Xbox Elite Series 2 kontroller részletek
dreampage 2019. Jun. 12.

A 2019-es Xbox E3 konferencia talán legizgalmasabb bejelentése volt, hogy végre megérkezik a második generációs Elite kontroller. Az új irányító még az elődnél is több extrát kínál, profibb és tartósabb lesz, és beépített akkumulátorral rendelkezik.

A sok bemutatott játék mellett egy szó szerint kézzelfoghatóbb bejelentéssel is készült a Microsoft az idei E3-ra. Régóta terjedt a pletyka, hogy Redmondban új Elite kontroller készül, de tavaly nem érkezett meg. Négy év után viszont megjelenik az Elite Series 2, a profi irányító második generációja.

Az új kontrollert szinte teljes egészében újratervezték, részben a felhasználói visszajelzések alapján. Így a következő extrákat tudja:

  • Állítható feszességű analóg karok. A két analóg kar ellenállása külön-külön szabályozható a csomagban található fém kulcs segítségével. A leglágyabb variáció a régi, Xbox 360 kontrollerek érzését idézi, míg a legkeményebb változat a hagyományos Xbox One kontrollerekkel egyenlő. A kettő között lesz egy átmeneti fokozat.
  • Háromféleképp rögzíthető ravaszok. Az LT és RT gombok (ravaszok) már az első Elite kontrolleren is rögzíthetők, de csak félúton. A Series 2 kontrolleren még rövidebbre lehet állítani a ravaszok útját. A legrövidebb beállítás 1.8 mm, vagyis szinte mikrokapcsolós gombként lehet őket használni, ez lövöldözős játékoknál jelenthet előnyt. A ravaszok továbbra is rezegnek, ahogy azt megszoktuk (a rezgés erőssége külön állítható).
  • Három feltölthető profil. Egyedi gombkiosztással szabható testre a kontroller működése, az eszközre pedig kettő helyett három konfiguráció tölthető fel. Míg az első Elite kontrolleren egy egyszerű kapcsoló szolgált a váltásra, most három LED jelzi, épp melyik van érvényben. A gombkiosztás ugyanúgy az Xbox Accessories alkalmazással programozható, mint eddig.
  • Körben gumírozott markolat. A Series 2 kontroller teljes markolata gumírozott, ami egyrészt a kényelmesebb fogást biztosítja, másrészt – elvileg – orvosolja az első Elite kontroller egyik legnagyobb hibáját is. A legtöbb probléma a leváló gumírozással volt. Mivel most nagyobb felületen van gumiborítás, remélhetőleg tartósabb is lesz.
  • Bluetooth. Az első Elite ezt még nem tudta, a Series 2-be viszont Bluetooth kapcsolat is került, így Windows 10-es PC-khez is könnyen párosítható, nincs szükség kábelre vagy vezeték nélküli vevőegységre. Konzollal továbbra is az Xbox Wireless protokollon keresztül kommunikál, ami sokkal gyorsabb a Bluetooth-nál.
  • Beépített akkumulátor. Most először beépített akkumulátorral érkezik egy Xbox kontroller. Bár a kapacitásáról nincs információ, a Microsoft szerint 40 órányi játékidőt tesz lehetővé egy töltéssel (ez valószínűleg rezgés nélkül értendő). A csomagban töltőt is kapunk – a kontroller feltölthető USB-C kábellel, vagy a saját dokkolójával. A hordtáskában is tölthetjük közvetlenül, mert a tok elején van egy nyílás, amin keresztül egyenesen a dokkolóba illeszthető a kábel.
  • Újratervezett belső alkatrészek. A Microsoft közlése szerint újak az LB, RB gombok, az analóg karok és a gumiborítás is, hogy még pontosabb és tartósabb legyen az egész kontroller.

Az Xbox Elite Series 2 kontroller természetesen minden mással is rendelkezik. Van rajta 3.5 mm-es jack csatlakozó, kompatibilis a Chatpad billentyűzettel, és az aljára ugyanúgy 4 db kallantyú illeszthető mágnesesen, mint az első változatnál.

A csomag tartalma:

  • Xbox Elite Series 2 kontroller (fekete)
  • Hordtáska
  • 6 karból álló készlet: 2 normál, 2 klasszikus, 1 magas, 1 széles torony
  • 4 fém kallantyú: 2 mini, 2 normál
  • 2 féle fém d-pad
  • Feszességet szabályozó kulcs
  • Töltődokk
  • USB-C kábel

A profi kontroller valószínűleg a világ legjobb ilyen jellegű eszköze lesz. Magyarországon 2019. november 4-én jelenik meg, 60,000 Ft körüli áron (erről pontos információ még nincs).

További részletek itt.