jelentősen bővülnek a játék lehetőségei.

Január folyamán érkezik például a Solo Adventure (Szóló Kaland) mód a rajongók kérésére, ami értelemszerűen a Csapatos Kaland egyjátékos/offline változata lesz. De máris több komoly frissítésnek örülhettünk, hiszen bővültek a festési lehetőségek, bekerült 41 új felni, és a fotó mód is új funkciókkal gazdagodott, hogy még jobb képeket készíthessünk. Korábban a Horizon sorozatra se volt ez jellemző. További „életminőség javítás” lesz az autók, festések és tuningok maximális számának növelése, online multiplayerben pedig a „falon kanyarodó” játékosoktól veszik majd el az előnyt.

2019 egyik nagy fókusza lesz az útvonalszerkesztő, ami már benne van a játékban, de még igen kevés lehetőséggel. A Playground kibővíti ezt a funkciót, elhelyezhetünk a pályákon például rámpákat és korlátokat is. Átalakulnak kissé a Showcase események is, a fejlesztők szerint ezek „újrakevert változatait” láthatjuk hamarosan (más napszakok vagy évszakok, másik autó, zene stb.), így érdemes lesz őket újra megcsinálni.

További Horizon Történetek is érkeznek – például az a taxis cég, amit megjelenés előtt már beharangoztak, de a játékba végül nem került be. Ralph Fulton kreatív rendező ezt mondta erről: „Ahogy a British Racing Green sztori bekerült az első frissítésbe, úgy még több ilyet is ki fogunk adni, ezek között van a taxis vállalkozás is.” A taxizás lényege, hogy Nagy-Britannia szerte utasokat vegyünk fel, és időhatáron belül, ütközés nélkül eljuttassuk őket a célállomásra – jó pénzért, persze.

Ami pedig a kiegészítőket illeti: a második bővítmény még hátra van (erről semmit nem tudunk, de jó eséllyel valami extrém dolog lesz, nem hagyományos helyszín), de Fulton szerint több is jöhet még: „Legalább két kiegészítő lesz, de az a szándékunk, hogy ezúttal többet is készítsünk. Vannak nagyon jó ötleteink…” Ezek szerint pedig idejük is lesz rá, mert egy darabig valószínűleg nem kell a Forza Horizon 5-ön agyalniuk. Mivel a következő Xbox nyilvánvalóan kompatibilis lesz, ezért akár még több évig is építkezhetnek a 4 alapjaira, akár egy MMORPG esetében.

Az biztosnak látszik, hogy 2019 különleges év lesz a Forza sorozat számára. Új epizód ugyan nem érkezik, a két legutóbbi részt viszont radikálisan átalakítják (Motorsport 7) illetve bővítik (Horizon 4), úgyhogy mindkettőt érdemes lesz a merevlemezen tartani. Nem kell egyébként aggódni a jövő miatt: a Turn 10 Studios már most álláshirdetésben keres embereket „a következő generációs Forza Motorsport játékokhoz”.

[forrás: Full Throttle Media]