Szeptember 15-én indul a Project xCloud
dreampage 2020. Aug. 04.

Több, mint 100 játékkal indul a Project xCloud, a Microsoft felhőalapú szolgáltatása idén ősszel. Az Xbox Game Pass Ultimate tagok Android rendszerű telefonokra és táblagépekre streamelhetik majd a szolgáltatásban szereplő összes Xbox játékot.

Jó ideje fejlesztés alatt áll már a Microsoft felhőalapú játékszolgáltatása, a Project xCloud, amellyel a redmondi vállalat célja, hogy a játékokat mindenki számára elérhetővé tegye, bárhol a világon, függetlenül attól, rendelkeznek-e Xbox konzollal. Ennek a tervnek a következő lépése, hogy az xCloud és az Xbox Game Pass Ultimate összekapcsolásra kerül.

Szeptember 15-től minden Xbox Game Pass Ultimate előfizető számára megnyílik a lehetőség, hogy a Microsoft Azure felhőn keresztül Androidos eszközére (telefon vagy tablet) streameljen több, mint 100 játékot. A szolgáltatás 22 országban (többek között Magyarországon is) indul béta formában, a lefedettsége ezután folyamatosan nőni fog. Olyan játékokról van szó, mint a Minecraft Dungeons, Tell Me Why, Destiny 2, Gears 5, Yakuza Kiwami 2 és még sok más (a játékok teljes listáját szeptember 15-én teszik közzé). A terv az, hogy az Xbox Game Pass-ban meglévő és megjelenő játékok az első naptól kezdve felhőn keresztül is elérhetőek legyenek.

A felhőalapú játék előnye, hogy az Xbox élmény konzol nélkül is, bármilyen eszközön élvezhető lesz. Az xCloud használatával velünk tart a saját Xbox profilunk, beleértve a barátlistát, achievementeket, kontroller beállításokat és a játékmentéseket is. A felhőben játszott címek később bármikor folytathatók az otthoni konzolon. Természetesen a cross-play is adott, így akár út közben is le lehet nyomni egy Destiny 2 Strike-ot a haverokkal, akik otthonról, Xbox One-on játszanak.

A felhőalapú játék a következő országokban indul: Ausztria, Belgium, Kanada, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Magyarország, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország, Dél-Korea, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság és Egyesült Államok.

A szolgáltatás igénybe vételéhez rendelkezni kell Xbox Game Pass Ultimate előfizetéssel, és le kell tölteni az Xbox Game Pass alkalmazást Androidra, a Samsung Galaxy Store-ból, a ONE Store-ból vagy a Google Play Store-ból.

Hogy a mobilos játék még élvezetesebb legyen, a Microsoft több gyártóval is együttműködik, akik telefonokhoz és táblagépekhez adnak ki speciális, játékra tervezett kiegészítőket. Ezek a gyártók a Razer, PowerA, 8BitDo és a Nacon, de az xCloud-hoz Bluetooth kapcsolattal rendelkező Xbox One (később Xbox Series X) kontrollerek, és PlayStation DualShock 4 kontrollerek is használhatók. Aki további kiegészítőkre is kíváncsi, az Xbox Wire blogon találhat róluk további információkat.

A felhőalapú játék szeptember 15-i indulásával valószínűleg még több emberhez jutnak el az Xbox játékok (az xCloud szervereket Xbox One S hardverek alkotják, amiket 2021-ben Xbox Series X alapú kiszolgálók egészítenek ki). Az Xbox Game Pass-nak már jelenleg is több, mint 10 millió előfizetője van, ez a szám a mobilos játékkal együtt valószínűleg tovább nő majd.

Az első körben bétaként elérhető streaming szolgáltatás részletes technikai követelményeit és az aktuálisan elérhető játékok teljes listáját a Microsoft szeptember 15-én véglegesíti.

További részletek a szolgáltatásról: https://www.xbox.com/hu-HU/xbox-game-pass/cloud-gaming