Xbox Elite kontroller teszt
dreampage 2015. Nov. 06.

A Microsoft bejelentése az új, profi játékosoknak szánt Xbox One irányítóról egyszerre volt érdekes, izgalmas és rémisztő. Tényleg van értelme ennyire drágán adni egy „egyszerű” kontrollert? Érdemes megvenni? Valóban annyival jobb? Végre a kezembe foghattam az Xbox Elite irányítót, hogy megkapjam a válaszokat.

Kezdjük a száraz ténnyel: az Xbox Elite kontroller ma Magyarországon körülbelül 45000 (azaz negyvenötezer) forintba kerül. Ez csaknem háromszorosa a hagyományos Xbox One irányítók árának. Innentől kezdve nem az a kérdés, hogy minőségi eszközről beszélünk-e (bár ezt hamarosan kitárgyaljuk), hanem hogy ezt az árat mi indokolja, megéri-e beruházni egy ennyire drága kiegészítőre. Erre is megpróbálok választ adni, de kezdjük az elején.

Maga az irányító egy nagyon szép fekete dobozban érkezik, ami méretileg úgy másfélszerese a hagyományos kontrollerek dobozának. Ennek az az oka, hogy az eszköz egy profin kidolgozott, cipzáras, keményfedeles hordtáskában érkezik, amiben a kütyün kívül a cserélhető alkatrészek kaptak helyet. A doboz alján a leírások mellett egy igen hosszú USB kábel is van a PC csatlakozáshoz. A képekből és videókból már ismerhetjük a történetet: az Elite kontroller analóg karjai, d-padjai cserélhetők, az aljára pedig négy extra „kallantyú” csatlakoztatható, hogy a lenti ujjainkkal extra funkciókhoz férhessünk hozzá.

Első dolgunk persze mindjárt kézbe venni az eszközt, és ez az a pillanat, ahol szó szerint tapintani lehet a magasabb árcédulát. Az új irányító anyaghasználata egészen más, sokkal minőségibb, masszívabb, profibb, mint a sima műanyag társaié. Ezt rögtön érezzük a súlyán is. A gyarapodás annak köszönhető, hogy sok belső alkatrészt – így az analóg karokat is – műanyagról fémre cseréltek. A cserélhető alkatrészek (karok, d-padok, kallantyúk) is mind fémből vannak. A kontroller súlya egyáltalán nem zavaró, hosszú távon sem fárasztó, egyszerűen csak érezzük, hogy „van benne anyag”. Összehasonlíthatatlanul jobb kézbe venni a megszokott műanyag irányítóknál.

Az eszköz felső része enyhén gumis hatású, csúszásgátló bevonatú műanyag, míg alul gyémánt mintázatú, vastagon gumírozott fogantyúk várják a játékos kezeket. A kontroller fogása így abszolút stabil, kizárt, hogy akár az izzadó kézben is csússzon, nagyon magabiztosan lehet fogni – ez pedig a profi játékosoknál alapkövetelmény ugye. Az analóg karok körül fényes műanyag karimákat látunk, ennek köszönhetően a karok tükörsimán, súrlódás nélkül, hangtalanul járnak körbe, de magukat a karokat feszítő mechanika is fejlettebb, ezáltal még simábban lehet kezelni őket. A gombokat még jobb érzés benyomni, a „bumper” (LB, RB) gombok is sokat finomodtak, a ravaszoknál pedig külön-külön beállítható, hogy félúton megakadjanak, ez lövöldözős játékoknál lehet óriási előny.

Több tesztben lehetett olyasmit olvasni/hallani, hogy miután az ember a kezébe veszi az Elite kontrollert, többé nem akar hagyományos irányítóval játszani. Bár ezt azért túlzásnak tartom, tény, hogy ez az eszköz annyival kényelmesebb, szinte kényeztető érzés, hogy én sem szívesen térnék vissza az alap verzióhoz. Egyetlen negatívum azért akad: a d-pad mechanikája az én ízlésemnek továbbra is túl kemény és „kopogós”, függetlenül attól, melyik fém borítást tesszük rá.

