Tölthető a DayZ
dreampage 2018. Aug. 30.

Hosszú várakozás után ma végre elérhetővé vált a Bohemia Interactive híres/hírhedt multiplayer túlélőjátéka, a DayZ Xbox One-on. A játék a Game Preview program része, kezdeti hibákkal, de ingyenes próbalehetőséggel.

Amikor már kezdtük azt hinni, hogy sosem lesz belőle semmi, akkor a Gamescomon bejelentették, hogy a DayZ végre Xbox One-ra is megjelenik. A Bohemia Interactive nem véletlenül kapcsolt új sebességi fokozatba (ők állnak az exkluzív Vigor mögött is), új grafikus motorjuk ugyanis nagy ugrás a játékok fejlesztésében, így az évek óta félkész állapotban lévő zombis alkotás is kikerülhet a fejlesztői pokolból. Az első lépést ehhez megtette, megjelent az Xbox Game Preview változat.

A DayZ koncepciója egyszerű: egy tengerparton térünk magunkhoz, összes felszerelésünk a ruha, ami rajtunk van. Innen indulva kell gondoskodni az alapvető szükségletekről (evés, ivás, alvás), fegyvereket és biztos helyet kell keresni, és túl kell élni nemcsak az élőhalottak, hanem más játékosok esetleges támadásait is. Vannak, akik csapatba verődnek, mások direkt az újonc játékosokra vadásznak. A játék tétje nem kicsi, mert ha meghalunk, akkor elölről kezdjük a játékot, üres kézzel.

A játék a Bohemia új, Enfusion Engine nevű motorját használja, ami a fejlesztők szerint konzolon is csiszoltabb, simább élményt tesz lehetővé, legalábbis majd ha készen lesz. Arra ugyanis máris felhívják a figyelmünket, hogy a DayZ egyelőre Xbox Game Preview, vagyis nincs készen, és kezdeti hibákra is számítani kell:

  • A játék lefagyhat betöltés közben
  • Az Inventory hibásan működhet
  • Bizonyos tárgyak kezelése problémás lehet
  • A HUD kilóghat a képernyőből, bizonyos ikonok eltűnhetnek
  • A lövések nem mindig találnak célba
  • Járművek (autók, helikopterek) egyelőre nincsenek az Xbox One változatban

Érdemes tehát kordában tartani az elvárásokat, legalábbis addig, amíg a későbbiekben meg nem érkeznek a hibajavítások. Szerencsére mindenki kipróbálhatja, tetszik-e neki a pillanatnyi állapot, az Xbox Game Preview programban ugyanis minden játéknak, így a DayZ-nek is van ingyenes próbaverziója. Ez 1 óra játékot tesz lehetővé.

A DayZ tehát megérkezett Xbox One-ra, de az igazi utazás még csak most kezdődik. A játék folyamatosan frissítve lesz javításokkal és új tartalmakkal, megvenni csak egyszer szükséges. Végleges megjelenési dátum egyelőre nincs.