X019 összefoglaló
dreampage 2019. Nov. 15.

Lezajlott a Microsoft évzáró műsora, az X019 rendezvényen pedig számos új Xbox exkluzív játékról lerántották a leplet. Megismerhettük a Rare és az Obsidian új játékait, de rég várt japán klasszikusok is végre Xbox One-ra látogatnak. Ez az X019 dióhéjban.

Új bejelentésekkel, hírekkel, megjelenési dátumokkal, és korábban nem látott trailerekkel villantott a Microsoft hagyományos évadzáró műsora, az X019. Bár az esemény Londonban pénteken és szombaton tovább tart, a lényeget már csütörtökön este megismerhettük. Sok exkluzív játék érkezik jövőre, ezek mellett pedig régen várt japán sorozatok, sok-sok indie cím és más újdonságok fémjelzik a 2020-as esztendőt. Vágjunk is bele.

Bemutatkozott a Rare vadonatúj játéka, az Everwild. Az új, exkluzív IP-ről jelenleg csak annyit tudni, hogy egy multiplayer kalandjáték lesz, amelyben „új és varázslatos élmények várnak, amit a játékosok megoszthatnak”. Megjelenési dátum még nincs.

Az Obsidian Entertainment is bemutatta új játékát. A Microsoft égisze alatt elsőként készülő címük egy multiplayer túlélőjáték, amelyben mikroszkopikusra zsugorodott szereplőkkel kell túlélni egy hatalmas kertben (igen, hasonlóan a Drágám, a kölykök összementek című mozifilmhez). Ez a mini projekt a Grounded, amelyen mindössze 13 ember dolgozik. Az Obsidian nagyszabású RPG-t is fejleszt, de azt már a következő generációra.

Új trailert és megjelenési dátumot kapott a Ninja Theory első Xbox exkluzív játéka, a multiplayer arénaharcos Bleeding Edge. Az online kaszabolós-lövöldözős játék 2020. március 24-én érkezik, és már előrendelhető a Microsoft Áruházból. Aki így tesz, hozzáférést kap a bétához is valamikor a megjelenés előtti hónapokban.

2020 nyarán új Xbox exkluzív játékot jelentet meg a DontNod Entertainment, akiknek a Life is Strange játékokat is köszönhetjük. Az új narratív kalandjáték címe Tell Me Why, és egy ikerpár misztikus és kissé félelmetes történetét meséli el.

Új videón csodálhatjuk meg a lenyűgöző Microsoft Flight Simulator játékot. A trailer mellett kiderült az is, hogy nagyon sok repülőgép lesz a játékban, méghozzá a következő gyártóktól: Airbus, Boeing, CubCrafters, Daher, Diamond Aircraft Industries, ICON, Robin, Textron Aviation. A megjelenés 2020-ban várható, kizárólag PC-re.

Szintén PC exkluzív lesz az Age of Empires IV, amelyből most először mutattak gameplay videót. A legendás RTS sorozat új része nagyon látványos lesz, de megjelenési dátum híján egyelőre nem tudni, mikor.

És akkor jöjjenek a japánok: hosszú várakozás után az X019 rendezvényen végre fény derült rá, hogy két kultikus sorozat is megjelenik Xbox One-ra. Először köszönthetjük Xbox platformon a Sega és az RGG Studio nyílt világú akciójátékait – természetesen a Yakuzáról van szó. 2020 elején érkezik a Microsoft konzoljára a Yakuza 0, a Yakuza Kiwami és a Yakuza Kiwami 2, felújított grafikával, ráadásul mindhárom játék már első naptól Xbox Game Pass tagsággal is játszható lesz.

A Square-Enix sem hiányzott az X019-ről. Bejelentették, hogy Xbox One-ra érkezik a teljes Kingdom Hearts sorozat. 2020-ban két felújított gyűjtemény is érkezik: a Kingdom Hearts 1.5 + 2.5 ReMix és a Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue. Ezzel Xboxon is teljessé válik a Kingdom Hearts széria. Aki tenne egy próbát a legújabb résszel, örülhet: megérkezett a Kingdom Hearts III demó is.

A műsort az inXile játéka, a felülnézetes, körökre osztott szerepjáték, a Wasteland 3 zárta. Az új videóban vethetünk egy pillantást a játék fagyos világára. Megjelenés május 19-én.

Voltak az X019-en más bejelentések és trailerek is, ezeket dióhéjban vegyük sorra:

  • November 20-án érkezik a Sea of Thieves új frissítése, a The Seabound Soul.
  • December 3-án érkezik a Halo: The Master Chief Collection csomagjába a felújított, 4K grafikával és 60 fps képfrissítéssel felvértezett Halo: Reach.
  • 2020 áprilisában jelenik meg a Minecraft Dungeons Xbox One-ra és PC-re.
  • Rövid gameplay bemutatót kapott a CrossfireX – a multiplayer FPS-hez a Remedy készít egyjátékos kampányt. Ingyenes cím lesz, valamikor 2020-ban.
  • Konzolokra érkezik a Frontier Developments egyik legnépszerűbb játéka, a vidámpark- és hullámvasút-építő szimulátor, a Planet Coaster.
  • PC-s sikerek után Xbox One-ra jön a KartRider: Drift.
  • Több, mint 50 játékkal bővül a következő hónapokban az Xbox Game Pass. Már most elérhetők olyan játékok, mint a RAGE 2, az Age of Empires II: Definitive Edition és sok más, az ünnepi szezonban pedig érkezik a Witcher 3, Darksider 3, a teljes Final Fantasy sorozat, a Tekken 7 és még egy csomó másik. Videó az új Game Pass címekről.
  • Természetesen indie játékokból sem lesz hiány. Rengeteg független cím érkezik Xbox One-ra, amelyek nagy része Xbox Game Pass tagsággal is játszható lesz. Erről ez a háromperces videó tanúskodik, telis-tele új címekkel.

Szép, kerek műsorral zárta tehát az idei évet a Microsoft. 2020-ra máris több exkluzív játék várható, mint az elmúlt két évben összesen, a stúdiók pedig majd csak a következő generációra pörögnek fel igazán. Változatos, és játékokban gazdag év elé nézünk, ennyi biztos.