Tavasszal jön a Cities: Skylines
dreampage 2017. Feb. 17.

Napjaink legjobb városépítő és –menedzselő játéka nemsokára Xbox One verziót kap. Hosszas hallgatás után a fejlesztők bejelentették, hogy a játék tavasszal érkezik, méghozzá egy kiegészítővel együtt.

A legendás Sim City óta talán nem volt annyira jó városépítős játék, mint az eredetileg 2015-ben megjelent Cities: Skylines, amit sokan azóta is a műfaj legjobbjának tartanak. Ezért volt nagyon jó hír, amikor bejelentették, hogy az ID@Xbox program keretében ez a játék is meg fog jelenni Xbox One-ra. A bejelentés óta viszont sok idő telt el, és egészen mostanáig nem hallhattunk a készülő alkotásról.

Ennek szerencsére vége: a kiadó Paradox Interactive közzé tette, hogy idén tavasszal kijön a konzolos változat, így a PC-sek után az Xbox One tulajok is beleáshatják magukat a városépítés és üzemeltetés rejtelmeibe. Az Xbox One változat ráadásul alapból tartalmazni fogja az After Dark kiegészítőt is, amivel városunk éjszakai életét szervezhetjük és tehetjük jobbá, élvezetesebbé.

A játék főbb funkciói:

  • Úthálózatok, tömegközlekedési vonalak, parkok építése. Mi döntjük el, hogy gyártelepekkel rakjuk-e tele a várost, vagy a megújuló energiába fektetünk.
  • Több fronton is bele kell avatkoznunk a város életébe. Oktatás, közművek, rendőrség, tűzoltóság, egészségügy, gazdasági kérdések… nem fogunk unatkozni.
  • Közlekedés szimuláció. Okosan kell megtervezni a közlekedési útvonalakat, hogy a városlakók könnyen eljussanak a munkahelyeikre, szórakozni, és ahová csak szeretnének.
  • A nagyváros kerületekre bontható, ahol eltérő szabályokat vezethetünk be. Kialakíthatunk például autómentes zónákat, bizonyos helyekre ingyenes lehet a tömegközlekedés, vagy épp kitilthatjuk a háziállatokat. Az egyes kerületek szabályozása helyi szinten kezelhető.
  • Dinamikus napszakok. Éjjel az emberek máshová mennek. Létrehozhatunk népszerű közösségi helyeket, megfelelő helyre irányíthatjuk a taxikat, és így tovább.

Szerencsére a bejelentés mellé trailer is jött, először nézhetjük meg mozgásban az Xbox One verziót.

A fejlesztők igyekeztek minél jobban az Xbox One irányítóra szabni a játék kezelését. Ha ezt hatékonyan sikerült megoldani, akkor a Cities: Skylines egy igen komoly játék lesz az idei kínálatban, örülhetünk neki, hogy érkezik. Pontos megjelenési dátumot sajnos nem kaptunk, így csak remélhetjük, hogy a „tavasz” inkább márciust jelent, semmint május végét.