Xbox One Tavaszi Frissítés
dreampage 2018. Mar. 02.

Nemsokára újabb nagyobb frissítést kap az Xbox One dashboard, vagyis a konzol menürendszere. A Microsoft közzé tette az első részleteket.

Ahogy az tavaly ősz óta megszokott, nagyjából negyedévente számíthatunk komolyabb Xbox One frissítéssel – az utolsó ilyen februárban érkezett, most pedig már a nagy Tavasz Frissítést várhatjuk. A dashboard újabb funkciókkal bővül, illetve csiszolódik, ezek egy részéről rántotta le a leplet a Microsoft. Tavasszal újabb közösségi funkciókat kapunk, bővülnek a Mixer lehetőségek, de megérkezik végre az 1440p támogatás is, illetve a böngésző is jelentősen átalakul.

A tavaszi Xbox One frissítés újdonságai dióhéjban

1440p támogatás

Xbox One S és Xbox One X konzolokon lehetőség lesz beállítani a natív 1440p (2560x1440 / QHD) kimenetet az 1080p és a 4K mellett. Ez azért jó dolog, mert sok játékos használ 1440p felbontású monitort a játékhoz, így ezeken az eszközökön a lehető legjobb minőségben jelenhet meg a kép.

Mixer interaktív funkciók és kontroller megosztás

Egyszerűbbé válik a Mixer közvetítések beállítása. Ezentúl bármikor megnyitható lesz a Guide-ból a „Broadcast” (Közvetítés) menü, ahol anélkül állítható be a kamera vagy a mikrofon, hogy azt a nézők látnák. Egy másik újításnak köszönhetően pedig nem szakad meg a stream, ha játékot váltunk – a váltás ideje alatt a nézők egy pause képernyőt látnak majd, nem azt, hogy az adás offline van.

Még ezeknél is izgalmasabb funkció lesz a kontroller megosztás. Ezzel szó szerint átadhatjuk az irányítást egy nézőnek, aki egy virtuális kontrollerrel, vagy a PC-hez csatlakoztatott Xbox irányítóval vezérelheti a játékot, amit közvetítünk. Ezzel kipróbálható lesz egy-egy játék, a néző segíthet átjutni egy-egy nehéz részen, vagy épp káoszba fullaszthatja a játékunkat ízlés szerint. Mivel a Mixeren csak minimális késés van az élő adásban, ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy streamelve játsszunk.

Edge javítások

Átalakul az Xbox One beépített böngészője, az Edge, és teljes egészében kontrollerre optimalizált kezelőfelületet kap, amivel könnyebben érhetők el a megnyitott lapok vagy a kedvencek, előzmények. További újdonság, hogy végre lehetőség lesz a böngészővel letölteni és feltölteni képeket, zenéket és videókat is. A konzolon lévő fájlokat a File Explorer alkalmazással kezelhetjük. További új funkciók a konzolos Edge-ben az egyes lapok elnémítása, a szövegek hangos felolvasása és az űrlapok automatikus kitöltése.

Új szűrési funkciók a Klubokban

Az Xbox Live Klubok adminisztrátorai szűrhetnek majd a belépésre jelentkezők között. Például ha van egy hardcore klub, amibe csak profi játékosokat várnak, akkor a jelentkezők között le lehet szűrni a játékkal töltött időre, az elért eredményekre és más statisztikákra. Így mi határozhatjuk meg, milyen feltételekkel léphet be valaki egy adott klubba. Változik a jelentkezők listájának megjelenítése is, több részletet láthatunk róluk, illetve azt is, hogy egy klubtag ajánlotta-e őket.

Szűrhetővé válnak a klubok tevékenységcsatornái is, az idő mellett rendezhetjük őket népszerűség szerint, illetve kikapcsolhatók a kommentek. A már véget ért közvetítések bejegyzései automatikusan eltűnnek a tevékenységcsatornából.

Nyílt bajnokságok

Az Xbox Live bajnokságokat (Tournaments) ezentúl közvetlenül a Játékközpontban (Game Hub) is láthatjuk, így nem kell ahhoz belépni egy klubba, hogy bajnokságban vehessünk részt, vagy létrehozzunk egyet. Ez a funkció persze továbbra is csak azoknál a címeknél él, amik támogatják ezt (például World of Tanks, Killer Instinct stb.).

Audio funkciók

Lehetőséget kapunk arra, hogy a játék közben zene szól a háttérben, akkor a játék és a zene hangerejét külön-külön is állíthassuk egymáshoz képest (eddig csak a háttérzene hangereje volt állítható). Emellett másik apróság, hogy a dashboard hangjai támogatni fogják a térhangzást is.

Egyebek

Várhatóan átalakul az Xbox Game Pass és az Xbox Live Gold játékok képernyője, hogy könnyebb legyen felderíteni, melyik játékokat tudjuk letölteni, és ezt egyszerűbben – a Microsoft közlése szerint „két gombnyomással” – tehessük meg. Emellett pedig számíthatunk hibajavításokra, biztonsági frissítésekre és kisebb-nagyobb módosításokra a menüben, hogy minden még gördülékenyebben menjen, mint eddig.

Az Xbox One Tavaszi Frissítés megjelenési időpontjáról még nincs hír. Egyelőre csak a bejelentés történt meg, illetve az Insider program Alfa gyűrűjében lévők kapták meg a frissítés első hullámát (ami még erősen hiányos és bugos). A tesztelés a következő hetekben, hónapokban folyik, a végleges, nyilvános kiadás pedig valamikor áprilisban vagy májusban várható.