Xbox One-ra jön az Obduction
dreampage 2020. Mar. 30.

A legendás Myst sorozat fejlesztőinek legutóbbi kalandjátéka, a rejtélyes világokba kalauzoló Obduction végre a Microsoft konzoljára is megjelenik, jelentette be a hétvégén a Cyan Worlds. Utazás egy elképesztő világba, kedvezménnyel és Xbox One X támogatással.

Akik már az 1990-es években is aktívan játszottak, azok szinte biztos, hogy nem kerültél el a Myst kalandjáték-sorozatot. Az akkoriban újdonságnak számító CD-ROM technológiát kihasználó, előre renderelt képekkel működő logikai játék addig soha nem látott világokat nyitott meg előttünk. Ez volt az 1987-ben alapított Cyan Worlds nagy áttörése, amely konzolokon és PC-n is számos folytatást kapott, a cég pedig azóta is megmaradt ennél a különleges formulánál. Legfrissebb produkciójuk, az Obduction eredetileg 2016-ban jelent meg, most pedig Xbox One-ra is megérkezik.

A belső nézetű, ezúttal már szabadon bejárható (tehát nem pre-rendered jelenetekkel működő) puzzle játék főszereplője egy utazó, aki egy este különleges fényeket lát, majd egy addig nem látott világba teleportál. Hunrath nem az, aminek elsőre látszik. Hamar kiderül, hogy a békés kisvárosban semmi sincs rendben, a lakók eltűntek, a furcsa szerkezetek pedig idegen világok kapuit rejtik. A mi feladatunk, hogy a helyszín felfedezésével, az elszórt jegyzetek olvasása, és néhány mellékszereplő tanácsai alapján megoldjuk a rejtélyeket, és helyre hozzuk, ami katasztrofálisan tönkre ment ebben az idillinek tűnő világban. Mindez nem újdonság, hiszen már a Myst is hasonló koncepcióval csábított, most mindezt még szebb grafikával, többféle irányítási móddal, új feladványokkal, világokkal és szereplőgárdával látjuk viszont.

Az Obductionre az Xbox One tulajdonosoknak négy évet kellett várniuk, cserébe fullos konverziót kapnak. A játék legfrissebb változata Xbox One X támogatással rendelkezik, 4K felbontásban játszható, úgyhogy az erőszakmentes kalandjátékok szerelmesei egy igazán gyönyörű, fantáziadús darabbal gazdagodnak. A Cyan bejelentése mellé trailert is kaptunk.

Az Obduction már előrendelhető az Áruházból, ezt ráadásul 20% kedvezménnyel tehetjük meg. Nem is kell rá sokat várni, hiszen a játék már a jövő héten, április 10-én megérkezik. Ezzel pedig remélhetőleg megnyílik az út a Cyan többi produkciójának Xboxos megjelenése előtt is.