Xbox Games Showcase összefoglaló
dreampage 2020. Jul. 24.

Az idei nyár egyik legfontosabb műsorában a Microsoft végre leleplezte (legalábbis részben), hogy milyen játékokon dolgoznak az Xbox Game Studios csapatai. Bemutatkoztak a first-party produkciók, és több, teljesen új bejelentést láthattunk élőben, július 23-án este.

Rendben, és az első adásnál jóval profibb formában zajlott le az Xbox Games Showcase, vagyis az idei E3 hiányában megtartott online műsor, ahol a Microsoft bemutatta, milyen játékokkal készül a következő generációra. A nagy first-party bejelentések mellett más kisebb, de nem kevésbé fontos játékokról is lehullt a lepel. A Microsoft célja az eddigi legnagyobb, de még inkább legváltozatosabb játékkínálatot létrehozni Xbox Series X konzolon, a látottak alapján pedig ehhez jó úton haladnak.

A műsor első, és talán legjobban várt szegmense természetesen a Halo Infinite kampány gameplay bemutatója volt, amely egyértelműen az idei ősz legfontosabb címe az Xbox számára. Egy nagyszabású, most először nyílt világú (a Halo gyűrű területe nagyobb, mint a Halo 4+5 pályái összesen), duplagenerációs felvonás, ami Xbox One, Xbox Series X és PC platformokon is játszható lesz. Új grafikus motorral, multiplayerrel és Forge pályaszerkesztővel, ráadásul úgy, hogy Xbox Game Pass tagsággal is játszható lesz, mindenképp nagy sikerre számíthat.

A Halo mellett azonban más játékok is szerephez jutottak, sőt kisebb-nagyobb meglepetésekre is futotta a műsorban. Nézzük a legfontosabb híreket és videókat!


Halo Infinite: Ahogy azt már a bevezetőben írtam, a 343 Industries legújabb, és eddigi legnagyobb játéka teljes értékű gameplay bemutatót kapott. Csaknem kilenc percnyi, nyílt világú akció, töltési idők nélkül, 4K 60 fps-ben.


State of Decay 3: A Microsoft által nemrég felvásárolt Undead Labs a várakozásoknak megfelelően a nyílt világú túlélőjáték-sorozat harmadik felvonásán dolgozik. Részletek egyelőre nem ismertek, így be kell érnünk egy előre renderelt ízelítővel.


Forza Motorsport: Csak így, számozás nélkül érkezik a Turn 10 Studios következő generációs autós játéka (olyannyira következő generációs, hogy Xbox One-ra ez már nem fog megjelenni). A teljesen új alapokra helyezett Forza Motorsport minden korábbinál szebb látványt nyújt majd, Xbox Series X-en 4K/60 fps-ben fut, DirectX Raytracing mellett. A videó valós idejű, a játék motorjával készült.


Everwild: Az eddigieknél kicsit jobban megmutatta magát a Rare készülő kalandjátéka, az Everwild is. Az új projekt egy „természetes, és mágiával teli világban” játszódik, ahol nagy szerephez jutnak a varázslatok, a természet és az állatok. Annyi biztos, hogy egy nagyon szép játékkal lesz dolgunk.


Tell Me Why: Az Xbox Game Studios és a DontNod Entertainment (a Life is Strange alkotói) közös produkciója egy epizodikus kalandjáték, helyszíne Alaszka, hősei pedig hús-vér emberek egy kifejezetten komoly, felnőttes történetben. A főszereplő ikerpár, Alyson és Tyler különleges kapcsolatukat használva derítik fel problémás gyerekkoruk rejtélyeit. Az első epizód már augusztus végén elérhető, később a játék Xbox Series X-re feljavítva is játszható lesz.


Avowed: Az Obsidian Entertainment a The Outer Worlds sztori DLC-je, és a Grounded című túlélőjáték mellett már a következő nagyszabású játékán is dolgozik. Az Avowed egy belső nézetes, nyílt világú fantasy RPG lesz, amely Eora világában játszódik (ez a Pillars of Eternity helyszíne).


Fable: Ugyancsak számozás nélkül tér vissza, illetve kel új életre a Microsoft egyik legendás sorozata, a Fable. Az új rész egy teljesen nyílt világú szerepjáték lesz, melyet a Playground Games fejleszt, így a lenyűgöző látvány mellett bizonyára a hamisítatlan brit humorra sem lehet majd panaszunk. A bemutatkozó trailer csak egy előre renderelt étvágygerjesztő, a megjelenés még messze van.


Az Xbox Games Showcase további hírei

A legnagyobb exkluzívok és belsős produkciók mellett sok más bejelentésnek és újdonságnak is örülhetnek az Xbox játékosok. Nézzük a legfontosabb híreket röviden!

