Több erőforrást kapnak az UWP játékok
dreampage 2017. Sep. 19.

A nagy őszi Windows 10 / Xbox One frissítés egyik hozadékaként a Microsoft jelentősen több hardveres erőforrást fog biztosítani az UWP fejlesztők számára Xbox One-on, ezáltal nagyobb teljesítményű, jobb játékok is kihasználhatják a platform előnyeit.

A Microsoft 2015-ben, a Windows 10 megjelenésével vezette be az UWP (Univerzális Windows Platform) rendszert. Ennek lényege, hogy az erre a platformra megírt játékok lényegében minimális változtatással futhatnak egyszerre PC-n és Xbox One-on is, vagyis a fejlesztőknek jóval kevesebb munkájuk van vele. A dolog persze ennél bonyolultabb, és meg is volt a maga hátulütője: az UWP játékok egy „specializált környezetben” kellett, hogy fussanak, ami a hagyományos játékoknál jóval kisebb Xbox One erőforrások elérését tette lehetővé.

Az UWP programról leírás található itt és itt, de a lényeg dióhéjban: a platform játékai csak négy megosztott processzor magot, mindössze 1 GB memóriát és a GPU kapacitásának felét érhették el Direct3D11 esetén. Ezért, bár nagyon sok Xbox Play Anywhere játék jelent már meg, ezek többsége kisebb indie cím, amik értelemszerűen nem igényelnek annyi erőforrást. Ez fog megváltozni hamarosan, a Microsoft ugyanis az Őszi Alkotói Frissítés (Fall Creators Update) mellékvágányaként jelentősen több hardveres erőforrást bocsájt a fejlesztők rendelkezésére Xbox One-on.

A változás jelentős, ahogy azt a lenti grafikon is mutatja. Négy megosztott processzor mag helyett hat exkluzív mag, 1 GB RAM helyett már 5 GB, valamint a GPU teljes kapacitása és a Direct3D12 is elérhető lesz az UWP fejlesztők számára.

További jó hír, hogy a változások visszamenőlegesen is érvényesek, vagyis korábban megjelent UWP játékok is profitálhatnak belőle (a Microsoft a Fallout Sheltert hozta fel példaként), az új erőforrásokkal pedig mindenki, tehát az összes ID@Xbox és Creators Program fejlesztő élhet.

Mindez pedig azt jelenti, hogy Xbox One-ra még könnyebb lesz fejleszteni, még több, és nagyobb volumenű játékok használhatják az UWP rendszert, vagyis nemcsak a Windows 10 Áruházban jelenhet meg több játék, de az Xbox Play Anywhere támogatás is bővülni fog. Egyre több játékot lesz elég megvenni egyszer, hogy szabadon játszhassuk Xbox One-on vagy Windows 10-en. Arról nem beszélve, hogy így a hagyományos Xbox One és Xbox One S UWP játékok teljesítménye is nőhet, jobb felbontást, képfrissítést, összességében nagyobb szabadságot jelentve.

Az Őszi Alkotói Frissítés Windows 10-re és Xbox One-ra is valamikor október folyamán érkezik.