PlayerUnknown's Battlegrounds benyomások
dreampage 2018. Jan. 05.

Kirobbanó siker, világméretű jelenség, rekordok és őrület. A PUBG letarolta a tavalyi év videojáték-világát. De milyen lett az Xbox One verzió? Erre keressük a választ a Game Preview program legmélyebb bugyraiban.

Sokan sokáig fogják elemezgetni, hogy végső soron mi vezetett a PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) szinte példátlan sikeréhez. Születnek majd gyönyörű grafikonok, ok-okozati levezetések a jó helyen, jó időben történt megjelenéstől a streaming platformokon át a csillagok együttállásáig. Nem valószínű, hogy a fejlesztőket bármelyik is komolyabban érdekelné. A PUBG túlzás nélkül jelenség lett a videojátékok világában – egy őrület, ami a szemünk előtt terjedt el a játékosok között, és nemrég a Microsoft konzoljára is megérkezett, igaz, egyelőre félkész állapotban.

A redmondiak nem meglepő módon beálltak a játék mögé, és jelen pillanatban ütik is a vasat, amíg tűzforró. A PUBG az Amazon szervereiről átköltözött a Microsoft Azure felhőbe, a Microsoft Studios átvállalta az Xbox One verzió kiadásával járó teendőket (és költségeket), a Gears of War sorozat felett bábáskodó The Coalition pedig besegít, hogy a konzolos játékmenet a lehető legjobb legyen. Ilyen hátszéllel az Xbox-os siker garantált, ami már látszik is: az első 48 órában több, mint egymillió kelt el a játékból – ami még kész sincs.

Nehéz megmondani, hogy a PUBG tényleg annyival jobb játék-e, mint az a sok más, ami közben elbukott, vagy egyszerűen csak a hógolyó effektust látjuk működésben: minél többen játszanak vele, annál többen kíváncsiak rá, és ők is megveszik. Mint YouTube-on a Gangnam Style, ami nem volt igazán jó zene, mégis az egész világ látni akarta. Annyi biztos, hogy a PUBG alapötlete hihetetlenül egyszerű, éppen ezért viszont, amikor működik, akkor NAGYON durván szórakoztató tud lenni.

Az alap játékmenetet az Xbox One változat is hozza, ezt néhány mondatban össze is lehet foglalni. Adott 100 játékos, akik ejtőernyővel kiugranak egy hatalmas sziget felett, majd megindul az élet-halál harc, az utolsó életben maradó pedig győz. Egy szál ruhában kezd mindenki, csak a lent talált fegyverekre, páncélokra és más felszerelésekre lehet támaszkodni. Ennyi. Olyan ez, mint az Éhezők Viadala, csak itt nem éhezünk, és nem jön szembe egy izzadt, lihegő Jennifer Lawrence, ami mondjuk azért 2-3 pontot rögtön dobna az értékelésen. Nem, itt XxJohnnyCoolxX jön szembe, és lepuffant egy shotgunnal a meccs első percében, mi meg rövid dühöngés után indítjuk a következő menetet.

Épp ebben rejlik a PUBG (egyik) szépsége: a szabályok faék egyszerűek, bárki azonnal megérti, és soha nem lehet tudni, hogy a következő meccs fél percig tart, vagy fél óráig, mert ügyesebbek vagyunk, és szerencsénk is van. Ha jó helyen ugrunk ki a gépből, lehet, hogy rögtön találunk egy level 3-as páncélt és egy atom géppuskát, de az is lehet, hogy egy szál gatyában fogunk végigrohanni a terepen valami tücsökpöcse pisztollyal, mert nem akadt más az utunkba. Vannak ugyan bevált túlélő taktikák, de a meccsek annyira dinamikusak és változatosak, hogy bárki meghalhat már az elején, és bárki győzhet is akár. Nincsenek lefutott párosítások, mint mondjuk egy képességalapú FPS-ben vagy TPS-ben.