  • Xbox One-ra jön Japán legnépszerűbb szerepjátéka, a Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age – Definitive Edition! Ez lesz az első eset, hogy a legendás JRPG sorozat Xboxon is elérhető lesz, a definitív kiadás ráadásul rengeteg extrával, 2D móddal, és mindjárt Xbox Game Pass-ban is debütál. Megjelenés december 4-én. (TRAILER)
  • Sonic the Hedgehog alkotója, a legendás Yuji Naka immár a Square-Enix kötelékében dolgozik legújabb játékán, ami a Balan Wonderworld címet kapta. Ez a gyönyörű platformer akciójáték tulajdonképpen a NiGHTS into Dreams egyfajta szellemi örököse, hasonló karakterdizájnnal és mondanivalóval, Smart Delivery támogatással. (TRAILER)
  • Xbox Series X-re feljavított változatot kap az Ori and the Will of the Wisps. A következő generációs konzolon a gyönyörű platformer 120 fps-sel fut majd, még tovább csavart grafika mellett, ami még érzékenyebb és pontosabb irányítást eredményez. A frissítés természetesen ingyen letölthető lesz Series X-en. (TRAILER)
  • Xbox Series X-re húzzák fel a Forza Horizon 4-et is. A Playground Games töretlen népszerűségű, nyílt világú autós játéka a következő generációs konzolon natív 4K/60 fps-ben fut majd, tovább emelt grafikai részletességgel, extra effektekkel, és még nagyobb látótávolsággal. A Smart Delivery-nek köszönhetően teljesen ingyen a meglévő tulajok és Game Pass tagok számára.
  • 2021-ben visszatér, és immár világszerte megjelenik a Phantasy Star Online 2: New Genesis, ami a népszerű japán MMORPG teljesen felújított változata. A New Genesis grafikája parádés, játékmenetét is továbbfejlesztette a Sega, hogy „egy igazán modern MMORPG” szülessen. Ez lesz a játék valóban új generációja, Series X-en 4K/60 fps-ben. (TRAILER)
  • Továbbra is Japán, és egy újabb nagysikerű játék premierje: Xbox One-ra jön a Tetris Effect! Az Enhance és Tetsuya Mizuguchi (Rez, Lumines) látványos Tetris játéka Connected alcímmel, Xbox konzolokon exkluzív multiplayer móddal érkezik, természetesen a single-player lehetőségekkel együtt. (TRAILER)
  • Különleges újdonságot kínál a Bloober Team új horrorjátéka, a The Medium. A játék két párhuzamos univerzumban játszódik, és a két világot egyszerre rendereli Xbox Series X-en, köszönhetően a konzol SSD megoldásának. A kettő között pedig bármikor egyetlen pillanat alatt válthatunk. (TRAILER)
  • Xbox Game Pass-ba költözik a Destiny 2 – A Game Pass tagok az összes tartalmat megkapják a Bungie játékához, amely ingyenes Series X verziót is kap. A Microsoft új konzolján 4K/60 fps-ben lehet majd játszani a népszerű lövöldözős játékot. (TRAILER)
  • A SteamWorld alkotói egy döbbenetesen szép és érdekes, 3D-s platformer akciójátékkal jelentkeznek. Ez a The Gunk, amelynek főhőse egy sötét, ismeretlen bolygón reked, ahonnan nem csak menekülnie kell, de lehetőség szerint meg is menteni azt. (TRAILER)
  • A Microsoft saját stúdiója, a Double Fine platformere, a rég várt Psychonauts 2 is épül és szépül, láthattunk belőle egy új, zenés videót is. A szó szerint agymenéssel teli kalandjáték rajongói a szokásos minőségre és humorra számíthatnak. (TRAILER)
  • A finn Remedy Entertainment készíti az Xbox One exkluzív CrossfireX egyjátékos kampányát, ami teljesen új, hiszen a játék eddig csak multiplayer módokkal hódított, azt is csak Kínában. Végre mozgásban is láthattuk, hogy néz ki a Remedy produkciója. (TRAILER)
  • Nemsokára újra elmerülhetünk egy jól ismert, és sokak által imádott sötét és véres univerzumban. A Warhammer 40000: Darktide egy négyfős kooperatív lövöldözős játék, amely Tertium kaptárvárosában játszódik. (TRAILER)
  • Nem számítottunk rá, így mindenképp meglepetésnek számít, hogy a milliók által kedvelt PC-s franchise Xbox Series X-en valódi next-gen folytatást kap. Ez a S.T.A.L.K.E.R. 2, a legendás Shadow of Chernobyl folytatása – egy brutál félelmetes horror FPS, az eredeti alkotóktól, vadonatúj grafikus motorral. (TRAILER)

Az Xbox Games Showcase egyórás műsorába tehát rengeteg videó, játékbejelentés és következő generációs ígéret fért. Az erősödő japán támogatással és a változatos, tényleg szerteágazó stílusú játékokkal valósággá válni látszik a Microsoft ígérete, hogy az Xbox Series X megjelenésével az Xbox platform az eddigi legnagyobb és legváltozatosabb játékkínálatát lehet majd élvezni. A platform fő fókuszát jelentő Xbox Game Pass tagság pedig hihetetlen értékkel bővül, hiszen a fenti címek mindegyike elérhető lesz a havidíjas előfizetéssel is, ez pedig páratlan ár-érték arányt jelent az Xbox játékosoknak. A redmondi konzolgyártó ezzel egyébként még nem végzett: a következő hónapokban lesznek még műsorok, további bejelentésekkel, új játékokkal, és persze a legfontosabb információkat sem árulták még el: az Xbox Series X megjelenési időpontját és árát.