Világszerte elérhetővé vált a Console Streaming
dreampage 2020. Jan. 20.

Az Xbox Insider program tagjai minden Xbox Live régióban, így Magyarországon is kipróbálhatják a Console Streaming funkciót, amivel az otthoni konzolra telepített játékokat lehet streamelni Android rendszerű telefonokra. Így most már tényleg bárhol játszhatunk.

2020-at izgalmas frissítéssel kezdte a Microsoft. A cég a napokban jelentette be, hogy a Console Streaming funkció (a Project xCloud fejlesztések egyik ága) minden Xbox Live régióban elérhetővé vált. Ez azt jelenti, hogy mi, magyarok is kipróbálhatjuk az új lehetőséget.

A Console Streaming egy olyan funkció, amivel az otthoni Xbox konzolra telepített játékokat az interneten keresztül streamelhetjük telefonunkra. A szolgáltatás az összes címre, így minden letöltött Gold vagy Game Pass játékra is kiterjed. Gyakorlatilag az egész konzolt telefonról érhetjük el, amihez nem is kell otthon lenni. A lehetőség tavaly október óta az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában már kipróbálható volt, most azonban minden országban megnyílt.

Ha valaki ki szeretné próbálni, hogy festenek az Xbox One játékok a telefonján, akkor be kell lépnie az Xbox Insider programba, illetve néhány más követelménynek is meg kell felelni:

  • Az Xbox Insider Programról ezen az oldalon találhatóak a legfontosabb információk. A konzolra le kell tölteni az Xbox Insider Hub alkalmazást is.
  • Szükség van egy Android 6.0, vagy annál frissebb operációs rendszerű telefonra, Bluetooth 4.0 kapcsolattal.
  • A játékok irányításához a telefonhoz egy Bluetooth-os Xbox One kontrollert kell párosítani.
  • Microsoft Fiókra és szélessávú internetkapcsolatra is szükség van, értelemszerűen.
  • Bár nem kötelező, a Microsoft ajánlja egy állvány beszerzését, amivel a kontroller tetejére rögzíthetjük a telefont, így kényelmesebb játszani.

Ha a fentiek megvannak, akkor ideje letölteni az Xbox Game Streaming (Preview) appot a telefonra. Ez az alkalmazás végigvezet a konzol beállításának lépésein, és összeköti azt a telefonnal, hogy bárhonnan elérhessük. Azt természetesen mondani sem kell, hogy a funkció csak akkor működik, ha az Xbox One konzolt „Instant On”, vagyis készenléti módban hagyjuk otthon. Az energiagazdálkodási módok beállításairól ezen az oldalon található leírás.

Ahhoz, hogy a Console Streaming megfelelően működjön, az otthoni hálózatunknak a következő feltételeknek kell megfelelnie:

  • NAT: Open vagy Moderate
  • Feltöltési sebesség: minimum 4.75 Mbit/s, az ajánlott sebesség legalább 9 Mbit/s
  • Hálózati késleltetés (latency): legfeljebb 125 ms, az ajánlott legfeljebb 60 ms

Ha sikerült összekötni az Xbox One konzolt a telefonnal, akkor nincs más hátra, lehet játszani bármilyen, a konzolra telepített játékkal. További részletek, egyszerűsített leírás, információk, kérdések és válaszok a https://www.xbox.com/hu-hu/xbox-game-streaming/console-streaming oldalon találhatók. Ezzel a Microsoft újabb lépést tett a felhőalapú játékok világa felé. Az Insider tagok természetesen visszajelzést is küldhetnek a szolgáltatás minőségével kapcsolatban, így ha bármilyen probléma merül fel, azt az Insider Hubon keresztül lehet jelezni.