Teljesen átalakul az Xbox One Dashboard
dreampage 2017. Aug. 09.

Idén ősszel újabb nagyszabású átalakításra kell számítani az Xbox One menüjét illetően, miután a Microsoft a Windows 10 új dizájn nyelvezete alapján nagyrészt új kezelőfelületet tesz a konzolra. Videóban nézhetjük meg az újdonságokat.

Néhány hónapon belül érkezik a Windows 10 Őszi Alkotói Frissítés (Fall Creators Update), ami nemcsak a PC-k, de az Xbox One konzol kezelőfelületét is jelentősen átalakítja – sőt, utóbbiét sokkal jobban. Az új dizájn nyelv, a Fluent Design fókuszában a sebesség, a mélység, az anyagok és a mozgás áll, vagyis a korábbinál dinamikusabb, látványosabb, gyorsabb és könnyebben kezelhető menürendszer kidolgozása a cél. Hogy ezt a célt elérjék, az Xbox mérnökei teljesen átalakították a Home képernyőt, a Community lapot és a Guide-ot is.


Home

Az eddigi elrendezés gyökeresen megváltozik, az új kezdőképernyő nagy részét az utoljára használt játék vagy alkalmazás foglalja el, alatta csupán a legutóbb elindított alkalmazások, a Gold csempe és egy ajánló foglal helyet. Minden más tartalom ezek alatt, függőleges elrendezésben lapozható, és ez az új Home képernyő teljesen testreszabható lesz. Tetszés szerint adhatunk hozzá „blokkokat” (játékokat vagy embereket), vagy épp ki is törölhetjük az összeset, így csak a kitűzött alkalmazások (Pins) maradnak.

Guide

Némiképp átalakul, működésében viszont sokszorosára gyorsul az Xbox Guide menü. A most látható elrendezés helyett a lapok egymás mellett helyezkednek majd el, a vezérlés pedig a lehető legegyszerűbb lesz: jobbra-balra válthatunk a lapok között (akár a karral, d-paddal vagy az LB/RB gombokkal), fel-le pedig az aktuális lapon lépkedhetünk. Minden almenü egy új ablakban nyílik meg, az egymáson fekvő ablakokkal pedig elvileg könnyebben átlátható lesz, hogy épp hol járunk az opciókban. A cél a sebesség mindenek felett, az új Guide villámgyorsnak készül.

Community

A mostani Activity Feed helyett egy teljesen átalakított közösségi lapot kapunk, ahol az eddigi, egyformán függőleges elrendezés helyett modern weboldalakra hasonlító aszimmetrikus, egész képernyős felépítést kapunk, itt böngészhetünk a tartalmak között. Jó hír, hogy a megjelenített dolgok szűrhetők lesznek, így ha akarjuk, akkor csak az achievementek, képek vagy videók fognak megjelenni, más nem.

Dizájn elemek

Ahogy az a videón is látszik, a fehér kurzor helyét egy, a beállított színnek megfelelő neonfényű jelölés veszi át, a menükben pedig sok helyen fogunk találkozni átlátszósággal, egymáson mozgó, „elcsúszó” képekkel és szövegekkel (ez egyébként már a mostani Store-ban is megfigyelhető). További érdekesség, hogy a teljes Xbox One Dashboard (és a Windows 10-es Xbox app) átváltható lesz világos témára, ahol a sok fekete és szürke helyett a fehér és halványszürke dominál majd, ahogy az jelenleg Windows 10-en is választható.

Game Bar (Windows 10)

Új lehetőségekkel bővül a Játéksáv is Windows 10-en. Például innen is kapcsolható lesz a Game Mode, ha valaki szeretné, illetve több opciót kapunk Mixeren történő közvetítéshez is. Valamint Windows 10-ből is ellenőrizhető lesz az Xbox Live kapcsolat.

Egyéb apróságok

A felszín alatt is történnek változások. A hálózati beállításoknál lehetőség lesz manuális alternatív portok megadására, a kezdőképernyőről eltűntethető lesz az email címünk a Gamertag alól, és más hasonló apróságokra is számíthatunk. Fontos megjegyezni, hogy a videóban látható Dashboard még csak az első verzió, a nyilvános megjelenésig folyamatosan kerülnek bele a dizájn elemek, opciók, újdonságok, és olyan funkciók, amiket még nem jelentettek be.


Az idén ősszel (vélhetően október végén, november elején, az Xbox One X megjelenése környékén) érkező új menürendszert egyelőre csak az Insider program alfa gyűrűjében lévő felhasználók tesztelhetik. A következő hónapok során folyamatosan bővül a tesztelésre jogosultak köre, és kerülnek be a további funkciók.