Xbox Elite Wireless Controller
dreampage 2015. Jun. 18.

Az E3 egyik érdekes hardver bejelentése volt az Xbox Elite vezeték nélküli irányító, amit a Microsoft a profi játékosok számára fejlesztett ki. Kompromisszumok nélküli minőség és tartósság kompromisszum nélküli áron.

A professzionális játékosok világa egészen más mint az átlagos, otthonülő gamereké. Azok számára, akik versenyszerűen játszanak, vagy akár ebből élnek (gondoljunk csak a Call of Duty vagy a Halo bajnokságokra), rendkívül fontos, hogy egy tartós, minden részletre kiterjedően testreszabható kontrollerük legyen. A Microsoft Xbox részlege nagyon sok ilyen profi, kompetitív játékost kérdezett meg arról, pontosan milyen irányítóra lenne szükségük. Az igények alapján fejlesztették ki az Xbox Elite kontrollert, ami az eddigi legjobb és legdrágább eszköz, amit a cég valaha kifejlesztett.

Az irányító cserélhető alkatrészekkel együtt lesz megvásárolható. Az analóg karok háromféle alakot és hosszt vehetnek fel a cserélhető elemeknek köszönhetően, a d-pad pedig lehet a szokásos kereszt alakú, illetve "tányér" formájú is, amivel például verekedős játékoknál lehet könnyebben speciális mozgásokat bevinni. A belső alkatrészek jó részét nagy tűrőképességű rozsdamentes acél elemekre cserélték, ezáltal az irányító nehezebbé, de sokkal tartósabbá is vált. Az analóg karok például a tesztek alapján egymillió körbeforgatás után sem kopnak semmit.

A ravaszok kétféle üzemmódban működhetnek. Járhatnak teljes útjukon, ahogy az a normál Xbox One irányítóknál is megszokott, de egy kapcsoló átállításával félúton megakadnak, így sima gombként működnek. FPS-nél például gyorsabban lehet így lőni, mert nincs szükség a teljes benyomásukra. Ugyancsak a gyorsabb elérést teszik lehetővé az irányító aljára illeszthető fém kallantyúk, amikhez bármilyen funkció rendelhető. Sosem kell levenni az ujjunkat a két analóg karról, mert a kritikus funkciókat az eszközt alulról érintő ujjunkkal is elérhetjük majd.

Az Xbox Elite kontroller beállításához dedikált Xbox One és Windows 10 app érkezik majd. Ebben az alkalmazásban lehet majd testre szabni az irányító összes funkcióját. Akár 255 profil is létrehozható lesz, amikből egyszerre kettőt lehet az eszközre feltölteni, ezek között pedig bármikor válthatunk a beépített kapcsolóval. Az irányító fogásán is javítottak, a speciális, alacsony tapadású, gumi hatású borítás a kényelmes fogást, az analóg karok körül megerősített csúszó réteg pedig a folyamatos és könnyű forgást segítik elő.

Ez az irányító nem az átlag gamereknek készül, éppen ezért a kiképzése, a csomagolása és az ára sem átlagos. Ez egy profi eszköz elsősorban a hivatásszerű játékosok részére. A cucc ára az Egyesült Államokban 149 dollár lesz. Magyarországi ár jelenleg nem ismert, de ha nálunk elérhető is lesz, nagyjából az ötvenezres kategóriába várható az árcédula. Az Xbox Elite kontroller idén októberben jelenik meg. Részletesebb információk és 3D-s nézet a hivatalos honlapon.