Xbox Adaptive Controller bejelentés
dreampage 2018. May. 17.

Különleges eszközt mutatott be a Microsoft. Az idén megjelenő Xbox Adaptive Controller egy olyan irányító, amely minden fogyatékkal élő, vagy mozgásában korlátozott játékos számára megnyithatja az utat az Xbox és PC játékok felé.

A Microsoft becslése szerint világszerte több, mint egymilliárd ember él valamilyen mozgáskorlátozottsággal, legyen az veleszületett betegség, vagy baleset következménye. Ne higgyük, hogy a fogyatékkal élők nem szeretnek játszani, sőt! Ezek az emberek is ugyanúgy lehetnek gamerek, az viszont folyamatos nehézséget okoz a számukra, hogy a hagyományos kontrollerekkel játszanak, ezeket ugyanis egészséges kezekre és finom motoros mozgásokra tervezték.

Éppen ezért a Microsoft mérnökei az elmúlt években több szervezettel együttműködve egy olyan kontrolleren dolgozott, ami bárki számára lehetővé teszi, hogy játsszon – ez az Xbox Adaptive Controller. Olyan alapítványok és szervezetek vettek részt a folyamatban, mint a The AbleGamers Charity, The Cerebral Palsy Foundation, Craig Hospital, SpecialEffect és a Warfighter Engaged. Egészségügyi szakemberek és maguk a játékosok is segítettek, hogy egy megfelelő eszköz szülessen.

Az új kontroller úgy lett kialakítva, hogy teljesen szabadon konfigurálható. Két hatalmas gombja megkönnyíti a használatát, az aljára szerelt többféle aljzattal pedig bármilyen állványra felszerelhető. Az irányító gombkiosztása az Xbox Tartozékok alkalmazásban szabadon átállítható, de ennél is fontosabbak a hátulján lévő 3.5 mm-es jack csatlakozók, amik az összes gombfunkció bevezetésére szolgálnak. A játékosok bármilyen, akár egyedileg készített kapcsolót vagy pedált hozzá köthetnek, amik így bármelyik gomb funkcióját átvehetik. Az eszközre két USB csatlakozó is került, így más „accessibility” perifériákat is hozzá lehet kötni, beleértve további kontrollereket. Az Xbox Co-Pilot funkciójával pedig ez is összepárosítható egy második vezeték nélküli Xbox kontrollerrel. Gyakorlatilag bármilyen konfiguráció vagy eszköztár kezelhető vele.

Az Xbox Adaptive Controller rendelkezik Xbox Wireless és Bluetooth kapcsolattal is, vagyis Xbox One konzolokhoz és Windows 10 PC-hez is használható.

A Microsoft feltett célja, hogy az Xbox-ot és a játékok élményét tényleg mindenki számára hozzáférhetővé tegye, függetlenül attól, hogy képes-e a hagyományos kontrollerekkel boldogulni, vagy különleges eszközökre van szüksége. A Microsoft saját videói mellett a sajtó is forgatott az új kiegészítőről, érdemes az Engadget videóját is megnézni, amiből még több érdekesség kiderül.

A speciális kontroller az év későbbi részében jelenik meg. Egyelőre csak amerikai megjelenésről tudunk, ott 99 dollárba fog kerülni.