Xbox One-ra jön a Yakuza sorozat
dreampage 2019. Nov. 18.

A november 14-i X019 műsor egyik legérdekesebb bejelentése volt, hogy a Sega és a Microsoft végre megegyezett, és az egyik leghíresebb és legnagyobb japán akciójáték-sorozat, a Yakuza végre Xbox One-ra is meg fog jelenni. Kezdésként az első három részt kapjuk meg, 2020 elején.

Yakuza Xbox One-ra. Ez a szóösszetétel hosszú éveken át lehetetlennek tűnt, a fejlesztőktől a játékosokig sokan meg voltak róla győződve, hogy nem fog megtörténni. A Japánban és a nyugati piacokon is népszerű, nyílt világú akciójátékok mögött álló RGG Studio (Ryu Ga Gotoku Studio) ugyanis éveken át nem mutatott érdeklődést az Xbox platform iránt, a legtöbben ezt a konzol gyenge szigetországi szereplésének tudták be. A jég azonban most megtört: az X019-en bejelentették, hogy érkezik a Yakuza sorozat, rögtön három epizóddal, ráadásul Xbox Game Pass premierrel.

A sorozat főszereplője Kazuma Kiryu, a Tojo klán tagja, aki belekerül a japán alvilág köreibe és ügyeibe. Epizódtól függően őt, vagy más szereplőket is irányíthatunk a gyönyörűen kidolgozott, nyílt városokban. A helyszín természetesen Japán, Tokió, Osaka és más helyek, a sorozat pedig hellyel-közzel a Shenmue alapjaira lett felépítve, rengeteg interakcióval, aprólékosan kidolgozott szereplőkkel és városokkal, verekedős harcrendszerrel.

Bár a Yakuza sorozat 2006-tól datálódik, a klasszikus részeket felújított formában, nagyfelbontású grafikával és jobb képfrissítéssel kapjuk meg. Az Xboxos dömping 2020 elején indul az első három résszel:

Yakuza 0: Az első rész előtt játszódó epizódban 1988-at írunk, amikor is Kazuma Kiryu-t egy ártatlan megölésével vádolják, és a Tojo klán vadászni kezd rá. Ugyanebben az időben Goro Majima, egy másik bérgyilkos védelmébe veszi a számára kijelölt célpontot, egy vak kislányt, ezzel ő maga is célkeresztbe kerül. A játék kettejük párhuzamos története, ahogy az igazságot keresik.

Yakuza Kiwami: Az eredeti, első Yakuza játék HD felújításában Kazuma éppen a börtönből szabadul. Éppen akkor, amikor a Tojo klántól jelentős pénzösszeget rabolnak el, és az egész japán alvilág a tolvajok nyomába szegődik. Természetesen maga Kiryu is visszakerül a bűn világába, és a válaszok keresésére indul, ami cseppet sem veszélytelen dolog.

Yakuza Kiwami 2: A második rész felújított változata már 2006-ban játszódik, és főhősünk otthagyta a Tojo klánt, ám miután totális háború kezdődik a jakuzák között, neki is vissza kell térnie, hogy megőrizze a klán becsületét. Rivális bandákkal, a rendőrséggel és a koreai maffiával is szembe kell szállnia Tokió és Osaka neonfényes utcáin.

Megjelenési dátumokat egyelőre nem közöltek sem a fejlesztők, sem a játékokat kiadó Sega – annyi biztos, hogy a Yakuza sorozat valamikor 2020 elején rajtol Xbox One-on. Az viszont mindenképp jó hír, hogy a játékok Xbox Game Pass tagsággal is játszhatók lesznek, így egyszerre nagyon sok emberhez juthat el ezen a platformon is. A további epizódokat egyelőre nem jelentették be, de mivel maga az RGG Studio is a sorozat indulásáról beszél Xboxon, borítékolható, hogy később ezek is megérkeznek a Microsoft konzoljára. A japán szoftvertámogatás ezzel tovább erősödik, az Xbox játékkínálatában pedig egy nagyon széles, tátongó lyukat tömhetünk be végre.