Épp ez a kiszámíthatatlanság adja a PUBG szavatosságát. Én nem vagyok egy profi TPS játékos, ezzel meg aztán különösen nem vagyok kibékülve (de erről kicsit később), mégis bekerültem már a top 10-be. A folyton szűkülő játéktér, az egyre kevesebb túlélő, a távolban hallható fegyverropogás egyre feljebb tolja az adrenalint, és sok olyan történet születik, amit utána barátoknak lehet mesélni napokkal később is.

Az Xbox One verzió jelenleg a 0.5-ös verziónál tart, vagyis a végleges megjelenés még nagyon messze van. Játszható egyedül, párosban és csapatban is, de egyelőre csak külső nézetben – a belső nézetes szerverek még nem indultak el. Tartalomból is hiány van: a két pálya helyett egyelőre csak egy használható, mint ahogy bizonyos tárgyak és játékmeneti finomságok is hiányoznak belőle. A fejlesztők – érthető módon a Microsoft hátszelével – gőzerővel frissítgetik a klienst, és igyekeznek felzárkózni a PC verzióhoz, de erre még minimum hónapokat kell várnunk.

Sajnos ez meg is látszik rajta. Ugyan nagybetűkkel ki van írva, hogy ez még csak Game Preview, ennek ellenére nyugodtan mondhatjuk, hogy a PUBG Xbox One-on jelenleg kezdetleges állapotban van. Nemcsak irtó gyengén néz ki (homályos textúrák, elnagyolt animációk, szemünk előtt megjelenő tereptárgyak), de a képfrissítés is földbe áll a meccsek elején, 16-17 fps-sel vagyunk kénytelenek a játéktérre ereszkedni. Mindezt Xbox One X-en… Landolás után már jobb a helyzet, nagyjából stabil 30 fps-sel vadászhatunk a többi 99 játékosra, mindezt 1080p, illetve X-en natív 4K felbontás mellett. Kérdés, mennyire tudják feljavítani a megjelenésig, mert jelenleg a PUBG az egyik leggyengébb grafikájú és teljesítményű Xbox játék – ennél gyatrább minőséget talán csak a hírhedt ARK: Survival Evolved volt képes produkálni.

Mindez azért szerencsétlen dolog, mert a játékot közben ezerrel promózzák. Felrúgva minden korábbi szabályt, dobozosan is kiadták a játékot (ez a Game Preview történetében példátlan), az Egyesült Államokban minden eladott X mellé adnak egy letöltőkódot, ami szép és jó, de a játék ebben a formában nem épp a legjobb ajánlólevél a világ legerősebb konzolja mellé. És akkor még nem beszéltünk a netkódról: játék közben folyamatos az ugrálás (rubberbanding), karakterünk ide-oda teleportálódik, rosszabb esetben még az olyan egyszerű feladatok elvégzése is, mint kinyitni egy ajtót, vagy felszedni valamit a földről, nehézséget jelent. A fejlesztők előtt rémisztően sok munka áll, hogy ezt a játékot igényes, kiforrott termékként adhassák ki Xbox One-ra.

A pillanatnyi hibák ellenére viszont nem kérdés, hogy a Microsoft a Minecraft után ismét egy gigantikus franchise közelébe került. A játék alapjai a helyükön vannak, ha sikerül technikailag is elégséges formába önteni, akkor onnantól nincs megállás. Új pályákkal, loot ládákkal, kozmetikai elemekkel a végtelenségig bővíthető a PUBG, és ha PC-n elment belőle máris 30 millió, akkor Xbox One-on is egy aranybánya lesz. És nem is teljesen érdemtelenül! Nem néz ki jól, de az általa nyújtott játékélmény mindenért kárpótol, és máris új műfajt teremtett. Innentől csak klónok érkeznek, de az eredeti a PUBG marad, aminek a népszerűségét szinte lehetetlen lesz megismételni bárkinek, bármelyik platformon. Ez egy szelet videojáték-történelem, akár tetszik, akár nem.

Az írás a 0.5.26-os verzió alapján készült. A Game Preview változatot az Xbox Magyarország biztosította.