Apropó fém: ezek a kis, cserélhető mütyürök nagyon strapabírónak tűnnek, egyikre sem lépnék rá, félteném a lábamat. (Mielőtt a Microsoftnál a szívükhöz kapnak, az eszközt NEM vetettem alá ilyen tesztnek.) Minden alkatrészt mágneses megoldás tartja a helyén, így semmilyen szerszám nem kell az átalakításhoz. A mágnesek erőssége pont olyan, hogy stabilan megtartják az alkatrészeket (nem lötyög semmi), mégis könnyedén lehet őket kicserélni. Egy példa: a két analóg kar együttesen pont megtartja a kontroller súlyát. Az alsó kallantyúk sem tudnak maguktól kiesni a helyükről, ezeket ugyanis nem egyenesen kell betenni, hanem „billenteni” kell a kívánt helyre. Arra viszont vigyázni kell, hogy ha játék közben az alsó ujjaink nagyon izegnek-mozognak, akkor ki lehet mozdítani őket a helyükről.

Az Elite irányító persze nemcsak fizikailag az egyik legprofibb eszköz, amit valaha konzolhoz készítettek. Az igazi mélységet a testreszabhatósága jelenti. Az Xbox Áruházból letölthető Xbox Accessories alkalmazással szinte végtelen módon át lehet alakítani a kontroller funkcióit. Minden egyes gomb (beleértve természetesen az alsó kallantyúkat is) funkciója átrendezhető, állítható az analóg karok érzékenysége, a ravaszok holtjátéka és útja, illetve a négy rezgő motor erőssége is külön-külön. De még magának a középső Xbox gombnak a fényereje is lejjebb vehető, ha valakit zavar. Az egyedi beállítások külön profilokba menthetők (akár 255 féle is), ezek közül egyszerre kettő lehet a kontrollerre feltöltve. Az app kezelése egyszerű, bár sajnos magyar nyelven nem elérhető. Minden vezeték nélkül történik, soha semmiért nem kell a konzolhoz zsinórozni az irányítót.

Magában az applikációban egyébként vannak előre eltárolt profilok különböző játékokhoz, például a Halo 5-höz, a Forza 6-hoz, a Gears of Warhoz, de ezek teljesen szabadon átvariálhatók. A profi játékosok akár napokat is tölthetnek azzal, hogy a megfelelő konfigurációt kidolgozzák maguknak, és a legapróbb részleteket is pontosan beállítsák. Tudjuk, hogy a versenyszerű játékoknál ez komoly előnyt jelenthet, hiszen egy autós vagy lövöldözős játékban minden századmásodperc számít. Jó hír, hogy az Elite kontrollert az MLG és az ESL is befogadta támogatott eszközként, így nemzetközi bajnokságokon is akadály nélkül használható.

Egy átlagos játékosnak viszont nem kell foglalkoznia az alkalmazással, vagy a kontroller beállításával, hiszen a dobozból kivéve is tökéletes élményt biztosít. A fém alkatrészeket bárki magyarázat nélkül is könnyen cserélheti, és ez a többségnek elég is lesz arra, hogy akár autós, akár verekedős, akár lövöldözős játékhoz ideális fogású kontroller legyen a kezében. A kényelmesebb, stabilabb fogás, a finomabban járó analóg karok pedig azonnal érezhető előnyt jelentenek tulajdonképpen minden játéknál. Tényleg messze ez a legjobb kontroller jelenleg, olyan, mintha nem is játékosok, hanem minimum a hadsereg részére készült volna.

A kérdés persze továbbra is adott: megér ez negyvenötezer forintot? Az átlagos játékosok számára valószínűleg nem, a nap végén ugyanis ez is csak ugyanazt a feladatot látja el, mint a hagyományos Xbox One irányítók, amik kialakításban alapvetően megegyeznek, és szintén kényelmes és kiváló eszközök. Az Elite kontroller elsősorban azoknak ajánlható, akik tényleg magas szinten szeretnék űzni a játékokat, és akiknek minden apró részlet számít. A gombok elérése, a d-pad formája, a karok fogása és magassága, érzékenysége. Azok viszont, akik ilyen mélységet keresnek, ennél jobb eszközt nem fognak találni Xbox One-hoz és PC-hez. Az irányító anyaghasználata, minősége elképesztően durva, simán igazolja ezt a magas árat – a kérdés már csak az, Téged érdekel-e az a plusz, amit ez a termék kínál.

A tesztpéldányt a Microsoft Magyarország biztosította, hatalmas köszönet érte!